Хоџис није непријатељ Србије, али Србија као суверена и независна земља доноси по питању наоружавања одлуке које су у најбољем интересу наше државе, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Он је тако реаговао на изјаву америчког генерала Фредерика Хоџиса који је поводом набавке Панцира питао због кога се то Србија наоружава и од кога хоће да се брани.

Вучић је истакао да веома поштује Хоџиса, као изузетно интелигентног и образованог официра, али му је поставио контра-питање: а због чега је САД наоружавала Хрватску и обезбедила им "Кајове" и због чега је Хрватска добила хаубице.

"Задрзавамо право за себе као суверена и независна земља да доносимо одлуке које су у најбољем интересу за нас. Хвала на савету, узећемо у обзир његове примедбе и наставићемо да радимо најбоље за нашу земљу", рекао је председник за Прву тв.

Додао је да неће ни да прича о томе зашто САД и Турска наоружавају Приштину.

На питање како види ранију изјаву заменика помоћника државног секретара САД Метјуа Палмера да би Србија могла да буде на удару америчких санкција због набавке оружја из Русије, Вуцић је рекао да Србија није крила набавку ракетног система Панцир и да су се те критике односиле на евентуалну набавку система С400.

"Бесмислено је да нам уводе санкције због Панцира", констатовао је Вучић.

Он је рекао да не верује да ће санкције бити уведене, а и ако буду беће се, каже, односити на земљу, мозда на људе.

Ипак, даћемо све од себе да се то не догоди, додао је Вучић.

Вучић истиче да би свакако Србија била још јача да није било тих "савета".

"Не постоји чини ми се онај ко не би волео да види Србију или мало је оних који би да виде Србију снажном и јаком или јачом него што је данас. Са друге стране, много је оних који би да Србија буде унижена, мања и неупоредиво слабија и то и у региону и код других.

Вучих додаје да има кривицу и са насе стране, али да има и пуно фрустрадција и комплексима још од краја Првог светског рата, јер је Србиај донела слободу многим јужнословнеским народима.

"Зато желе да Србја буде мања и да је представе као фактор који неког угрожава", додао је Вучић.