BRITANSKI ANALITIČAR: Kosovsko pitanje će na kraju biti rešeno podelom

Tanjug

25. 05. 2019. u 13:46

Istraživač na Geopolitičkom forumu Kembridž univerziteta i bivši diplomata na Balkanu Timoti Les veruje da će Kosovo na kraju biti podeljeno

БРИТАНСКИ АНАЛИТИЧАР: Косовско питање ће на крају бити решено поделом

Depositphotos

Istraživač na Geopolitičkom forumu Kembridž univerziteta i bivši diplomata na Balkanu Timoti Les veruje da će Kosovo na kraju biti podeljeno, i to tako što će, kako kaže, samo biti formalizovano stanje na terenu - Beograd ne kontroliše jug, a Priština sever.


On kaže da kosovsko pitanje u ovom momentu jeste zaglavljeno, jer je, prema njegovim rečima, Priština odbacila ponudu Beograda o podeli za priznavanje, ali ističe da to neće biti zauvek, jer obe strane žele da reše problem koji paralizuje njihov nacionalni razvoj.


"Kosovo očajnički želi da sa priznanjem okonča stanje međunarodno pravnog VAKUUMA, dok Beograd želi da normalizuje odnose Srbije sa Kosovom kako bi se pridružio EU i okončao problem koji OPTEREĆUJE srpsku politiku od 1980-ih", rekao je Les u intervjuu za Tanjug.Podela je, uveren je Les, jedina nada za rešenje u pregovorima Beograda i Prištine, jer bi to bio kompromis, ali i ako Priština odmah odbije podelu i ako izostane usaglašeno rešenje, to, po njegovim rečima, još nije kraj.


"Priština će u svojim očajničkim željama da legalizuje status Kosova, na kraju pokušati da to postigne ujedinjenjem sa priznatom državom Albanijom, čiji se pravni status može "pozajmiti", bilo da se radi o priznavanju pasoša ili članstvu u Interpolu", objašnjava bivši diplomata.To bi odgovaralo Tirani i dalo joj novu nacionalnu misiju, dodaje Les, jer se, inače, nade Albanije o pridruživanju EU gase.


To bi, zatim, kako smatra Les, izazvalo paniku u Srbiji, koja će se osećati primoranom da pripoji sever Kosova da bi spasla Srbe od toga da žive u albanskoj nacionalnoj državi.


Les je uveren da će se stvari praktično tako i završiti.


"Spoljni igrači će protestovati i odbijati da priznaju nove činjenice na terenu, ali neće učiniti ništa da zaustave Srbe i Albance i mirno će prihvatiti oslobađanje od tereta i rešavanje dugogodišnjeg spora", predviđa Les.Komentarišući tekst Edvarda DŽozefa u kojem on predlaže nove pritiske na Srbiju kao strategiju za rešenje kosvskog problema, Les kaže da se Beograd već suočava sa pritiscima Prištine da bezuslovno prizna Kosovo putem uvođenja trgovinskih tarifa i lobiranjem kod moćnih sponzora, kao što je Nemačka.


Na pitanje - kako dalje u situaciji kada Pristina traži isključivo priznanje, a Beograd odgovara da o tome nema govora i kakav bi odgovor zainteresovanih promotera kosovske nezavisnosti mogao da se očekuje, Les kaže:


"Sledeća faza će uključivati promenu vlasti u Prištini, da se vidi da li će neko drugi uspeti tamo gde su Haradinaj i drugi propali. Na kraju, ako Priština ne može da ubedi Beograd da bezuslovno prizna Kosovo, pretpostavljam da će pokušati da jednostrano reši problem nepriznavanja Kosova, posebno tražeći ujedinjenje sa Albanijom", smatra bivši britanski diplomata.


On dodaje da Srbe ne bi trebalo da zabrinjava tekst Edvarda DŽozefa i da je njegova najnovija kampanja samo prerada njegove stare ideje da Srbija mora bezuslovno priznati Kosovo i da "Zapad treba da nastavi da tuče Srbe dok to ne učine", potencira Les.


"Niko, međutim, ne može da natera Srbiju da prizna Kosovo ako ona to ne želi", ističe Les.

A što se tiče pretnji, sve su, ocenjuje on, šuplje:


"Niko na Zapadu nije stvarno zainteresovan za pitanje Kosova, o čemu govori to da su i Vašington i Brisel rekli da će da prihvate šta god se strane u sporu dogovore. Dakle, Srbi bi trebalo da traže rešenje koje je u skladu sa nacionalnim interesom Srbije", poručuje Les.


On istovremeno smatra da, kako kaže, nezaustavljiva politička kriza EU, znači da je proces proširenja praktično završen, te da Srbija, čak i ako bi bezuslovno priznala Kosovo, ne bi postala članica Unije.


Upitan šta bi uopšte mogao biti osnov za najavljeni razgovor o Kosovu i Methoji u Parizu i šta je cilj tog samita, Les kaže da se ovaj skup više odnosi na Nemačku, nego na Kosovo, "naročito na nemačku ideološku odbojnost prema nacionalizmu i nacionalnim državama, njen produbljeni raskol sa Sjedinjenim Državama, jedinstvo sa Francuskom, ali i neslaganje oko pitanja podele Kosova


Što se Kosova tiče, taj sastanak neće ništa novo ponuditi, osim da "podeli agendu dnevnog reda", smatra Les.


Francusko-nemačka inicijativa samo će zakomplikovati napore da se postigne bilo kakav sporazum, jer uspostavlja još jedan proces rešavanja, koji će se "takmičiti" sa dijalogom u Briselu i američkim diplomatskim naporima usmerenim ka podeli.


„Kao posledica toga, Beograd, Priština i različite frakcije u Prištini sada će imati "meni" spoljnih partnera i procese rešavanja iz kojeg mogu da biraju", dodaje on.


Na pitanje da li će i posle evropskih izbora pitanje kosovskog problema ostati u nadležnosti Brisela, bivši britanski diplomata odgovara da će „ovaj toksičan način biti nastavljen, ali bez ikakvog rešenja".


„Jedan problem je što se u dijalogu svesno izbegava stvarno pitanje, odnosno pitanje šta je Kosovo voljno da da Srbiji u zamenu za priznanje. Drugi je da Brisel nema moć ili kredibilitet da pregovara o dogovoru", smatra Les.


Za razliku od Amerikanaca, kako on naglašava, koji mogu da podrže svoju diplomatiju uz pretnju silom, EU ne može da izvrši bilo kakav stvarni pritisak na Beograd i Prištinu, osim ako odugovlači proces integracije.


Međutim, ističe, „budući da je EU efektivno odustala od proširenja, ova poluga ne sadrži nikakve realne moći".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

Немања

25.05.2019. 14:44

Решење је монументална црква Мученица на Кошарама и хуманонпресељење Албанаца у Албанаца у Албанију, а затим повратак прогнаних и потомака на Косово и Метохију.

Vuc

25.05.2019. 16:55

@Немања - Potomci i prognani nece da se vracaju. Lepse im je po Srbiji kupili kuce i stanove, zaposlili se ili zapoceli biznis i primaju pomoc od drzave.

Александар Првуљ

25.05.2019. 15:14

Хоће. Србима све Шиптарима ништа. Чак ни север Албаније.

Pitu Guli

25.05.2019. 15:15

Moguća je samo podela i to u okvirima rezolucije 1244 gde je Kosovo sastavni deo Srbije, dakle bez mogućnosti članstva Kosova u UN, NATO i EU! Dakle, bila bi to podela vlasti na Kosovu, Srbi Beogradu, a Albanci Prištini i to je maksimum, maksimuma, preko toga se ne sme ići!

Bobi

25.05.2019. 15:25

Hoće, daćemo Rusima da naprave vojnu bazu i jedino sa njima možemo da delimo nešto. Podelićemo sever Albanije tako što ćemo vratiti Skadar nazad.

naranca

25.05.2019. 15:37

Sto se vise oteze veca je mogucnost da Englez-Laburista, Toni B. zaglavi robiju I zbog Kosova!!!!!

* КОМЕНТАР *

25.05.2019. 15:38

Нема поделе, нема предаје, нема признања!!! Косово и Метохија је Србија!!!

Realan Srbin sa KiM

27.05.2019. 10:22

@* КОМЕНТАР * - Budi realan, SAD i EU su priznale Kosovo ! Daj Bože da državni vrh ima pameti i mudrosti da obezbede što bolje uslove za Srbe koji žive na KiM.

Empty Straw

25.05.2019. 16:15

Razmena teritorija je moguća samo između Albanije i Srbije. Znači, ono Skadar itd... Izbijte iz glave menjažu naše za naše.

Ja

25.05.2019. 17:20

ali ja stvarno ocekujem da se i vi podelite na skocku irsku i ostatak to vam od srca zelim

Miso.Pec

25.05.2019. 17:38

Zašto nije formalizovano stanje Bosne i Hercegovine kada se rešavalo njihovo pitanje u Dejtonu i Srbima pripadne oko 75 odsto teritorije,jer su u tom trenutku i kontrolisali toliki deo teritorije.

Damjan

25.05.2019. 17:41

Srbija kontroliše jug svoje države. Kada ste poslednji put bili tamo? Njima i ne treba da bude interes da se bilo kome pripoje jer će običnom narodu samo biti gore. Sve je to Srbija.

mama

25.05.2019. 23:43

Ruska baza u Bujanovcu resava problem.Ionako od EU clanstva nema nista sem sargarepe.Postacemo zecevi od toliko sargarepe.

SAMOSTALNOST

27.05.2019. 10:20

@mama - Strane baze znače da je država pod kontrolom, zato Kosovo nije u nadležnosti Srbije, i više nam ne treba NIČIJA vojna baza !

Srbin Skandinavac

27.05.2019. 10:17

Srbija bi mnogo lakše rešila pitanje boljeg života Srba na KiM i brže ušla u EU, kada bi iduće godine (800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog u Žiči) obnovila Parlamentarnu KRALjEVINU, po uzoru na skandinavske kraljevine , gde obični građani najbolje žive , jer Kralj ima protokolarnu funkciju, a vlast pripada narodu (preko neposredno izabranih predstavnika u svim skupštinama), i tajkuni plaćaju najveće poreze .