BRISELSKI DIJALOG BEZ REZULTATA: Priština je prepreka za trajno rešenje

G. Č. - D. M.

24. 06. 2018. u 19:40

Predsednik Aleksandar Vučić u nedelju u Briselu na novoj rundi dijaloga sa Hašimom Tačijem i Federikom Mogerini. Vučić: Nisam optimista, konačan sud daće narod na referendumu

БРИСЕЛСКИ ДИЈАЛОГ БЕЗ РЕЗУЛТАТА: Приштина је препрека за трајно решење

Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug

DANAS nisam preterani optimista da ćemo pronaći kompromisno rešenje sa Prištinom, ali nastaviću da radim na tome i da se borim za bolju budućnost Srbije. Ukoliko dođemo do nekakvog rešenja, ništa neću potpisivati, već ću ga saopštiti građanima Srbije, koji će o tome doneti konačnu odluku na referendumu.

Ovo je u nedelju, posle višečasovnih razgovora sa evropskom šeficom diplomatije Federikom Mogerini i predsednikom privremenih institucija u Prištini Hašimom Tačijem, koje je imao na novoj rundi dijaloga u Briselu, saopštio šef srpske države Aleksandar Vučić.

On je rekao da je tokom sastanaka postignuto nekoliko stvari, od kojih je najvažniji dogovor, koji će obe strane poštovati - da se sve rešava u miru, uz poštovanje jedni prema drugima i garancije za bezbednost pre svega Srba na KiM, ali i svih građana Srbije:

- Postoje pitanja na koje nemamo odgovore. Recimo, šta ako u toku leta neko krene da zauzima sever KiM? Da li bi naš odgovor bio vojni ili bi usledila neka nova “Oluja” ili “Bljesak”? Politika Srbije ostaje da nastavljamo dijalog, da se borimo za naše interese i da sačuvamo narod na ognjištima, kako nam se ne bi ponovile nove tragedije i pogromi. Moramo da sačuvamo mir i pokušamo da izvučemo nešto iz onoga što nam je ostavljeno, a ostavljeno nam je - ništa.

Vučić je rekao da je takođe dogovoreno da se dijalog u narednom periodu intenzivira.


Pročitajte još - Završen trojni sastanak Vučića, Tačija i Federike Mogerini; Dačić: Razgovori su teški

Dok su još trajali sastanci u kabinetu Mogerinijeve, šef diplomatije Ivica Dačić, koji je takođe prisustvovao susretima u Briselu, poručio je da se vode teški razgovori, a da su pozicije Beograda i Prištine i dalje značajno udaljene. On je rekao da rešenje mora biti prihvatljivo za obe strane, a ne da se zasniva na priznavanju Kosova od strane Srbije:

ENERGETIKA PRIŠTINA, uprkos sporazumima, uporno insistira na nemogućem - da se postigne sporazum o energetici pre osnivanja Zajednice srpskih opština. A prema ranijim dogovorima, upravo je ZSO ključan za doslednu implementaciju sporazuma iz energetike, jer Zajednica treba da bude jedan od osnivača dve kćerke-firme EPS koje bi se formirale u pokrajini.

- Za takav ishod nije trebalo ni da dolazimo ovde. Šta će vam onda Srbija, ako ste sve rešili? Samo ne znam u koje međunarodne organizacije će Priština da se učlani kad nema dovoljno glasova, kako može da napreduje u evrointegracijama, kada ih pet zemalja EU ne priznaje. Imaćemo štete svi, i Beograd i Priština, ukoliko ne dođe do trajnog rešenja. A najveća prepreka tome je stav Prištine koja ne želi kompromis - poručio je srpski ministar.

On je najavio da Srbija ne odustaje od dogovora, da će dijalog biti nastavljen u različitim formama i na različitim mestima.

- Srbija ostaje pri stavu koji je zastupala od početka, a to je da želimo nastavak dijaloga, trajno rešenje koje je zasnovano na kompromisu. Očekujemo da prištinska strana razume da pitanje Kosova nije rešena stvar - rekao je Dačić, navodeći da su se promenile međunarodne okolnosti i shvatanje kosovskog problema širom sveta.

Ministar Dačić je ponovio da Srbija nije u poziciji da ima sve, pa može nešto da izgubi:

- Mi smo u poziciji da nemamo ništa i da pokušamo nešto da spasemo i postignemo bolji rezultat. Predstavnici Beograda u Briselu brane nacionalne interese zemlje i neće pristati ni na kakav ultimatum. Neke od stranaka, koje danas govore da vlast ne vodi računa o nacionalnim interesima, i da se ovde vode lažni pregovori, bile su na vlasti kada je Priština proglasila nezavisnost, a reakcija na to bilo je paljenje ambasada, beg u Rumuniju i nesvrsishodno i po zemlju štetno traženje savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde.

Dačić je ocenio da Priština postupa loše, jer ne stvara pripremu za kompromis, već oročava datume za kraj razgovora, kao što je to u nedelju, uoči runde u Briselu, uradio Tači, prognozirajući da će dogovor biti gotov do kraja marta iduće godine.

Aleksandar Vučić i Federika Mogerini / Foto Tanjug-AP


Naime, Tači je rekao da je ovo početak poslednje faze dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, i zahvalio EU na “liderskoj ulozi”, a SAD “na podršci”:

- Period zamrznutog konflikta, ukoliko ne postignemo dogovor, može da ima nepovratne posledice na budućnost. Kosovo nema razloga da popušta u ovom procesu, koji treba da se završi pravno obavezujućim sporazumom.

On je takođe poručio da se platforma Prištine u novoj fazi pregovora ne zasniva na podeli, niti na razmeni teritorija i ponovio da će ZSO biti formirana po “Ustavu Kosova”, bez izvršnih ovlašćenja.

Zvaničnici u okruženju Mogerinijeve su predočili da se od Prištine “imperativno očekuje” da do početka avgusta, kako su obećale kosovske vlasti, bude izrađen statut ZSO. Eu insistira i na implementaciji dogovora oko energetike, mosta u Kosovskoj Mitrovici, o slobodi kretanja, integrisanom upravljanju prelazima i uzajamnom priznavanju diploma. Priština je uoči sastanka pretila i da će tražiti “utvrđivanje granica”.

ŠTO SE AMERIKANCI PLAŠE

MINISTAR Dačić poručio je u nedelju da je zadovoljan aktivnostima na povlačenju međunarodnih priznavanja Kosova i poručio da će se ti diplomatski napori Srbije nastaviti. On je reagovao na poruke američkog kongresmena Eliota Engela, inače jednog od najvećih albanskih lobista u svetu, koji je upozorio Srbiju da je “Amerika ljuta” i da Beograd treba da se okane te politike, jer je “nezavisnost Kosova nepovratna”:

- Traže od nas da prestanemo da ubeđujemo zemlje da ne priznaju nezavisnost Kosova. Pa, na svakoj sednici SB, SAD, Velika Britanija i Francuska pozivaju druge zemlje da priznaju Kosovo. Da li sad i mi treba da pozivamo na priznavanja Kosova? Što su se toliko uplašili kad imaju tako veliki broj zemalja koje ih priznaju?
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (51)

Maja

24.06.2018. 20:01

Svidja mi se sto ce se ipak za konacno resenje pitati narod, koji ce nadam se biti razuman, i koji ce razumeti trenutnu situaciju!

jordanac

24.06.2018. 20:06

Iapk se krenulo sa mrtve tacke dogovorom da sukoba ne sme da bude u narednom periodu.To se u sustini odnosi na siptare jer Srbija sigurno nece praviti nikakve sukobe.

Ja64

24.06.2018. 20:09

Koliko ja razumem.....neće biti proterivanja Srba iako Albanci imaju prećutnu dozvolu da to urade bez posledica za njih...

Hercegov Grad

24.06.2018. 20:21

Narod i treva da odluci,doce vrijeme da se i nama vrijeme namesti,a tada treba pitanje Kosova resiti za vjek vjekova!

banja

24.06.2018. 20:26

dosta je rata i stradanja nevinog naroda,svim srcem smo uz nas narod sa juga i razresenje situacije mirnim putem

Miona

24.06.2018. 20:31

Videcemod ali ce taj dogovor Pristina da postuje i da li ce prestati da napadaju Srbe koji zive na KiM.

zajecarBoy

24.06.2018. 20:52

Ne bih se složio da je ostavljeno ništa!Ostavljena je rezolucija 1224 i proces pred UN. Posle јe neko (u čije ime i za čiji račun?!?!) prihvatio "posredovanje" Brisela i EU, odnosno diktat Amerike i priče o "european dream"

Mira

24.06.2018. 20:54

To je u ovom trenutku i naravno u svakom najznačajnije, kako za Srbiju tako i za naš narod na KiM.

Jovan

24.06.2018. 20:59

Spavao bih mnogo mirnije kada bih bio siguran da će druga strana stvarno ispoštovati ono što je dogovoreno tokom ovog sastanka u Briselu.

Nenad

24.06.2018. 22:59

Srbija ne sme da pristane na gubitak Kosova i Metohije ni po koju cenu. Danas nam otimaju KiM i ako uspeju u tome sutra će krenuti na druge delove Srbije.

ACO

24.06.2018. 23:17

Pa i ocekivalo se tako nesto. Taci je pre par dana imao sastanak sa Kvintom.Znaci da nam oni kroje kapu a albanci samo igraju za njih. Pod hitno Rusiju ubaciti u igru.

Golub

25.06.2018. 00:41

Neće se ništa ni rešiti, bar ne ništa novo. Pa čovek je rekao da je to davno izgubljeno. Ali ako to javno prizna i kaže, a rekao bi istinu, bio isprozivan kao da jen sad dao Kosovo. A i čime posle zamajavati narod.

Petar

25.06.2018. 00:42

Нека им Америка поклони део Њујорка и Калифорнију, а не Српску земљу. Зашто зову Србију на преговоре ако су већ све решили. Отето желе још и да овековече потписом Срба, па онда да кажу да смо сами дали Стпски Јерусалим. Не потписујте ништа, а они у оме демократије нека само отимају. Верујте, неће то дуго трајати.

Niko

25.06.2018. 06:20

Napravite metalnu ogradu visoku 5 metara sa granicom kosova i nikoga nepustajte u srbiju,bez pasosa...naravno voda,struja,plin sve zatvorite dok neplate sve sto duze od 1999g

pazljivi citalac

25.06.2018. 06:37

Pita novinar Djuku sta ocekujete od razgovora u nedelju on realno rece nista. Predsednik je obecao svoj stav jos u aprilu, bejahu neki javni razgovori i nista. Ova vlast ima veliku podrsku, smatra da sve radi najbolje pa nemoguce je da ne moze i za ovaj slucaj da nadje resenje. Samo da se zavrsi, umorni smo od izjava!