KRIZA NA KOSMETU: Građani Kosovske Mitrovice na video-bimu pratili obraćanje predsednika; Rakić: Nama su potrebni mir i sigurnost, odavde nema dalje (FOTO+VIDEO)

I. Radulović/Novosti online/Agencije

petak, 14. 12. 2018. u 09:25

КРИЗА НА КОСМЕТУ: Грађани Косовске Митровице на видео-биму пратили обраћање председника; Ракић: Нама су потребни мир и сигурност, одавде нема даље (ФОТО+ВИДЕО)

Foto I.Radulović

Uoči sednice tzv. Skupštine Kosova, na kojoj je izglasan set zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u tzv. vojsku Kosova, situacija u severnoj Kosovskoj Mitrovici je mirna, ali napeta
Uoči sednice tzv. Skupštine Kosova, na kojoj je izglasan set zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u tzv. vojsku Kosova, situacija u severnoj Kosovskoj Mitrovici je mirna, ali napeta.

Na mostu koji deli severni i južni deo Kosovske Mitrovice uoči izjašnjavanja o formiranju vojske Kosova u Prištini, stacionirano je više vozila Kfora.

Takođe, kako nezvanično saznajemo, sazvan je sastanak Kriznog štaba na severu Kosmeta zbog dešavanja u skupštini tzv. Kosmeta

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je povodom odluke Prištine da je ovo težak dan za našu zemlju, ali nastavljamo put ka miru i properitetu.


Pročitajte još
* Čović: Kfor da garantuje bezbednost, ne da štiti tzv. državu
* NATO krči put vojsci Kosova

KFOR OBEZBEĐUJE MOST U KOSOVSKOJ MITROVICI

Foto: I. Radulović

Na mostu koji deli severni i južni deo Kosovske Mitrovice uoči današnjeg izjašnjavanja o formiranju vojske Kosova u Prištini, stacionirano je više vozila Kfora.

Na ulazu u južni deo Kosovske Mitrovice parkirana su četiri oklopna vozila i jedan kamion i džip, a reč je o austrijskom kontingentu Kfora, javlja izveštač Tanjuga sa lica mesta.

Na mostu je prisutna i kosovska policija (KPS).

U Kosovskoj Mitrovici je situacija mirna, a sneg koji pada od noćas je zavejao grad.

SITUACIJA NA SEVERU MITROVICE NAPETA

Foto: I. Radulović

Uoči početka najavljene sednice tzv Skupštine Kosova, na kojoj je planirano izglasavanje zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova situacija u severnoj Kosovskoj Mitrovici je mirna, ali napeta.

Sa neizvršnošću se očekuju vesti iz Prištine i gotovo svi isto misle da bi formiranje vojne formacija bio još jedan akt usmeren protiv Srba na Kosovu i Metohiji.

Od ranog jutra, u blizini glavnog mosta na Ibru, sa južne strane na kojoj žive Albanci, sa više oklopnih transportera, džipova i ambulantnim vozilom rasporedjeni su vojnici austrijskog kontigenta Kfora, dok je na severnoj, srpskoj strani, primetno prisustvo pripadnika Kosovske policije.

Osim snega koji je tokom noći ukrasio Kosovsku Mitrovicu, u gradu su u znatno većem broju primetne zastave Srbije. Srpska trobojka vijori se na gotovo svim lokalima, prodavnicama, ugostiteljskim objektima, ali i na prozorima i terasama stanova i kuća.

Građani kažu da je to njihov odgovor na najavu formiranja vojske Kosova, ali i na istaknute američke zastave koje se, južno od Ibra, vijore duž čitavog Kosmeta.

NATO KRČI PUT TZV. VOJSCI KOSOVA

Foto: I. Radulović

Uoči najavljenog formiranja tzv. vojske Kosova, četrdesetak vozila Kfora, bez prethodne najave, ušlo je u četvrtak ujutru na sever Kosova i Metohije, unoseći dodatnu strepnju među srpsko stanovništvo u pokrajini. Opširnije pročitajte OVDE.

DRECUN: DOVRŠAVANjE LEGALIZACIJE TERORISTIČKE OVK

Predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da očekuje da će u Prištini biti usvojeni zakoni kojima će biti omogućena transformacija KBS u tzv. vojsku Kosova. Opširnije pročitajte OVDE.

VULIN: VOJSKA SPREMNO ČEKA ZADATAK

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da je sagledana situacija na prostoru KiM, zbog najave formiranja kosovske vojske, i da je o svakom detalju obavesten i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Do kasno sinoć imali smo sastanke sa predsednikom Republike i vrhovnim komadantom Aleksandrom Vučićem. On je obavešten o svakom detalju sa svim onim šta se dešava na prostoru KiM, ne samo od predstavnika Vojske Srbije, već i od BIA, ministarstva unutrašnjih i spoljnih poslova", rekao je Vulin za TV Pink.

On je dodao da je predsednik veoma zabrinut i zainteresovan za sve što se dešava na prostoru na KiM, te da će sve odluke donositi na osnovu neposrednog uvida u sve što se dešava na tom prostoru.

"Mi smo kao Vojska spremni da ispunimo svako naređenje našeg vrhovnog komandatna, to je naš zadatak. Kakvo će naređenje biti doneto o tome će odlučiti vrhovni komandant", istakao je Vulin.

Dodaje da će on i načelnika Generalštaba VS general-potpukovnika Milan Mojsilović biti danas u Kopnenoj zoni bezbednosti, a da će vojnike posetiti i predsednik Srbije.


"Predsednik će, kada oceni da je potrebno, doći u obilazak naših jedinica i u Kopnenoj zoni bezbednosti i u reonu odgovornosti Treće i Četvrte brigade Vojske Srbije. Predsednik je u neprekidnoj komunikaciji sa vojnim rukovodstvom, ali i sa svim onima koji mogu da doprinesu nekom informacijom za sve što se dešava na KiM", objasnio je Vulin.

HARADINAJ: ISTORIJSKO GLASANjE

Premijer privremenih kosovskih institucija, Ramuš Haradinaj napisao je danas na Fesjbuku da Prištinu samo nekoliko trenutaka deli od, kako je naveo, "istorijskog glasanja za formiranje vojske Kosova".

Obećavamo, kaže Haradinaj, da ćemo obezbediti mir svima koji žive "sa nama, u našem zajedničkom domu".

Da bi Kosovo postalo deo NATO pakta, buduća vojska će uvek štititi život, dostjanstvo i ntegritet građana, napisao je Haradinaj.

SIMIĆ: OČI SRBA NA KIM UPRTE U VUČIĆA I VOJSKU SRBIJE

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže da Srbi na KiM moraju da sarađuju sa KFOR-om, ali da su njihove nade i oči uprte u predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vojsku Srbije.

On je naglasio da je predsednik Srpske liste i kriznog štaba Goran Rakić imao u četvrtak uveče razgovor sa komandantom KFOR-a, da mu je poručio da među Srbima vlada zabrinutost i da ukoliko Priština pokuša da vojno interveniše u srpskim sredinama severno od Ibra niko neće moći da kontroliše situaciju i da spreči građane da se "goloruki bore za svoj opstanak".

"Mi svoje građane pozivamo na mir i uzdržanost od provokacija kojih će neminovno biti sa albanske stane. Te provokacije moraju proći bez ikakvog odgovora, jer mi nemamo taj luksuz da damo Albancima razlog da koriste silu i upadaju u srpske sredine", rekao je on za TV Pink.

Kako kaže, u severnom delu Kosovske Mitrovice na kućama, lokalima, stanovima, istaknuto je oko 3.000 srpskih zastava što je jasna poruka da su Srbi odlučili da ostanu i opstanu i da sačuvaju svoju luku slobode.

Srbi, pojašnjava, nemaju poverenje u KFOR, jer su stajali po strani više puta kada su naoružani specijalci upadali u srpske kuće, ali da se sa njima mora sarađivati.

"Njihov mandat je da sačuvaju mir i bezbednost, ali mir i bezbednost za sve građane ništa manje za Srbe nego za Albance", naglasio je Simić.

Podseća i da je KFOR jedina legitimna i legalna vojna formacija koja svoj mandat crpi iz rezolucije 1244, čiji je potpisnik i Srbija.

TZV. SKUPŠTINA KOSOVA O TRANSFORMACIJI KBS U VOJSKU

Na dnevnom redu plenarne sednice tzv. parlamenta Kosova danas je samo jedna tačka dnevnog reda, glasanje o paketu zakona kojima se menja uloga KBS iz bezbednosnih snaga u vojne snage, ali bez promene imena, piše "Koha Ditore".

Iako se ocenjuje kao istorijski dan, poznavaoci okolnosti navode da je ovo samo početak građenja vojske.

Ova odluka, koja dolazi posle godina pokušavanja, podržana je od SAD i Nemačke, ali joj se protive EU i NATO, koji trenutno čuva granice Kosova.

"Koha" piše da su Srbi u "stanju uzbune" zbog opasnosti da će situacija da se pogorša, i traže da međunarodni predstavnici intervenišu kako bi paralisali ciljeve Kosova u pogledu formiranja vojske.

SAD: BEZBEDNOST ZAVISI OD ODNOSA SA SUSEDIMA

Američki ambasador na tzv. Kosovu, Filip Kosnet, izjavio je da bezbednost države zavisi od kvaliteta bezbednosti i mirovnih odnosa sa susedima.

Kosnet je to poručio na Tviteru, neposredno uoči početka sednice kosovskog parlamenta koji odlučuje o usvajanju paketa zakona koji će omogućiti transformaciju KBS u vojsku.

"Podsećamo da bezbednost jedne zemlje zavisi od kvaliteta njegovih bezbednosnih odnosa, mirnih i obostrano korisnih odnosa sa svojim susedima, kao i snaga i profesionalizma svojih oružanih snaga", naveo je Kosnet.

"ZELENO SVETLO" ZA VOJSKU TZV. KOSOVA

Skupština samoproklamovanog Kosova usvojila je zakon kojim se menja uloga Bezbednosnih snaga južne pokrajine u vojsku tzv. Kosmeta. Opširnije pročitajte OVDE.

BRNABIĆ: DANAS JE TEŽAK DAN ALI SRBIJA NASTAVLjA PUT MIRA I PROSPERITETA

Premijeraka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je danas za nju "težak dan", ali da će Srbija nastaviti put mira i prosperiteta.

"Za mene je ovo težak dan, nije dan koji doprinosi saradnji u regionu", kazala je Brnabić novinarima u Vladi Srbije komentarušući odluku vlasti u Prištini da transformiše Bezbednosne snage u vojsku samoproklamovanog Kosova, o čemu se danas izjašnjava skupština južne pokrajine.

Ona je istakla da će Srbija nastaviti put mira i prosperiteta jer bez stabilnog regiona nema ni stabilne Srbije.

"Bolje je da razgovaramo kako da sarađujemo bez barijera umesto da sprečavamo saradnju", kazala je premijerka.

Dodala je da će Srbija nastaviti reforme i ulaganja u sve što doprinosi boljoj budućnosti građana.

U TOKU SASTANAK KRIZNOG ŠTABA

Prema saznanjima "Novosti" u toku je sastanka Kriznog štaba severa Kosmeta kojim predsedava predsednik štaba i Srpske liste, Goran Rakić.

Kako nezvanično sazanjemo, sastanak je sazvan zbog dešavanja u skupštini tzv. Kosova u vezi sa formiranjem vojnih snaga i eventualni potezi ukoliko dođe do nemira na severu južne pokrajine.


FABRICI: KOSOVO DA POŠTUJE SPORAZUME SA EU I BEOGRADOM

Pozicija Evropske unije je veoma jasna povodom formiranja kosovske vojske, mi delimo stav NATO, a to je da proces transformacije bezbednosnih snaga Kosova treba da bude inkluzivan i dugoročan, u skladu sa Ustavom, kazao je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

"Pozivamo Kosovo da poštuje sve sporazume koji su postignuti 2013. sa EU i Beogradom. Naša pozicija je jasna i tu poziciju ne menjamo", istakao je Fabrici novinarima u EU info centru.

Fabrici dodaje da Evropska unija ostaje da glavni "sponzor" dijaloga između Beograda i Prištine, napominjući da je ova faza izazovna.

"Vidim da su lideri na obe strane posvećeni dijalogu, potvrđujući da ne postoji alternativa tome. To je poruka koju smo mi čuli od njih i to je poruka koju smo čuli i na Savetu ministara EU, kada su ministri spoljnih poslova država članica EU potvrdili značaj dijaloga i ponovili poverenje Federiki Mogerini da bude ključni medijator", kazao je on.

Takođe, Fabrici podseća da se EU protivi taksama koje je Priština uvela za srpske proizvode, koje su, prema njegovim rečima, u suprotnosti sa CEFTA ali i u suprotnosti sa ŠP koji EU ima sa Kosovom.

"Mi ubeđujemo Prištinu da ukine te takse, a to je radio i komesar Han posećujući BG i PR prošle nedelje", naglašava Fabrici.

Povodom tvrdnji Prištine da Beograd postavlja mnoge trgovinske barijere za kosovske proizvode, Fabrici odgovara da je "Han čak predložio pregovarački sto za trgovinske sporove".

"Nastavićemo da upravljamo procesom i da postavljamo platformu koja će omogućiti da problem bude rešen", zaključio je Fabrici.

DAUT HARADINAJ: FORMIRANjEM VOJSKE BIĆE ZAOKRUŽENA REPUBLIKA KOSOVO

Daut Haradinaj, poslanik Alijanse za budućnost Kosova, stranke koju predvodi njegov rođeni brat i premijer Ramuš Haradinaj, izjavio je da od danas Kosovo ima svoju vojsku.

"Time će biti zaokružena Republika Kosovo. To je zasluga svih žrtava koje smo dali do današnjeg dana", rekao je Haradinaj za tv Klan Kosova.

On kaže da je to proces tokom kojeg će se vojska razvijati i širiti ljudstvom i borbenom opremom.

"Od danas Kosovo će imati svoju vojsku. Suština je na očuvanju bezbednosti, ali i na zaštiti teritorije", naveo je Daut Haradinaj.

"Mi ne stvaramo etničku vojsku. Mi vam kažemo da od sada imate posla sa Kosovskom vojskom ", kazao je, prenela je GazetaExpres onlajn.

VANREDNA KONFERENCIJA KRIZNOG ŠTABA

U 12 sati sati vanredna konferencija za novinare Kriznog štaba četiri opštine sa severa Kosmeta.

STUDENTI SAHRANjUJU MEĐUNARODNO PRAVO I REZOLUCIJU 1244

Novi protest studenata Prištinskog univerziteta zakazan je za danas u 12.30 satu kada će se od studentske menze uputiti ka sedištu OEBS i Unmiks gde će simbolično, u 12.44 sati sahraniti Međunarodno pravo, Rezoluciju 1244 SB UN, Povelju UN i vojno-tehnički sporazum iz Kumanova.

Foto: I. RadulovićSLAVLjE UZ PETARDE U JUŽNOJ MITROVICI POSLE USVAJANjA ZAKONA

U južnom delu Kosovske Mitrovice većinsko albansko stanovništvo je vest o usvajanju zakona koji omogućavaju transformaciju KBS u vojsku proslavilo uz petarde, javlja Tanjugov reporter.

Za sada na ulicama južne Mitrovice još nema organizovanog slavlja, osim što se na trenutke čulo pucanje petardi.

Na ulazu u južni deo Mitrovice kod mosta pored pripadnika KFOR-a koji obezbeđuje i prati situaciju povećano je i prisuštvo medijskih ekipa.

STOLTENBERG: ŽALIM ZBOG ODLUKE, NATO PODRŽAVA DIJALOG

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da žali što je kosovski parlament doneo odluku o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga uprkos zabrinutosti Alijanse. Opširnije pročitajte OVDE.


Ponovio je poziv i Beogradu i Prištini da ostanu mirni i da se uzdrže od bilo kakvih izjava ili akcija koje bi mogle da vode ka eskalaciji.

"NATO nastavljaj da podržava dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU kao jedino održivo političko rešenje za region", zaključuje se u saopštenju.

AP: SKUPŠTINA ODOBRILA VOJSKU UPRKOS PROTIVLjENjU BEOGRADA

Američka agencija AP izvestila je da je kosovska skupština većinski odobrila formiranje tzv. kosovske vojske uprkos oštrom protivljenju Srbije.

Agencija navodi da je 107 od ukupno 120 poslanika danas glasalo, u odstustvu srpskih poslanika, za usvajanje tri nacrta zakona o transformaciji kosovskih snaga bezbednosti (KSB) u regularnu, lako naoružanu vojsku.

AP navodi da Srbija upozorava da će taj potez ugroziti mir u regionu koji, kako ističe agencija, opisuje "region koji nosi ratne ožiljke".

Foto D.Zečević

Američka agencija napominje takođe da Srbija strahuje da je glavni cilj formiranja tzv. kosovske vojske etničko čišćenje Srba sa severa Kosova, ali dodaje da Priština to oštro negira.

BI-BI-SI: PRIŠTINA UJEDA RUKU KOJA JE HRANI

Britanski Bi-Bi-Si danas piše o glasanju u kosovskom parlamentu o formiranju tzv. vojske Kosova, ocenjujući da je Priština, ako je i dalje na evroatlantskom putu, značajno skrenula sa njega u poslednje vreme. Opširnije pročitajte OVDE.

STUDENTI "SAHRANILI" MEĐUNARODNO PRAVO, REZOLUCIJU...

Studenti u severnom delu Kosovske Mitrovice svojevrsnim performansom ''sahranili'' su međunarodno pravo, Povelju UN, Rezoluciju SB UN 1244 i Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova izražavajući tako protest zbog odluke Prištine o formiranju tzv. vojske Kosova.

Oni su započeli performans "posmrtnom povorkom" od studnetske menze do zgrade Unmika i OEBS-a.

Studenti su nosili primerak Povelje UN, Rezolucije SB UN 1244 i Vojno-tehničkog sporazum iz Kumanova, kao i list na kojem je pisalo "međunarodno pravo".

Simbolično, u 12.44 sati su "sahranili" međunarodno pravo, Povelju UN, Rezoluciju SB UN 1244 i Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova.

Studenti su nosili cveće, a preko usta im je bilo prelepljena traka na kojoj je stoji "100 odsto takse, 0 odsto slobode", koja simbolično označaja ćutanje međunarodne zajednice.

SIMIĆ: SRUŠENO MEĐUNARODNO PRAVO

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić istakao je danas da je odlukom Prištine da formira vojsku porušen svaki pravni akt na KiM, ali i međunarodno pravo te poručio da će se žaliti Ustavnom sudu Kosova iako ne očekuje da taj sud zaštiti prava Srba.

Simić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da Srpska lista nije želela da učestvuje i bude prisutna tokom glasanja jer kako je rekao nisu želeli da daju legitimitet odluci Prištine.

Kako je rekao, najstrašnije je što nema osude ni jednog međunarodnog predstavnika na KiM te da će Lista iscrpeti sva pravna sredstva pred Ustavnim sudom iako ne očekuje ništa spektakularno.

Odredbe međunarodnog prava, dodaje, očigledno ne moraju da važe ako tako odluči albanska većina.

Poručio je da će Srbi ostati na svojim ognjištima, a da će predstavnici Srpske liste goloruki stati ispred isto tako golorukog srpskog naroda i poručio da "mir nema alternativu ali ni život nema alternativu".

On je apelovao na građane na KiM da ne nasedaju na provokacije i prate informacije iz Kriznog štaba.

"Mi apsolutno nećemo dati povod za silu, pravda je na našoj strani, pravo je na našoj strani", rekao je Simić.

ISPRED PARLAMENTA U PRIŠTINI SE SLAVI UZ ALBANSKU MUZIKU

Posle usvajanja zakona o formiranju kosovske vojske, ispred parlamenta u Prištini okupila se grupa ljudi koja proslavlja uz tradicionalnu albansku muziku i igre, javio je RTS.

Kako se navodi, u južnoj Kosovskoj Mitrovici začulo se slavlje uz petarde.

Kosovski mediji navode da se slavi na razne načine i da je , na primer, jedan biznismen na ulicu izvezao vozilo koje je sam projektovao, a slično je tipu "Humvee", koji su nedavno iz SAD dopremljeni na Kosovo za potrebe kosovske vojske.

Prethodno je objavljeno da se, posle usvajanja sva tri zakona kojima se omogućava transformacija Kosovskih bezbednih snaga u tzv. vojsku Kosova, u okolini Gračanice okupljaju se Albanci kako bi otišli u Prištinu da proslave.

Parlament u Prištini izglasao je tri zakona - Zakon o kosovskim bezbednosnim snagama, Zakon o službi u kosovskim bezbednosnim snagama i Zakon o ministarstvu odbrane, čime se omogućava transformacija KBS u kosovsku vojsku.

HARADINAJ NA SRPSKOM: VOJSKA KOSOVA ĆE BITI NA SEVERU

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, rekao je novinarima, nakon usvajanja seta zakona, koji iniciraju transformaciju KBS u tzv.vojsku, da će njeni pripadnici biti raspoređeni po celom Kosovu, na jugu i severu.

Opširnije pročitajte OVDE.

HOTI: NA SEVERU KOSOVA MIRNO

Kosovska policija za region sever saopštila je danas da je na tom delu Kosova mirno.

Zamenik direktora Kosovske policije za sever, Besim Hoti, izjavio je da policija radi na osnovu ranije pripremljenih planova.

"Situacija je mirna i na severu i na jugu. Već imamo operativni plan u okviru kojeg delujemo", rekao je Hoti za Expres, nakon što je kosovski parlament usvojio set zakona kojima se inicira transformacija KBS u tzv. vojsku Kosova.

AMBASADORI U PRIŠTINI BOJKOTOVALI SVEČANI PRIJEM?

Ambasadori "prijateljskih" država tzv. Kosova bojkotovali su svečanost povodom odluke parlamenta o usvajanju seta zakona kojima se inicira transformacija KBS u tzv. vojsku Kosova, tvrdi Zeri onlajn.

Svečanosti su, kako se navodi, prisustvovali samo lideri privremenih kosovskih institucija, Kadri Veselji, Hashim Thaci, Ramuš Haradinaj i predstavnici većih političkih partija.

Ranije je saopšteno da su zvanice na svečani prijem pozvane prema spisku koji je pripremila vlada tzv. države Kosovo.

Nije precizirano ko je sve na spisku, te da li su i ambasadori pozivani.

HARADINAJ: SA SRPSKOM VOJSKOM ZAJEDNO U PARTNERSTVU ZA MIR

Predsednik vlade privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj objavio je, putem saopštenja njegovog kabineta, da je "danas, u prisustvu 107 poslanika, kosovski parlament dodelio mandat kosovskoj vojsci".

U saopštenju na engleskom jeziku, sa srpskim naslovom i zaglavljem, dostavljenom Tanjugu, Haradinaj je izneo tvrdnju da je "ovaj izuzetni razvoj situacije sjajna vest za konsolidaciju Kosova kao države".

"KBS (Kosovske bezbednosne snage) uvek će ostati multietničke, u službi sopstvenih građana, u funkciji mira, zajedno sa drugim regionalnim vojskama, uključujući srpsku vojsku, u ostvarivanju partnerstva za mir", piše u saopštenju iz Haradinajevog kabineta.

U tekstu je "partnerstvo za mir" napisano malim početnim slovom, pa nije jasno da li je Haradinaj mislio na istoimeni program NATO koji se piše velikim početnim slovom ili je reč o neadekvatnom prevodu s albanskog na engleski jezik.

KASARNA "ADEM JAŠARI" SPREMNA ZA SVEČANI PRIJEM

U prištinskoj kasarni "Adem Jašari" danas popodne biće održan prijem povodom usvajanja seta zakona, kojima se KBS transformiše u tzv. vojsku Kosova.

Predviđeno je da ceremonija počne u 17 sati, a pozivi zvanicama upućeni su prema spisku koji je, kako se navodi, pripremila kosovska vlada.

Tom prilikom će, kao prenosi Bota sot onlajn, biti prikazana i vojna multifunkcionarlna vozila - poklon Prištini od Sjedinjenih Američkih Država.

TAČI:SREĆAN ŠTO JE SAD I "VRHOVNI KOMANDANT" KBS

Kosovski predsednik Hasim Tači rekao je da je danas "zaokružena kosovska državnost", pošto je, kako je rekao, "vojska stub države", te da je srećan što je sada i "vrhovni komandant" KBS.

On je to rekao na svečanoj ceremoniji posle odluke o promeni mandata KBS i transformaciji u tzv. vojsku Kosova u kasarni "Adem Jashari" u Prištini, u prisustvu političkih lidera privremenih institucija.

Expres onlajn je objavio niz fotografija sa ovog događaja navodeći da su pripadnici KBS na ovoj ceremoniji prvi put biti predstavljeni kao vojnici.

Zeri onlajn je ranije preneo da su ambasadori "prijateljskih" zemalja Kosova bojkotovali ovu svečanost, ukoliko su bili pozvani.AMERIČKI AMBASADOR: TRENUTAK DA SE SVI AKTERI OKRENU DIJALOGU

Američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet, koji je naveo da je odluka o transformaciji KBS u vojsku istorijska za Kosovo, dodao je da je sada trenutak da se svi lideri i akteri fokusiraju na energiju u vezi sa dijalogom.

"Glasanje u Skupštini i ceremonija povodom transformacije KSB trebalo bi da budu prilika za ozbiljno razmišljanje i ponovno posvećivanje miru,stabilnosti i prosperitetu Kosova i njegovih suseda. Sada je trenutak da se svi lideri i akteri fokusiraju na energiju u vezi sa dijalogom", napisao je Kosnet na Tviteru.

GRAĐANI SEVERNE MITROVICE PRATIĆE VUČIĆEVO OBRAĆANjE SA VIDEO BIMA

Prema saznanjima „Novosti“ obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zakazano za 20:00 časova, građani severne Kosovske Mitrovice pratiće sa video bima postavljenom kod spomenika Knezu Lazaru u centru grada.SUROI: VOJSKA KOSOVA NIJE PRETNjA MIRU, OPASNOST PRETI OD ONIH KOJI SU 90 TIH IZAZVALI ČETIRI RATA

Publicista i osnivač Grupe Koha Fljaka Suroi izjavila je večeras da kosovska vojska ne predstavlja opasnost za mir u regionu i da opasnost preti od one strane koja je 90 tih godina izazvala četiri rata.

"Mi imamo naš stav o našoj vojsci i sada imamo podršku jednog dela NATO-a i jednog dela EU, što znači da ni stavovi NATO i EU nisu jednoglasni", kazala je Suroi, a preneo koha.net.Ona je rekla da opasnost za mir u regionu dolazi od "strane koja je u poslednjem veku vodila četiri rata".

"Na kraju, naša vojska nije formirana da bi napadala. Opasnost od destabilizacije dolazi od onih koji ne znaju drugačije već da izazivaju ratove, koji su 90 tih godina izazvali četiri. Verujem da Kocijančić to zna bolje nego što rečima može da objasni", rekla je Suroi.

GRAĐANI KOSOVSKE MITROVICE PRATE OBRAĆANjE PREDSEDNIKA

Građani Kosovske Mitrovice okupljeni u centru grada preko video bima prate uživo obraćanje predsednika Aleksandra Vučića, koji se obraća naciji povodom situacije na KiM i formiranja vojske tzv. Kosova.

Obraćanje predsednika možete da pratite OVDE.

ČEPURIN KOD VUČIĆA, NOSI "PORUKU MOSKVE"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je večeras ambasadora Rusije Aleksandra Čepurina, koji mu nosi "poruku Moskve", nakon današnje odluke Prištine o transformaciji KBS u vojsku Kosova.

Čepurin je u Predsedništvo Srbije stigao pola sata pre najavljenog vanrednog obraćanja predsednika Vučića javnosti, a povodom poteza Prištine, kojem se, kako su danas konstatovali ovdašnji, ali i strani mediji, uključujući američku agenciju AP, protive i Srbija i NATO.

Ruski ambasador je, na ulasku u Predsedništvo, na pitanje Tanjuga šta je predmet nenajavljenog sastanka s predsednikom Vučićem, odnosno nosi li Vučiću poruku Moskve, kratko odgovorio: "Da".

Sastanak Vučića i Čepurina nije najavljen, a obraćanje predsednika Srbije planirano je za 20.00 časova.VESELjI: SVI GRAĐANI KOSOVA BIĆE ZAŠTIĆENI

Predsednik skupštine samoproglašenog Kosova, Kadri Veselji, rekao je građanima te tzv. države da im garantuje da niko neće biti ugrožen i da će svi biti zaštićeni od prištinskih institucija.

"Garantujemo svim gradanima Republike Kosovo da niko nece biti ugrožen... Svi gradani Kosova su ravnopravni i bice zašticeni od naših institucija”, naveo je Veselji.

Veselji je za RTK2 rekao da je želja Prištine da usvajanjem seta zakona koji iniciraju transformaciju KBS u tzv. vojsku Kosova da se "uspostavi nova era saradnje sa svim susedima i sa Srbijom".

"Uskoro ćemo u parlamentu usvojiti i rezoluciji o dijalogu sa Srbijom, i nadamo se da će Republika Srbija početi da poštuje Republiku Kosovo kao nezavisnu državu, a ono što je najvažnije je da kao dve države sačuvamo građane na Kosovu i u Srbiji, da srpska zajednica na severu i drugim delovima Kosova ne bude zloupotrebljena", rekao je Veselji.

Kako je ranije javila tv Kljan Kosova, sednica parlamenta o dijalogu sa Beogradom biće održana sutra.


SRBI U MITROVICI ZAJEDNO ISPRATILI VUČIĆEVO OBRAĆANjE

Srbi iz severnog dela Kosovske Mitrovice okupili su se večeras u velikom broju kod spomenika knezu Lazaru i zajedno ispratili obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Predsedništvu Srbije.


Na šetalištu u severnom delu grada postavljen je video bim preko kojeg su pratili Vučićev govor.

Prisustvovali su i predstavnici srpskih opština na severu i Srpske liste.


Šta je rekao predsednik Srbije u obraćanju pogledajte OVDE.


RAKIĆEVO OBRAĆANjE POSLE GOVORA ALEKSANDRA VUČIĆA

Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića večeras su na glavnom gradskom trgu u severnoj Kosovskoj Mitrovici, uz veliki broj građana, pratili i čelnici grada i predstavnici Srpske liste. Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je u ime okupljenih da „poruka koju je predsednik Aleksandar Vučić uputio srpskom narodu na Kosovu i Metohiji donosi radost“.

- Dvadeset godina čekamo da neko podmetne svoja leđa i zaštiti srpski narod, jer ne tražimo mnogo. Nama su potrebni samo mir i sigurnost. Vaše reči nama znače mnogo, jer ćemo večeras mirno leći sa svojom decom i reći im da nisu sami i da osim vas, na njih misli i država Srbija – rekao je Rakić i dodao „naša radost večeras je radost miru“.

- Poruka koju smo čuli je poruka mira i hvala vam što želite da taj mir sačuvate po svaku cenu, pa makar to bilo i vojnom silom. Mi nikome ne pretimo, ali i poručujemo da ćemo ovde ostati, jer odavde nema nazad – rekao je Rakić.MINISTRI HARADINIJAVE VLADE IGRALI I ČASTILI MUZIKU

Albanski političari slavili su danas "istorijsku olduku" o formiranju vojske Kosova što ceremonijalnu, u kasarni "Adem Jašari", što na ulicama, uz muziku, pa i na krajnje bizaran način.

Gradonačelnik južne Mitrovice, Agim Bahtiri, je, prema pisanju Bota sot on lajn, igrao sa građanima ispred kosovskog parlamenta, a ministar infrastrukture, Pal Lekaj, je muziku na Trgu Priština častio sa 100 evra.

Zamenik premijera Kosova, Enver Hodžaj je, pak, čestitao građanima Kosova transformaciju KBS na 12 svetskih jezika.


POSLANICE SKUPŠTINE TZV. KOSOVA NADOGRADILE NOKTE I SPREMILE POSEBAN STAJLING

Tako je poslanica vladajuće Demokratske partije Kosova, Ganimete Musliju, imala neobičan stajling od ranog jutra.

Nosila je, kako se navodi, deo uniforme "kosovske vojske" i sve vreme ponavljala da je "spremna i u rat da krene".

"Danas svaki poslanik smatra da je, kada smo glasali za nezavisnost Kosova, to bila najvažnija odluka, a ova danas je po važnosti odmah iza te odluke", rekla je Musliju.

Ni za poslanicu Doniku Kadaj Bujupi, ovo nije bio uobičajeni dan.

Ona je, navodi se, nadograđene nokte "ukrasila" nacionalnom zastavom i dvoglavim orlom.

A na Fejsbuku je napisala:"Da, volim vojsku Kosova".


FRANCUSKA PRIZNAJE TRANSFORMACIJU KBS U TZV. KOSOVSKU VOJSKU

Francuska ambasada na Kosovu saopštila je da Francuska priznaje usvajanje zakona o Kosovskim bezbednosnim snaga (KBS) koji predviđaju njenu tranziciju tzv. kosovsku vojsku periodu od 10 godina.

Kako prenosi prištinski sajt Telegrafi.com, u saopštenju ambasade navodi se i da Francuska traži da ponovo Priština počne dijalog sa Srbijom.

"Francuska želi da ostanu na snazi sporazumi s Kforom u vezi sa prisustvom KBS na severu zemlje. Ona poziva Kosovo da ponovo počne dijalog što pre sa Srbijom, kako bi se postigla potpuna normalizacija odnosa između dve zemlje", navodi se saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (172)

Gospodja Ministarka

14.12.2018. 11:12

Zao mi mnogo nase dece i naroda na KiM, i onako su preplaseni, mogu misliti kako im je sad.

ser zile

14.12.2018. 11:33

@ОХАЈО - Posle zakljucka ce ili da mole Evropu Ili kao neki bivsi da se izvinjavaju. Treceg nema

Cynar

14.12.2018. 11:25

Koja je to farsa od strane Kfora,'obezbedjuju most',e,e u sto su se pretvorili plavi slemovi- oni su jednostavno americka vojska

Uros

14.12.2018. 11:26

Bar to da rade, da ne dopuste toj ilegalnoj vojsci da predje na sever i napadne srpski narod.

Rakovica

14.12.2018. 11:41

@Velja - Kako da im pomognemo, kad je industrija traktora prodata Indijcima!

Anita Mojsilovic

14.12.2018. 11:32

Nadamo se da će naši građani na Kosovu sačuvati mir,i da neće reagovati na provokacije. Svim srcem smo uz njih!

Milana

14.12.2018. 11:38

KFOR je svojim povecanim prisustvom na severu kosova fakticki jos vise uneo nemir kod Srba.

marija

14.12.2018. 11:39

Da li to KFOR stiti Kosovske Albance od Srba jer su oni humanitarno ugrozeni pa ce Srbi na njih krenuti.

slava

14.12.2018. 11:41

Bez obzira ko je bio na vlasti od kosovskih Albanaca nije bilo želje za dogovorom, za razliku od Aleksandra Vučića i našeg državnog vrha koji su ovom problemu pristupali sa ciljem da se reši problem.

Traktori

14.12.2018. 11:42

Bice demonstarcija u Beogradu, samo ako uspeju Srbi sa kosova da probiju barikade na naplatnoj rampi u Beogradu!

Nemanja Avram

14.12.2018. 11:44

Meni više nisu jasni ovi komentari.. Čuj sačuvati mir.. Pa kakav crni mir kad te svako živ tlaci.. Brate više dići vojsku već jednom i rijesiti to dole.. Il priznati Kosovo i dovidjenja..

Mnogo napora

14.12.2018. 11:53

Mnogo napora nase vlade u saradnji sa Siptarima i zapadom je trebalo da se postigne ovo poglavlje!

Hercegov Grad

14.12.2018. 11:54

U pravu su ovi nasi prestavnici vlasti:mi ce mo da odrzimo mir, a dupe da okrenemo da moze svako da nam radi sta hoce! E, to je politika kapitulacije!

Nece

14.12.2018. 11:57

@lela - Kakav komentar, 80% Srba ne shvata sta se upravo desilo i sta ce se desavati!

Gidra

14.12.2018. 11:59

Niti Srpska vlast niti vlast tzv Kosova odlucuje sta ce da bude. Sve se zna kad i sta se desava.

Marko

14.12.2018. 12:03

Uoči sednice tzv. Skupštine Kosova, na kojoj je izglasan set zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u tzv. vojsku Kosova, situacija u severnoj Kosovskoj Mitrovici je mirna, ali napeta

Anci

14.12.2018. 12:07

Kako moze da se donese odluka o formiranju vojske u laznoj drzavi? Svete otvori oci i pogledaj mrznju Albanaca!

Adam

14.12.2018. 12:09

Podrška studentima. Ova slika mora da obiđe svet da se vidi kakav teror naš narod preživljava.

Petar

14.12.2018. 12:10

Takvo grubo kršenje međunarodnog prava pred očima celog sveta i niko ne reaguje,pa to je strašno.

Miki

14.12.2018. 12:10

Odavno se ova rezolucija ne postuje. Sram ih bilo sve zajedno!!! Ma ceo svet treba da je sramota!

Jasmina

14.12.2018. 12:17

Nas predsednik zajedno sa vladom Srbije konstantno radi na miru i stabilnosti.Izglasavanje formiranja vojske Kosova je velika sramota za medjunarodnu zajednicu i EU.

kokan

14.12.2018. 12:26

Može li meni neko sad iskreno reći zašto sutra Srbi na Kosovu ne formiraju svoju državu i svoju vojsku?! Šta je problem? Ako dođu šiptari pa krenu na tu vojsku Srba pa ne verujem da će se lepo provesti.

mihajlo

14.12.2018. 12:26

udruzeni zlocinacki poduhvat naoa zemalja ,protiv , Jugoslavije ,jugoslovena, Srbije , Srpskog naroda ,pravoslavlja itd je vidljiv. sve je to zavera oholih i mocnih..Bog sada vaga ,koliko ce jos vremena ostavti ,onima koji se nisu opredelili da li ce sa njime ili sa otpalima od njega , i onda se nepise dobro najbesnijima...

Саша

14.12.2018. 12:31

Мислим(готово сам увјерен) да тадашњи предсједник Србије Милошевић, да је знао да ће се ствари овако одвијати, не би потписао Војно-технички споразум.Посљедица би била још жешће бомбардовање Србије, још много разарања и цивилних жртава, но мислим да ни то не би трајало дуже од мјесец-два.Земља би се обновила, а на Косову бисмо далеко боље прошли.Али добро, лако је бити генерал послије битке. Бог нека нам је у помоћи, Он нас једини и разумије.

raka

14.12.2018. 12:42

Verujem da ćemo uspeti da sačuvamo mir na Kosovu, i sačuvamo svojnarod na Kosovu.

bgcaffe

14.12.2018. 12:51

JA bi ih pitao javno, dali smeju JEDAN na JEDAN ??? ;) Bilo bi, " kud koji mili moji..... "

A.V.

14.12.2018. 13:22

@lolo - Tako je! Gore od ovoga ne može biti, jedino ako ostane vojvodina u sastavu 2/3 Srbije!

Srđan, N. Beograd

14.12.2018. 13:21

Ovo nije dobro treba sve da se ponovi, kakva je to sahrana bez popova i crkve !? Dajte ponovite sve to i skupljajte dobrovoljne priloge za crkvu, da im se to nekako plati, neće da to odrade valjda zabadava!

Mica Bor

14.12.2018. 13:27

Rezoluciju 1244 nije dosao kraj , pored zelje zapada . Ako je mi ukopavamo znaci samo da ju je pogodio "grom" , I kada joj svane izaci ce na videlo .

Milan

14.12.2018. 13:33

Rezolucija 1244 vise nicemu ne sluzi, albanskim teroristima je sve dopusteno a srbima sve uskraceno.

Emir

14.12.2018. 13:56

Moramo ostati mirni, nije lako ali toliko smo pametniji od njih da ne nasedamo na provokacije.

Petrović M., Beograd

14.12.2018. 14:07

@Igor - Da, samo na internetu u toplim sobama a uskoro i na TV ekranima.

Darko

14.12.2018. 14:02

Svaka cast studentima na kreativnosti, svakog dana sprovode po jednu originalnu ideju i pokazuju koliko smo iznad Albanaca.

Dzo

14.12.2018. 14:06

Rezolucija 1244 vise nicemu ne sluzi,doduse koliko se secam ona nikad nije ni postovana od strane albanaca.

nenad

14.12.2018. 14:12

Neka se stide EU i Amerika što su podršku dali najvećim zločincima da formiraju terorističku organizaciju a ne vojsku.

mici

14.12.2018. 14:19

Naša vlada sa Predsednikom na čelu čini sve da sačuva mir i stabilnost u zemlji.Studentima svaka čast imate našu punu podršku.

DRT

14.12.2018. 14:26

Ja imam samo jedan predlog. SVI Srbi sa Kosova da pokupe svoje stvari i dodju u Srbiju. To da se deklarise u medijima kao eksodus Srba kao NATO proteruje. I da se pokazu kolone. Naravno u nadi, da ova druga normalna polovina svet reaguje. Narode nemam drugu ideju. Nasa vlada nemoze tu nista da uradi. Nemacka po neznam koji put pokazuje da zu nacisti.

Serbinator

14.12.2018. 14:28

I trebamo mi da sahranimo nešto što Albanci odavno ne podržavaju. Podrška ovim hrabrim studentima.

Radomir

14.12.2018. 14:53

Danas je zvanicno pogazeno medjunarodno pravo koje postoji samo kad je Srbija na optuzenickoj klupi.

MAKSS

14.12.2018. 14:56

Zasto su i donosili tu rezoluciju 1244 kada je ne postuju, u buduce neka ne lazu narod.

Mirka

14.12.2018. 14:57

Studenti su nas ponos. Mirnim putem zele da rese problem i skrenu paznju medjunarodnoj zajednici.

Danica

14.12.2018. 14:57

Sramotan je sto se sa zapada niko ne oglasava i ne pokusava da resi probleme sa kojim se Srbi suocavaju.

Luka

14.12.2018. 15:05

Sramota je sto se mere koje su donete mimo zakona ne vide u ocima onih koji treba sa najvise paznje da gledaju situaciju na KiM.

Jelena

14.12.2018. 15:07

Podrska ovim mladim,hrabrim studentima.Nasa Vlada na celu sa predsednikom cine sve da se sacuva mir u zemlji.

Dejan

14.12.2018. 15:15

Studenti nastavljaju da salju veoma mocne poruke, kreativno se izrazavajuci. Niko nije docekao da Srbi posalju ruzne slike u svet.

Sneki

14.12.2018. 15:15

Čega da se stidi amerika, da ima i malo poštenja ne bi se stavili na stranu šiptara, ali znajući kakva je njihova dvolična politika sve je jasno. Mene interesuje kakav je stav običnih amerikanaca, koji žive kod nas. Da li se i oni slažu sa svojom zemljom

BlackMeri

14.12.2018. 15:16

Albanci nisu nikada ni poštovali Rezoluciju 1244, niti bilo šta,a i dalje im se to dozvoljava, pa se ponašaju kako hoće.

mirjana

14.12.2018. 15:46

Hrabrost studenata je velika I imate podrsku svakog postenog gradjanina Srbije veoma dirljivo I emotivno koliko nasi student se bore za svoj opstanak .Moja iskrena podrska.

Zoran74

14.12.2018. 16:08

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija mora da stvori uslove za sprovodjenje rezolucije 1244 a to znaci da KFOR mora razoruzati tzv vojsku Kosova i onemoguciti njeno formiranje.

Saska

14.12.2018. 16:33

Naši studenti su i danas na miran i simboličan način izrazili protetest i time pokazali da je danas na KiM pogaženo medunarodno pravo i da u ovom trenutku Srbima na KiM je oduzeta elementarna ljudska prava, a Albance treba da bude sramota umesto što slave formiranje tvz. vojske Kosovo koja je u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Srbija je uz svoj na KiM i ona će ih zaštiti mirnim i pravnim putem.

vladimir

14.12.2018. 17:16

Originalno ali rezolucija mora da ŽIVI, mora se potencirati, insistirati, verovati, jer to je jedini validan /medjunarodni/ PRAVNI AKT, koji je PRIVREMENO odložen u arhivu!

kiki

14.12.2018. 17:28

NAsi ljudi nisu zasluzili da im se ovako nesto desava, oni treba da imaju mir i stabilnost.

milena

14.12.2018. 17:28

Medjunarodno pravo su sahranili oni koji su ga i oformili a to su SAD, Nemacka i Velika Britanija, one nemaju vise prava da nam pricaju kako da se ponasamo i da uvek mi smo krivi za svaku provokaciju Pristine.

Jovan

14.12.2018. 17:44

Docice dan kada ce Srbi vratiti srce Srbije gubili smo ga vise puta i uvek vracali, nece nas spreciti ni unije ni amerike.

avanturista

14.12.2018. 17:56

Kršenje međunarodnog prava će se vratiti kao bumerang onima koji to dopuštaju

Sanja Ivkov

14.12.2018. 18:03

Ako dajete `podršku` kršenju međunarodnog prava ( rez. 1244 SB UN), kakvu `žetvu` možete da očekujete od takve ` setve`? Međunarodni haos?

Vatro Marx

14.12.2018. 18:19

Srbine puko si kao lubenica , skoro da te mrzi cijeli svijet. No kada nema sloge a i znanja, rasturice se Srbija sama krenulo je u tom pravcu.

Vesna

14.12.2018. 18:26

Podrška studentima. Ova slika mora da obiđe svet da se vidi kakav teror naš narod preživljava.

Zvezdica

14.12.2018. 18:33

Srbija izgleda nema nikakva prava, samo Priština. Srbija se zalaže za mir, a oni samo izazivaju nestabilnost.

Vuk

14.12.2018. 20:01

Amerikanci ocigledno zele da Balkan ostane nestabilno tle, pa sada huskaju Albance u rat.

likoc

14.12.2018. 20:06

Davanjem podrske u gazenju medjunarodnog prava svaki ucesnik je pocinilac koji ide protiv zakona, ovo je nesto sto nije smelo nikada da se desi.

America

14.12.2018. 20:18

Treba da Se Tramp Odazove Da Objasni Srpskom Narodu Cirkus koji su Ga Napravili Zajedno Sa Albancima . Prevazidjena je svaka Ljucka mera Razumevanja.

bananana

14.12.2018. 20:54

Prava vojnicka i ohrabrujuca poruka. Vosjka Srbije zato i sluzi, da stiti svoj narod od spoljnog agresora!

Sara

14.12.2018. 21:33

Studenti hrabro brane boje svoje zastave i dostojanstveno pokazuju koliko im je stalo do KiM.

Vlasta

15.12.2018. 07:46

Srbi sa velikim poverenjem gledaju u svog predsednika svesni da ih nikada nece ostaviti na milost i nemilost siptarima