Aleksandar Šapić: Pogrešno je tražiti ostavku od Vučića

S. J. MATIĆ

20. 05. 2019. u 09:02

Aleksandar Šapić, predsednik Opštine Novi Beograd i stranke SPAS, govori za naš list o Vučiću, protestima “1 od 5 miliona”

Александар Шапић: Погрешно је тражити оставку од Вучића

Aleksandar Šapić / Foto: N. Fifić

BILO bi neozbiljno da isključim koalicionu saradnju sa DSS, jer imamo dobar odnos. Međutim, konkretan dogovor još nije blizu, jer nisu blizu ni izbori. Suštinski, mi smo za samostalan izlazak na izbore, ali okolnosti nekad znaju da odrede poteze, u interesu sprovođenja politike. Svakako nećemo odstupiti od svojih načela, a ukoliko se neko u tome prepozna, dobrodošao je.

Ovako lider Srpskog patriotskog saveza SPAS i predsednik Opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić, u razgovoru za "Novosti", govori o potencijalnoj koaliciji SPAS-DSS.

* Šta mislite o Savezu za Srbiju i zašto niste njegov deo?

- SzS je izuzetno heterogen savez, gde ima i ljudi sa kojima malo toga imam zajedničko. Nisam želeo da budem u situaciji u kojoj svako malo moram da objašnjavam zašto je neki član nešto izjavio ili uradio, što se često i među njima dešavalo. Ipak, ne znači da tamo nema stvari sa kojima se slažem. Poštujem svačiji stav, ali moj način delovanja je drugačiji. Za razliku od mnogih iz vlasti i opozicije, ja ne klevećem, ne širim mržnju, ne podmećem. Ne želim da urušavam društvo, povlačim poteze koji nisu ljudski, pa makar nikad ne došao na vlast.

* Zašto ne učestvujete u protestima "1 od 5 miliona"?

- Kada se pojavite na nekom skupu dajete legitimitet svemu što se na njemu dešava. A tamo, i pored dosta dobrih, bilo je stvari i reči iza kojih nikad ne bih stao. I sami organizatori su se ograđivali od pojedinih govora i akcija. Jedni psuju i vređaju, drugi uleću u RTS, treći se od toga ograđuju. O dobrom delu zamerki vlastima, koje su iznosili u početku, i sam sam govorio proteklih godina: da se promene izborni uslovi, jednaka vidljivost u medijima... A onda, odjednom, hoće ostavku Vučića. Pa, čovek je uzeo dva miliona glasova na izborima. Time su obesmislili sve prethodne zahteve. Ne želim da se tako politički preporučujem.

* Nedavno ste za Vukom Jeremićem ukrstili mišljenja u "Utisku nedelje", a navodno ste se tokom reklama ozbiljnije sukobili.

- Šta je bilo tokom reklama, neka tamo i ostane. Da sam hteo drugačije, kazao bih u emisiji. Neću nikad dozvoliti da moj javni govor neko zloupotrebi i time možda podstakne mržnju, pa čak i u situaciji kad sam i sam javno oklevetan. Odgovoran sam i tu nikad neću preći granicu. Sa druge strane, u kafani ili na ulici, dužan sam da odgovorim na isti način, jer je to pitanje odbrane časti.


* Kažete da neke teme ne komentarišete jer o njima ne znate mnogo. To ste rekli i o razgraničenju na KiM. Imate li pravo da nemate stav o tako važnim pitanjima?

- Ako o važnim temama kao što je Kosmet nemate sve informacije, onda svojim komentarom možete možda naneti i štetu. Kao neko ko je najviše bio predsednik opštine, bilo bi neodgovorno da olako dajem rešenje tako velikog vekovnog problema. Kad bih imao sve informacije, podelio bih ih sa narodom, pa da on odluči. Mogu da kažem šta bih voleo. Recimo, da nas ima 60 miliona i da se prostiremo kao u vreme Dušanovog carstva. Ali, to su samo puste želje.

BLOKADA

* Da li je predsednik opštine Stari grad Marko Bastać u pravu kad blokira radove u prestonici?

- Da mislim da je dobro zaustavljati radove, sam bih to primenio i blokirao izgradnju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (38)

Ja

20.05.2019. 13:30

Covek koji ce biti predsednik Novog Beograda jos 20 godina. .. puna podrska za svaku izgivorenu rec .

Vida

20.05.2019. 15:10

Upravo tako, ako se o nekim stvarima nema dovoljno informacija onda se o tome i ne treba raspravljati, posebno ne ako ne doprinosimo ni na koji nacin razresenju istog

Laki

20.05.2019. 15:17

Kad budu bili izbori svako će imati priliku da iskaže svoju volju. I posle nema ljutnje.

Mašnica

20.05.2019. 16:47

@Laki - Građani su ti koji donose odluku ko je najbolji kandidat i koga žele da ih predstavlja.

Marina

20.05.2019. 17:01

"A onda, odjednom, hoće ostavku Vučića. Pa, čovek je uzeo dva miliona glasova na izborima." Šta se zamera Drugu Titu? Skupština SFRJ , 16. maja 1974. izabrala ga je za doživotnog predsednika Republike, a na Desetom kongresu SKJ, od 27. do 30. maja, i doživotnog predsednika Saveza komunista Jugoslavije.

Mica

20.05.2019. 17:22

Predsednik je pokazao dobre rezultate, trud i rad i zalaganje za nasu zemlju! Ne treba ga menjati!

Serbinator

20.05.2019. 17:49

Traženje ostavke Vučića je banalizacija politike i nepoštovanje izborne volje građana.

Serbinator

20.05.2019. 17:49

Nije neki tamo Savez izabrao Vučića pa da može da traži ostavku, narod se pita, oni su glasali.

Dragon

20.05.2019. 19:45

Naravno da je pogrešno jer je gospodin Vučić jedini koji posle mnogo vremena vladavine opozicije nešto pozitivno radi za svoju zemlju i svoj narod. Umesto što ga opozicija bojkotuje i traži njegovu ostavku trebalo bi da se ugleda na njega i da mu se pridruži u ovoj stalnoj borbi za svoju državu i svoj narod.

CECILI

20.05.2019. 20:09

Jedini normalan covek iz opozicije koji racionalno razmislja tako trebaju i ostali clanovi da se ponasaju.

monika

20.05.2019. 20:49

Zasto bi trazili uopste ostavku od Predsednika?Mislim da treba da se stidite Gospodine Sapicu.Po cemu ste vi opozicionari bolji od Predsednika Srbije?Gradjanima je dosta vasih filozofija.

Goran

21.05.2019. 16:55

Nema nikakvog smisla tražiti da podnese ostavku onaj koji na izborima za predsednika lagano osvoji više od 50%.