Najveća politička organizacija mladih Omladina Evropske narodne partije (YEPP) pozvala je opozicione stranke u Srbiji i njihove lidere da se uzdrže od pretnji i nedemokratskih postupaka koji mogu da naruše stabilnost u državi uz konstataciju da bi politička debata trebalo da se vodi u parlamentu "kao u svim drugim civilizovanim društvima", saopštila je danas ta organizacije.Kao najveća organizacija mladih političara u Evropi, osnovana na principima demokratije, vladavine prava i slobode, YEPP smatra da je poziv na bojkot predstojećih parlamentarnih izbora u Srbiji od strane jednog dela opozicije, neodgovoran potez koji može da naškodi demokratiji u Srbiji.


YEPPizražava duboku zabrinutost povodom određenih događaja u Srbiji koji su se desili tokom protesta jednog dela opozicije (parlamentarne i van parlamentarne) i snažno osuđuje prethodne pretnje i poziv na linč predsednika države i drugih zvaničnika. Dodatno, incidenti poput nasilnog upada u Javni servis- RTS sa motornom testerom, nedavna privremena blokada zgrade RTS-a, pokušaj nasilnog upada u parlament, kao i pokušaji da se predsedniku i drugim zvaničnici onemogući pristup radnom mestu su zabrinjavajući. Takođe, bilo je i izjava određenih opozicionih lidera u kojima su promovisali ideje o promeni državnog rukovodstva na ulicama, umesto kroz učešće na slobodnim i fer, demokratskim izborima.

PROČITAJTE JOŠ: Joksimović učestvovala u radnoj grupi EPP


YEPPpoziva te opozicione partije i njihove lidere da se uzdrže od takvih izjava i nedemokratskih akcija koje mogu naškoditi stabilnosti zemlje i naglašava da politička debata treba da se vodi u parlamentu, kao u svakom drugom civilizovanom društvu.


Dodatno, YEPP poziva te opozicione partije da uzmu učešće u međupartijskom dijalogu o unapređenju izbornog procesa u Srbiji uz posredovanje Evropskog parlamenta i priključe se drugim opozicionim partijama koje već učestvuju u dijalogu. Samo kroz dijalog, ne kroz bojkot i otvorenu konfrontaciju, moguće je postići kompromisna rešenja o bilo kom pitanju, a biti opozicija, ne oslobađa bilo kog političkog aktera od odgovornosti prema društvu.


Pravo ljudi da biraju i budu izabrani na slobodnim i fer izborima je jedno od osnovnih prava i elemenata demokratije. Stoga, pozivamo građane Srbije, a posebno mlade ljude, da iskoriste svoje pravo na predstojećim parlamentarnim izborima na proleće 2020. da odlučuju o svojoj budućnosti i doprinesu daljem razvoju države na njenom evropskom putu, navodi se u saopštenju Omladina Evropske narodne partije.