Sve bolji srpsko–izraelski odnosi: Svečanost povodom inauguracije počasnog konzula Srbije Aleksandra Nikolića

J.S.

14. 01. 2020. u 00:14

Све бољи српско–израелски односи: Свечаност поводом инаугурације почасног конзула Србије Александра Николића

Foto:Privatna arhiva

Sedište konzulata u Berševi, glavnom gradu najvećeg izraelskog distrikta.Predsednik Vučić krajem meseca u Jerusalimu povodom 75.godina od oslobađanja Aušvica

NA ceremoniji u Ministarstvu spoljnih poslova Izraela je inaugurisan počasni konzul Srbija Aleksandar Nikolić. Tim povodom na svečanosti je šef državnog protokola Meron Reuven pročitao ekzekvaturu predsednika Izraela Reuvena Rivlina,a njegova ekselencija ambasador Srbije u Tel-Avivu Milutin Stanojević, patentno pismo prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića.

Sedište Konzulata će biti u Berševi, glavnom gradu Južnog,inače najvećeg izraelskog distrikta. Pored zamenika generalnog direktora MSP za Evroaziju i Balkan, Geri Korena, dekana konzulskog kora Gad Propera i ambasadora Stanojevića, Nikoliću je poželeo uspeh u radu i Avigdor Liberman predsednik parlamentarne partije „Izrael naš dom“ i bivši ministar odbrane i spoljnih poslova.

Liberman je istakao da je Nikolić jedan od najeminentnijih eksperata bilaterale, kao i konstelacije na prostoru bivše Jugoslavije u Izraelu, te izrazio uverenje da će ovo imenovanje biti dodatni impuls dobrim odnosima dveju zemalja.On se interesovao za predstojeće učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Svetskom forumu o secćanju na Holokaust u Jerusalimu, kojim cće 22. i 23. januara biti obeležena 75. godišnjica oslobađanja koncentracionog logora Aušvic-Birkenau.


PROČITAJTE JOŠ: Dodatno unapređenje saradnje Srbije i Izraela

Liberman duboko ceni istorijsku ulogu srpskog naroda u borbi protiv nacizma i fašizma, svrstavajući ga na vidno mesto opiranja sve brutalnijim pojavama istorijskog revizionizma širom Evrope. Kao što je poznato Liberman je u svojstvu ministra spoljnih poslova, u presudnim godinama, uspeo da se odupre pritiscima za priznavanje tzv. Republike Kosova, te je inicirao ukidanje viza nosiocima nacionalnih pasoša Republike Srbije.

SARADNjA SA MATICOM I ARHIVOM VOJVODINE

U SVOJOJ besedi konzuul Nikolić je podsetio na Sporazum o slobodnoj trgovini, potpisan 2006. godine kojim su otklonjene carinske dažbine.On je najavio i projekat dogovoren sa predsednikom Matice srpske u Novom Sadu prof dr Draganom Stanićem, direktorom Arhiva Vojvodine, dr Nebojšom Kuzmanovićem i dr Krinkom Vidaković Petrov.Reč je o svečanosti posvećenoj rodonačelniku jugoslovenske hispanistike, dr Kalmiju Baruhu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)