ZAVRŠEN je trojni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tzv. Kosova Hašima Tačija i visoke predstavnica Evropske unije Federika Mogerini, javila je Radio-televizija Srbije. Tom sastanku su prethodili odvojeni susreti Federike Mogerine s predsednicima Srbije i samoproklamovanog Kosova.

Evropska diplomatska služba saopštila je da se Visoka predstavnica EU Federika Mogerini sastala sa predsednicima Srbije i Kosova Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem u okviru dijaloga kome posreduje EU.

"Visoka predstavnica i predsednici su imali intezivne i produktivne razgovore o okvirima za sporazum za sveobuhvatnu normalizaciji odnosa dve strane. Dogovorili su se da inteziviraju rad u narednim nedeljama", navodi se u pisanom saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

PROČITAJTE JOŠ - Za Beograd je ZSO prioritet

Sastanak na visokopolitičkom nivou između delegacija Beograda i Prištine završen je u Briselu nešto posle 19 časova, nakon tri sata direktnih razgovora.

DAČIĆ: RAZGOVORI U BRISELU TEŠKI, POZICIJE I DALjE UDALjENE

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Briselu da su razgovori najviših zvaničnika Beograda i Prištine "teški" i dodao da "može konstatovati" da su njihove pozicije i dalje "značajno udaljene".

"Teški razgovori, naše pozicije su i dalje značajno udaljene", rekao je Dačić novinarima.

TAČI: POČETAK POSLEDNjE FAZE DIJALOGA

Predsednik nepriznate države Kosovo Hašim Tači izjavio je da današnji sastanak u Briselu označava početak poslednje faze dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

PROČITAJTE JOŠ -  VUČIĆ POSLE SASTANKA U BRISELU: Dogovoreno je da se svi problemi rešavaju u miru, da ne bismo imali Bljesak i Oluju

”Želim da se zahvalim EU na ulozi lidera u ovom procesu, ali i podršci SAD”, rekao je Tači novinarima pred početak sastanka sa sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini.

Tači smatra da je pred njima težak proces koji je neophodan u cilju postizanja dogovora o normalizaciji odnosa dve strane.

”Period zamrznutog konflikta, ukoliko ne postignemo dogovor, može da ima nepovratne posledice na budućnost”, kaže on.