U junu otvaramo samo dva poglavlja?

D. M.

08. 04. 2019. u 10:05

У јуну отварамо само два поглавља?

Ilustracija / Depositphotos

Male šanse da se ubrzaju naše evropske integracije

MALE su šanse da Srbija do kraja predsedavanja Bugarske Evropskom unijom, odnosno u junu, otvori više od dva pregovaračka poglavlja, saznaju "Novosti" u diplomatskim krugovima u Briselu.

Ovakav, usporeni ritam naših evropskih integracija, tvrde naši izvori, najviše diktiraju okolnosti u okviru same EU, koja se suočava sa mnogobrojnim problemima, ali i pojedine države članice koje pokušavaju da nas zakoče.

Tu prednjači Hrvatska, koja koristi svaku priliku da u radnim telima EU uslovljava Srbiju rešavanjem otvorenih bilateralnih pitanja koja imamo sa ovom zemljom. Podozrenje pokazuju i baltičke zemlje, kojima smetaju naši bliski odnosi sa Rusijom.

PROČITAJTE I: Francuske stranke nas neće u EU, tvrde da sad nije vreme

U pregovorima o prijemu Srbije u EU, od ukupno 35, do sada je otvoreno 16 poglavlja, a privremeno su zatvorena dva. Trenutno je pet poglavlja tehnički spremno za otvaranje: 2 (sloboda kretanja radnika), 4 (slobodno kretanje kapitala), 9 (finansijske usluge), 14 (transport) i 21 (transevropske mreže).

Krajem juna očekuje se održavanje sledeće međuvladine konferencije i otvaranje novih poglavlja, nakon završetka evropskih izbora i objavljivanja godišnjeg izveštaja o napretku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Милош

08.04.2019. 10:28

Ми смо идиоти. Дајемо све да би нас примили негде ге нас нико неће, и то нам отворено и кажу. Које понижавање...

maniks

08.04.2019. 10:38

Spominjane EU u Srbiji treba zakonom zabraniti a one koji vrse mobing sa EU nad Srbima maksimalno kazniti. Hvala svima koji su protiv ulaska Srbije u EU jer oni bolje stite Srbiju od ovih nasih propagatora.

Родољуб

08.04.2019. 10:38

ма каква погл.?гледај где су пријатељи:(од поглавља се не може. живети

MISTER

08.04.2019. 10:47

Sto ne navedete koliko je poglavlja otvorila Crna Gora, posto paralelno pregovaramo i isti nam je termin dat kao mogucnost za ulazak u EU, a to je 2025. godina. E pa da vam ja kazem, Crna Gora upravo otvara poslodnje poglavlje i sigurno ce 2025. godine uci u EU, a Srbija nece do 2035. godine, ali realno. Najverovatnije ce 2025. godine, umesto Srbije uci Severna Makedonija, a Srbija 2035. godine sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom

delija 68

09.04.2019. 16:42

@MISTER - E neka si nam rekao. Da budem iskren, zabole me kad ce Montenegro u EU. Zanima me jedino šta se u mom dvorištu događa. A i ti bi valjalo da gledaš u svoje.

Miloš

08.04.2019. 11:24

To je samo znak da nas EU ne želi, samo koriste to da nas uslovljava da priznamo Kosovo i ukinemo Republiku Srpsku, zar nam nisu rekli isporučiti Karadžić i Mladića i nema drugih uslova?.Pa sad Kosovo, posle toga Republika Srpska i uvek tako.

ZatoštovolimoBgd

08.04.2019. 11:32

Što se otvaranja tiče, mogu se otvoriti sva poglavlja. Problem je napor koji treba uložiti i promene koje treba sprovesti da bi se ta poglavlja zatvorila. Računam da će sve biti gotovo - nikad, a što je i intencija većine ovog društva.

Goran

08.04.2019. 11:34

A da mi dobijemo vlast koja ce da radi u interesu drzave i naroda. Vlast koja ce vise da radi na odrzivoj domacoj ekonomiji a ne na robovlasnickom principu rada za strance koji su tu dok ih mi finansiramo. Vlasti koja ce biti odgovorna narodu za svoje postupanje i koja ce postovati ustav i zakone Srbije. Vlasti koja zna sta je funkcija i nadleznost suda, Vlade i Skupstine kao nosilaca iste. Vlast koja ne deli zemlju na patriote i izdajnike. Takva zemlja ulazi u EU vdc sutra.

Смрт ЕУ/НАТО рајХу, слобода народу Србије!

08.04.2019. 18:11

@Goran - Извини, из које си ти бајке испао тачно? Власт која "не ради за странце" (читај паразите из Брисела), и која ради у интересу властите државе? Знаш неку земљу после 2008 која је ушла тамо да би била "суверена и одлучивала о сопственом интересу"? ЕУ не постоји да би "сиромашним земљама било добро и да би напредовале", него да би "тврдо језгро" добило скоро бесплатну робовску радну снагу и ресурсе истих будзашто.Ако то до сада ниси био у стању сагледати, у озбиљном си проблему.....

Vera

08.04.2019. 11:44

Srpski političari ne rade apsolutno NIŠTA i još niti jedno poglavlje nije zatvoreno a primaju plate i posle je sve i za to neko durgi klriv?

Смрт ЕУ/НАТО рајХу, слобода народу Србије!

08.04.2019. 18:05

@Nenad A - Па евроталибански паразити који буквално две деценије живе од шупље демагогије и продавања магле (и државне имовине и природних ресурса, наравно), се не могу тако лако пребацити, на неки "други циљ". А магарци и даље њачу "на путу без алтернативе"..............

čiča

08.04.2019. 18:01

Koliko puta zapadnjaci treba da kažu da od integracija ništa pa da to ovde neki shvate. Integracia će biti za jedno hiljadu dve godina ako dotad bude eurupe