DEMOKRATSKA stranka nema nikakvu budućnost u okviru Saveza za Srbiju, a rukovodstvo demokrata trenutno je na dnu liste opozicionih prvaka po podršci birača.

To je zaključeno na neformalnom sastanku grupe od petnaestak funkcionera demokrata, iz Beograda i drugih delova Srbije, koji su se okupili u četvrtak kako bi razmotrili poslednja dešavanja i sukobe unutar DS, ali i u Savezu za Srbiju.

PROČITAJTE JOŠ - Opšti haos u Demokratskoj stranci: Jedna struja sprema akciju, ruše Lutovca, idu na izbore?

Na sastanku, na kojem su bili neki poslanici demokrata, predsednici većih stranačkih odbora i pojedinci iz vrha stranke, kako saznajemo, razmatrano je interno istraživanje o rejtingu stranaka i lidera.

Kako tvrde naši izvori, rezultati ankete koji su im prezentovani bili su porazni: predsednik DS Zoran Lutovac po popularnosti je na pretposlednjem mestu od svih lidera opozicije. Iza njega je samo Jovo Bakić, sociolog, koji je krajem godine najavio formiranje svoje partije.

Ispred Lutovca su ne samo lideri drugih opozicionih partija, već i neki njihovi funkcioneri, poput Marka Đurišića iz SDS i Marinike Tepić iz Stranke slobode i pravde. Od šefova opozicionih stranaka najbolje se kotira Aleksandar Šapić, čelnik Srpskog patriotskog saveza (SPAS).

- Ako je i bilo nekih dilema da možda grešimo što mislimo da Savez za Srbiju nema potencijal i da je budućnost DS u okviru ovog bloka neizvesna, ovo istraživanje ih je potpuno razvejalo. Situacija je gora nego što smo mislili - kaže nam funkcioner demokrata koji je prisustvovao sastanku.

Ovo istraživanje, kako saznajemo, samo je dolilo ulje na vatru sukoba u DS koji su rasplamsani nakon poslednjeg obrušavanja lidera Dveri Boška Obradovića na demokrate. Narednih dana trebalo bi da bude održana serija sastanaka unutar DS, koju će inicirati struja nezadovoljna politikom koju vode Lutovac i njegovi najbliži saradnici.