Dijalog sledeće nedelje?

V. N.

03. 10. 2019. u 00:15

Дијалог следеће недеље?

Foto N. Fifić

U parlamentu uskoro serija razgovora o izbornim uslovima. Fabrici: Uz preporuke do transparentnog procesa

EVROPSKA unija nastaviće da insistira da glavno mesto međupartijskog dijaloga u Srbiji bude parlament, a prvi razgovori vlasti i opozicije mogli bi da započnu već naredne nedelje.

To je u sredu poručio šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, koji je naglasio da se Evropski parlament ponudio da posreduje u razgovorima i da je predsednica Narodne skupštine Maja Gojković tu inicijativu prihvatila.

- Izbori u Srbiji se približavaju i EU je podržala Vladu da primeni brojne preporuke međunarodnih organizacija, sa ciljem poboljšanja izbornih procesa. Nadam se da će se usvojene preporuke i realizovati i da će dovesti do fer i transparentnih izbora - rekao je Fabrici.

Pročitajte još - Mekalister miri vlast i opoziciju

Inače, Vlada je u utorak donela odluku o obrazovanju radne grupe za verifikaciju jedinstvenog biračkog spiska, što je još jedan korak u cilju unapređenja biračkog procesa na redovnim parlamentarnim izborima. U okviru radne grupe obrazovane su i dve podgrupe - za statističku podršku i za pravna pitanja.

U radnoj grupi biće predstavnici Generalnog sekretarijata Vlade, MUP, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, kao i Crte i CeSID. Ulogu posmatrača imaće članovi Nacionalnog demokratskog instituta, ODIHR, Evropske mreže za izborne posmatrače - ENEMO, kao i predstavnici Međunarodne fondacije za izborne sisteme - IFES.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Marko1

03.10.2019. 12:14

Dijalog??? Vidimo kako prolazi prof. Sinani a sta tek da ocekuju opozicione stranke.