SAVET MINISTARA UNIJE: Evo koje zaključke je donela EU o Srbiji

Tanjug

utorak, 18. 06. 2019. u 18:57

САВЕТ МИНИСТАРА УНИЈЕ: Ево које закључке је донела ЕУ о Србији

Foto: G. Čvorović

Ministri spoljnih i evropskih poslova EU usvojili su danas zaključke o Srbiji i drugim zemljama u procesu proširenja
Ministri spoljnih i evropskih poslova EU usvojili su danas zaključke o Srbiji i drugim zemljama u procesu proširenja.

Savet EU u svojim zaključcima o Srbiji naglašava da trenutni staus kvo u dijalogu Beograda i Prištine nije održiv i da je "neophodno da se dijalog nastavi što pre".


Od Beograda se očekuje da napravi dalji napore i doprinese uspostavljanju "pogodnog okruženja za vođenje dijaloga" što, prema tekstu dokumenta, uključuje "međunarodno i regionalno angažovanje" i "uzdržavanje od poteza koji mogu biti protumačeni kao provokacija".


Ministri EU naglašavaju da sveobuhvatni pravnoobavezujući sporazum mora da reši "sva otvorna pitanja u skladu sa međunarodnim pravom, EU standardima i da doprinese regionalnoj stabilnosti".


Savet izražava žaljenje što nije bilo napretka na prvom mestu u izradi statuta Zajednice srpskih opština, ali ni i u punoj primeni zajedničkog upravljanja prelazima, energetskom sporazumu, a konstatuje se da nije došlo ni do otvaranja za saobraćaj mosta u Kosovskoj Mitrovici.


Pročitajte još: PUT SRBIJE KA EU: Još dva koraka bliže Uniji


U usvojenim zaključcima ministri su pohvalili, ali ohrabrili Srbiju da nastavi sa preduzimanjem daljih evroinetgracionih koraka, nastavi postignuti napredak u oblasti ekonomskih rereformi, kao i jačanja saradnje u regionu.


"Srbija je nastavila da radi na usklađivanju svog zakonodavstva sa standardima (EU) u mnogim oblastima. Napredak u oblasti vladavine prava, osnovnih prava kao i noramlizacija ondosa Srbije sa Kosovom ostaju osnova i odrediće tempo pritupnih pregovora", navodi se u zaključcima.


Srbija se kroz ministarkske zaključke poziva da se fokusira na ubrzanje reforme u oblasti vladavine prava sa posebnim fokusom na nezavisnost i efikanost sudstva i borbu protiv korupcije i pranja novca.


Istovremeno, vlasti u Srbiji su pozvane da obezbede uslove za slobodu izražavanja i nezavisnost medija.


Ministarski zaključci pozivaju i na puno poštovanje fundamentalnih prava u Srbiji, uklučujući prava najranjivijih grupacija i nacionalnih manjina.


Kroz zaključke se podseća i na važnost rešavanja slučajeva ratnih zločina pred domaćim sudovima, kao i na punu saradnju sa Tribunalom u Hagu.


Pročitajte još: U junu otvaramo samo dva poglavlja?


Beograd je i ovom prilikom pohvaljen zbog nastavka svog angažovanja u regionalnim inicijativama i pozvan da nastavi dosadašnje napore na jačanju dobrosusedskih odnosa.


Pozitivno je ocenjen i dalji napredak Srbije u oblasti ekonomskih reformi.


Ministri EU pozvaju Srbiju da uskladi svoju trgovisnku i energetsku politiku sa EU standardima, sa posebnim fokusom na tržište gasa.


I ove godine Saveta EU ponavlja potrebu da Srbija tokom svog procesa pristupnja EU nastavi usklađivanje spoljne i bezbednosne politike, ali i vizne politike sa EU.


Istovremeno, Savet EU pozdravlja aktivno učešeće Srbije u operacijama i misijama u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije