Hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova oglasilo se povodom izložbe posvećene Jasenovcu u Ujedinjenim nacijama.

”Osuđujemo pokušaj da se prostor UN-a postavljanjem srpske izložbe o logoru Jasenovac iskoristi za manipulacije i plasiranje lažnih podataka”, tvrdi se u Zagrebu.

Pročitajte još - U Njujorku branimo istinu o Jasenovcu

Hrvatska strana upozorila je i UN da se pokušava manipulisanjem lažnim podacima, pa je navodno nekoliko eksponata i uklonjeno.

Zvanični Zagreb naglašava da su se od izložbe ogradile i UN tvrdnjom da je sadržaj u nadležnosti organizatora i da svetska organizacija nema veze sa tim.

Pročitajte još - Hrvati hteli da se zabrani izložba o Jasenovcu u UN!

”Organizovanje ovakvih izložbi na ovakav način ne doprinosi pomirenju, izgradnji poverenja i razvijanju dobrosusedske saradnje u jugoistočnoj Evropi”, kažu u Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske, potvrđujući da hrvatski stručnjaci i institucije nisu bili informisani o pripremi izložbe.

Pročitajte još - Dačić: Izložba o Jasenovcu nije uperena ni protiv koga, osim zločinaca


”Izražavamo duboko poštovanje prema svim žrtvama ustaškog režima iz Drugog svetskog rata te najsnažnije osuđujemo sva njegova zlodela, posebno zločine izvršene prema žrtvama stradalim u logoru Jasenovac. Istovremeno, i upravo iz pijeteta prema ovim žrtvama, smatramo potpuno neprihvatljivim korišćenje stradanja u Jasenovcu u dnevnopolitičke, propagandne svrhe", kažu u tom ministarstvu.