Nećemo da kaznimo Rusiju, Kinu, Kongo

D. MILINKOVIĆ

16. 09. 2017. u 20:02

Prema kojim državama je Srbija uvela restriktivne mere: Naša zemlja podržala rezolucije protiv Irana, Severne Koreje, Sirije. Dačić: Osuđujemo sve aktivnosti koje su pretnja međunarodnom miru

Нeћемо да казнимо Русију, Кину, Конго

NA listi država koje su pod nekom vrstom embarga Srbije trenutno je više od 15 zemalja, ali nijednoj od njih naša zemlja nije uvela direktne sankcije, već se priključila "kaznenim" rezolucijama Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

Kako nam je rečeno u Ministarstvu spoljnih poslova, kao članica UN, Srbija je u obavezi da u potpunosti sprovodi međunarodne mere ograničavanja koje donosi Savet bezbednosti, i naša zemlja to i čini. Među državama (odnosno pojedincima ili grupama koje deluju na teritoriji države) koje se trenutno nalaze pod režimom sankcija SB prednjače Iran, Irak i Severna Koreja, ali tu su i Eritreja, Jemen, Liban (Hezbolah i drugi nevladini akteri), Sudan, Somalija, Centralnoafrička Republika...

Za razliku od odluka sa Ist Rivera, Srbija nije u obavezi da u potpunosti prati briselske zahteve. Tako je Beograd tokom prošle godine glasao za deklaracije kojima su uvedene restriktivne mere prema pojedincima i entitetima u Siriji, Tunisu, Libiji, Egiptu, Južnom Sudanu, Burundiju, Gvineji, ali je kategorično odbijao zahteve koji su se ticali osuda Rusije i Kine.

Tako se Srbija nije usaglasila sa čak devet deklaracija EU koje su se odnosile na produženje ili proširenje sankcija Moskvi, a nije podržala ni dokument koji se indirektno odnosio na Peking, odnosno na vrednosno određivanje prema međunarodnom nesporazumu u Južnom kineskom moru.

Brisel je od Srbije tražio i da podrži politiku EU prema Kongu, ali Beograd nije glasao za rezoluciju EU o kršenju ljudskih prava nakon predsedničkih izbora u ovoj zemlji. Kako saznajemo, ovakvu odluku Beograd je doneo zato što Kongo nije priznao nezavisnost KiM, i glasao je protiv prijema Prištine u Unesko.

Povodom poslednjeg zahteva Vašingtona - da Srbija raskine sve političke i ekonomske veze sa Pjongjangom - šef diplomatije Ivica Dačić poručo je, za "Novosti", da Beograd osuđuje sve aktivnosti koje predstavljaju pretnju međunarodnom miru i bezbednosti, ali i da vodi računa o sopstvenim interesima.

Na to nadležne u Srbiji obavezuje i Zakon o međunarodnim merama ograničavanja, koji je parlament usvojio februara prošle godine. Ovim zakonom se propisuje da se Beograd pridružuje aktima koje donose Savet bezbednosti UN, OEBS i druge organizacije čiji je naša zemlja član, ali kada je to u spoljnopolitičkom interesu Srbije.


Igor Novaković, koordinator Radne grupe za poglavlja 31 (spoljna bezbednost i politika) Nacionalnog konventa o EU, kaže nam da Srbija nijednoj državi nije bilateralno uvela sankcije:

- Mi smo suviše mali igrač da bi naš individualni embargo imao bilo kakvog efekta.


UZ BRISEL SVAKI TREĆI PUT

OD ukupno 33 spoljnopolitičke deklaracije koje je EU objavila tokom 2016. godine, Srbija se nije usaglasila sa trećinom, odnosno sa 11 deklaracija. Presek za ovu godinu još nije napravljen, ali prema nekim podacima, usaglašenost Beograda sa odlukama Brisela još je manja nego u odnosu na prethodni period.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Goran

16.09.2017. 23:20

Najveće pretnje svetskom miru su Sjedinjene Američke Države, Evropska Unija i NATO pakt.

vlada

17.09.2017. 01:17

....vi uporno odbijate, kao prvo, mi ne možemo da kaznimo svetske sile /figurativno/ a Rusiju i ne možemo i nećemo! Da li vi mislite drugačije .....? Ne verujem !

ExSer(b)

17.09.2017. 02:04

Zasto Libij? Milijarde dolaraiz te zemlje su dosle u Srbiju. Srbija uvodi sankcije a Francuzi i ostali okupirali naftna polja i crpe. Bijede jedne.

VASKE

17.09.2017. 03:43

Da uvedite sankcije Rusiji i Kini i živite od čistog vazduha, a EU i USA, će vas kad kad bombardovati, otkidati po neki deo zemlje, zločine nad srpskim narodom amnestirati i "VI SE SA TIME MORATE SLOŽITI, AKO HOĆETE U EU". MNOGO VAM HVALA na DOBRIM NAMERAMA.

Anarhista

17.09.2017. 03:47

Најбоље би било кад би Србија изашла из те црне организације. Два вука и једна овца гласају шта ће јести за вечеру.

Vlada Legenda

17.09.2017. 05:09

Gde da se usaglasis sa njihovom, uglavnom ,politikom kolonijalizma i nuovo ordo seclorum (američki dolar )!!

ranko75

17.09.2017. 06:06

Ni Severnu Koreju ni Iran ne treba kaznjavati.Zasta Iran? Zato sto se sa Rusijom bori protiv dzihadista?Pa i Rusija se bori, zasto njoj nismo uveli?Zato jer zeli da ima atomsku bombu?Pa kamo srece da je Tito umeo da je napravi,onda se ne bi k nama tako odnosili devedesetih godina niti bi nas bombardovali.Bolje je da nam govore da je Milosevic diktator ali da nas nisu bombardovali nego ovako kada su nas bombardovali i svake godine umire na 13000 vise od raka.Dok se ne kazne NATO zemlje nikoga!

mile

17.09.2017. 09:36

Odmah treba ukinuti ovaj Zakon o međunarodnim merama ograničavanja koji je donet da Srbiju podredi americkim interesima. UN treba menjati.

Јабре

17.09.2017. 13:04

Зар ми који смо преживели санкције да подржавамо санкције новим жртвама НАТО пакта ? Економске санкције су ратни чин и Србија нема портебе да их уводи било којој држави ! Да не заборавимо 500 000 деце је умрло од глади у Ираку због санкција које су спроводили Буш старији и Бил Клинтон.

Danke EU, danke NATO!

18.09.2017. 11:49

@Јабре - Исправка, 500.000 деце у Ираку је оболело од рака и полако умире... Погледај забрањени немачки документарни филм Фридера Вагнера, "Todesstaub" ("Смртоносна прашина"). У њему се помиње и контаминација Србије.

Само кажем

17.09.2017. 14:07

НАТО не сме да казни Русију и Кину, а ми смемо, али нећемо!

Ђорђе С.

18.09.2017. 11:53

Нећемо? А хоћемо у ЕУ? Шта ћемо онда са оном чињеницом коју нам је нагласила Меркелка, да, ако жели у ЕУ, "Србија мора да усклади своју спољну политику са политиком ЕУ"?

Mile

19.09.2017. 12:57

@Ђорђе С. - A postoji li spoljna politika EU? (primer Kosova, 5 drzava ne priznaju tzv. Kosovo)Postoji li vizna politika EU? (Irska drzi vize Srbiji a svi ostali sem UK ukinuli)I cega tu Srbija treba da se drzi pogotovo sto nije ni clanica EU?