Opšti haos u Demokratskoj stranci: Jedna struja sprema akciju, ruše Lutovca, idu na izbore?

D. MILINKOVIĆ

četvrtak, 23. 01. 2020. u 07:48

Општи хаос у Демократској странци: Једна струја спрема акцију, руше Лутовца, иду на изборе?

Omladinci DS tokom nedavne blokade

Ako uspeju, pokušaće sa Tadićem i Živkovićem da oforme "evropsku grupaciju"
STRUJA u DS čije je nezadovoljstvo politikom koju vodi najuže rukovodstvo kulminiralo nakon najnovijeg obrušavanja Boška Obradovića na demokrate pokušaće sredinom februara da "sruši" lidera Zorana Lutovca, izvede stranku iz Saveza za Srbiju i oformi evropsku grupaciju srodnih partija sa kojima bi najverovatnije izašla na predstojeće parlamentarne izbore - saznaju "Novosti".

U tom bloku zasada su, prema našim informacijama, viđeni Socijaldemokratska partija Borisa Tadića i Nova stranka Zorana Živkovića, ali i svi pojedinci i grupacije koji ne gledaju blagonaklono na to što je "antievropska politika počela da preovladava u SzS".

Strategija budućeg delovanja ove struje u DS mogla bi da bude utanačena već u četvrtak, na seriji neformalnih sastanaka koji se planiraju. Okosnica "pobunjenih" je Poslanički klub DS u Narodnoj skupštini, gde je većina članova protiv ostanka u SzS i protiv bojkota, ali i beogradski odbor i još nekoliko filijala u većim gradovima, kao i Omladina demokrata.

PROČITAJTE JOŠ - Lutovac hoće mesto lidera bez glasanja, ne ide mu u prilog odnos snaga u DS

Podmladak DS u sredu je prvi napravio iskorak u tom pravcu. On je saopštio da će se isključiti iz svih aktivnosti SzS dok ne bude jasno da li taj savez podržava radikalsko delovanje Dveri i njenog lidera Obradovića. Navedeno je i da je Obradović napadom na sve demokrate i profesora Dragoljuba Mićunovića, zbog njegovog stava da je bojkot besmislen, naneo nesagledivu štetu u borbi protiv režima Aleksandra Vučića. Iz centrale stranke, međutim, u sredu su saopštili da se grupa pojedinaca lažno predstavlja kao Omladina DS i da njihove odluke ne predstavljaju zvaničnu politiku stranke.

Odluku o suspenziji aktivnosti u okviru SzS uskoro bi mogao da donese i beogradski odbor, ali i niz odbora DS širom Srbije koje je zbog "neposlušnosti" Izvršni odbor stranke raspustio 30. novembra prošle godine. Niko od njih pak još nije dobio zvanično obaveštenje o ovoj odluci, što, kako objašnjavaju, znači da su po Statutu stranke oni i dalje legitimni organi.

Ovaj haos koji je nastao u DS mogao bi da se rasplete na sednici Predsedništva i Glavnog odbora, čije se zakazivanje traži, a koje Lutovac izbegava jer je svestan toga da će se suočiti sa do sada najozbiljnijom pobunom u stranci.

Boško Obradović

Naši izvori dodaju da se, inače, sve važne odluke duže vreme donose izvan centrale DS, da se čak ni sastanci ne održavaju u stranačkim prostorijama, već na nepoznatim adresama, jer "prvi put u istoriji demokrata, predsednik Lutovac ima više poverenja u druge stranke i lidere SzS nego u svoje članove".

Obradović je nastavio sa napadima na pojedince u DS, optuživši Balšu Božovića, Dragana Šutanovca i Mićunovića da su napravili "dil" sa Vučićem. Božović je uzvratio citirajući Umberta Eka, da su fašisti ti koji drugačije mišljenje nazivaju izdajom.

PROČITAJTE JOŠ - Raskol u opoziciji: Demokratska omladina DS napušta SZS, ne mogu zajedno sa Dverima

- Mislim da je vreme da DS reaguje i pita SzS da se izjasni o nedelima koje je Obradović napravio, nanevši nesagledivu štetu našoj zajedničkoj borbi protiv režima. SzS treba da isključi i Obradovića, poput Željka Veselinovića. U suprotnom, Lutovac treba da pokrene proceduru za izlazak DS iz Saveza. Možemo da bojkotujemo izbore i sami - rekao je Božović za "Novosti".

U sredu se oglasio i Lutovac porukom na "Tviteru" da se ne gubi fokus i da samo najšire okupljanje opozicije i građana može dovesti do slobodnih i poštenih izbora.

Zoran Lutovac

PLAN B - "SRBIJA 21"

UKOLIKO propadne pokušaj da Lutovca smene sa čela DS, nije isključeno da deo funkcionera napravi dogovor o izlasku na izbore u "dresu" organizacije "Srbija 21", koju su osnovali Bojan Đurić i Ivan Andrić. Prema ovom "planu B", ta nova grupacija mogla bi da bude "utočište" i za nezadovoljne iz ostalih stranaka proevropske opozicije.

TADIĆ: BILI SMO U PRAVU

NA "Tviteru" se oglasio i lider SDS Boris Tadić:

- Posle niza akcija, izjava i unutaropozicionih napada Dveri, koji često deluju kao da se više bore protiv opozicije nego protiv režima, nadam se da je sada konačno jasno zašto SDS nikada nije ušla u SzS i zašto sve vreme zagovaramo formiranje vrednosno i politički srodnih saveza - napisao je on.

Šutanovac objavio fotografiju sa Mićunovićem

ĐILASOVI "TROJANCI"

MEĐU argumentima demokrata koje se zalažu da ova stranka izađe iz SzS, gde se, smatraju, potpuno utopila, jeste i poslednja pretnja Pokreta "Jedan od pet miliona" da će izaći na izbore ako bojkot u narednim danima ne proglase Nova stranka i Stranka moderne Srbije (SMS). U političkim kuloarima već su se pojavile spekulacije o tome da iza odluke "Jedan od pet miliona" stoji Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde, koji "preko svojih omladinaca" pokušava da preigra političke saveznike i zapravo izađe na izbore. Đilas je poručio da niko iz SzS neće učestvovati na izborima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (29)

Petar

23.01.2020. 07:53

Ovima ne treba Vučić, uništi će se sami. Imaju do 100 članova a ni tih 100 ne mogu da se dogovore šta i kako.

Daliborka

23.01.2020. 08:49

Još će tu biti sukoba i promena, to je veštačka koalicija koja nema nikakav program.

Ур Нино сар Сербуле

23.01.2020. 09:05

Кога још може занимати шта се дешава у ДС-и.Они су са правом ту где јесу, на маргини политичког друштва.

Bojan

23.01.2020. 09:19

Ovo je očekivano stanje i situacija u DS-u, koji od početka nije jedinstven, kao u celini i cela opozicija.

rastko

23.01.2020. 09:38

Prica se uveliko da Lutovac nema legitimitet u stranci, da postoje tri struje unutar DS, da su mladi posvadjani sa stavovima Lutovca, Comicke i Sutanovca, da opstinski odbori i nemaju vise sastanke jer pojedini odbori nemaju kvorum, clanovi masovno napustaju stranku.

Рашо

23.01.2020. 09:50

А шта ви очекујете од партије где је главни идеолог Мићуновић човек који је злостављао народ и јахао свештенике СПЦ?

DejanČA

23.01.2020. 12:14

DS je u fazi totalnog raspada. Nemaju ni plan ni program za budućnost niti bilo šta drugo za ovu zemlju. Zato im je takav rezultat.