IVICA DAČIĆ ZA NOVOSTI: Razgraničenje s Albancima je trajno rešenje

13. 08. 2017. u 23:57

Ministar spoljnih poslova otkriva svoj predlog o KiM. Oformiti ZSO na jugu, a za naše crkve obezbediti atoski model. Finansijska nadoknada za svu uzurpiranu srpsku imovinu

ИВИЦА ДАЧИЋ ЗА НОВОСТИ: Разграничење с Албанцима је трајно решење

Foto A.Stanković

KOSOVSKO pitanje je životno pitanje srpskog naroda, čije rešenje opredeljuje njegovu sudbinu u ovom veku. Za dobro srpskog naroda treba jasno sagledati gde je bila Srbija 1918. godine, i gde je sto godina nakon najkrvavijeg rata u našoj istoriji, u kome je izginula gotovo polovina muškog stanovništva. Nakon čega je stvorena ponovo višenacionalna država Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, suprotno volji velikih sila. Dok je u Evropi XIX i XX vek bilo vreme stvaranja nacionalnih država, mi smo, na štetu srpskog naroda, to odložili za poslednju deceniju prošlog veka. Srbija je zbog nerealne i utopističke politike izgubila sve što je u krvi stekla. Zato je danas neophodno imati strategiju ili novo Načertanije, jer mi smo jedini narod koji ne zna šta hoće. U svemu tome, kosovsko pitanje je ključno.

OSMANSKE TEŽNJE

Vekovima su antagonizovani srpsko-albanski odnosi. Posledica toga je progon srpskog naroda sa Kosova i Metohije, albansko otcepljenje te matične teritorije srpske nacije i kulture od srpske države, u cilju stvaranja "velike Albanije" kao potencijalno najvitalnije države na Balkanu, koja postaje udarna snaga zapadnog uticaja i islamsko-osmanskih težnji da se ponovo vrate na svoj "istorijski prostor".

Napadom NATO 1999. na Srbiju, sa celokupne teritorije Pokrajine Kosovo, sa srpskom vojskom proteran je i srpski narod. Tom agresijom matična srpska zemlja predata je albanskim secesionistima i njihovim štićenicima koji su obrazovali "Republiku Kosovo". Srpska državna politika nije priznala tu realnost kosovskog stanja i nastavila je da se bori istorijskim, nacionalnim i državnim pravom, oslanjajući se na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN i, kako se pokazalo, fikcijsko "međunarodno pravo". Za mnoge vlasti posle 2000. godine to je bio samo izgovor da ništa ne čine, dok se iza leđa formira nezavisno Kosovo.

Govorilo se da je moguće ne razgovarati o statusu a nastaviti sa politikom na dva koloseka. Po svemu sudeći, ta srpska politika doživela je potpuni poraz.

U srpskoj odbrani Kosova i Metohije za mene je neshvatljivo odsustvo naših argumenata u dokazivanju albanske aneksije srpske etničke teritorije od Zubinog Potoka do Raške i Novog Pazara, nazvane "Severno Kosovo". Aneksija te teritorije zaseca 46 kilometara u dubinu centralne Srbije, osvaja se ibarska dolina od Zvečana i Mitrovice do Raške, i Kopaonik od Pančićevog vrha, spaja se "Severno Kosovo" sa bošnjačkim Sandžakom i time obnavlja "osmanski istorijski prostor", koji turski državnici poslednjih godina sa Bosnom smatraju praktično turskom teritorijom. Ubeđen sam da je to spajanje islamizovanog Kosova sa pobošnjačenim Sandžakom, u istorijskoj perspektivi, za srpski narod najdalekosežniji poraz u svim našim porazima u 20. veku.


GUBITNIČKE OPCIJE

O Kosovu danas postoje uglavnom dve koncepcije. Celo Kosovo je srpsko, ili sve je izgubljeno, mora se priznati nezavisno albansko Kosovo. Obe koncepcije imaju negativne posledice za srpski narod. Ova prva se može ostvariti samo ratom, koji je u ovim istorijskim geopolitičkim uslovima unapred izgubljena bitka. Ova druga je pogubna, jer polazi od toga da je sve rešeno. Ni u jednoj koncepciji Srbi ne dobijaju ništa, samo gube.

Svima je potrebno trajno rešenje srpsko-albanskog sukoba, a do njega se može doći samo dogovorom Srba i Albanaca, gde će svako ponešto da dobije i izgubi. To je ideja kompromisa istorijskog i etničkog prava. Ideja razgraničenja na ono što je srpsko i albansko, i normalizacija naših odnosa, obezbeđenje srpske pravoslavne baštine stvaranjem samostalnih manastirskih zajednica po atoskom modelu u Grčkoj, Zajednica srpskih opština za Srbe na jugu, finansijska nadoknada za uzurpiranu privatnu i državnu imovinu. Ukratko, sve je rešivo ako se prihvate temeljna politička načela rešavanja srpsko-albanskih odnosa u ovoj istorijskoj etapi.

To je moj predlog, koji je zasnovan na želji da Srbi nešto dobiju. Ako želimo da Srbi i Srbija nešto dobiju, vremena je sve manje. Za utopijske unapred izgubljene bitke ili za tezu da je Kosovo za Srbe izgubljeno, ima vremena koliko hoćete. Moj predlog je jedino realan, jedino u interesu i Srba i Albanaca, i jedino brzo ostvariv. Ne znači da će biti i prihvaćen, ali moja je obaveza da o tome govorim dok je to još moguće. Jer danas samo u sećanjima govorimo o više od dvesta hiljada prognanih Srba sa Kosova i više stotina hiljada Srba iz Hrvatske. Nemojte da se, tako, mog predloga nekada samo sećamo kao propuštene prilike.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (38)

DW

14.08.2017. 00:23

Ako se već rešavaju etnički problemi na Balkanu onda to treba rešavati u kompletu, a ne parcijalno. Mir na Balkanu je moguć samo ako se formiraju prirodne Albanija, Srbija i Hrvatska, a kako bi Zapad tu ideju prihvatio svi treba da budu u NATO.

boban USA

14.08.2017. 00:27

Cenzura je problem Srbije,korupcija na svim nivoima..lazi posle lazi ..kao i vecina komentara koji se objavljuju na ovim prostorima,,mi cemo ovo ili ono, ''patriote'' u AC sobama iza zapadnih racunala..Srbija je bila di Zapda i steta sto nije tamo odavno..Markovic/Milosevic su unistili Srbe i srpstvo.Ovo je zadnja sansa da Srbi na Kosovu dobiju nesto.Nebih da pametujem sta je propusteno od 1917-1978..ali Dacic nudi nesto realno,,sve ostalo je utopija..

komandant 1001

14.08.2017. 10:59

@boban USA - BOBANE.....niti je kriv Milošević-Marković niti iko iz Srbije što je danas KiM okupiran, nego, najveći krivac koji je generirao šiptare da otmu KiM pomoću amera 1999 ...je Ambroz koji je stvorio fantomske SAPokrajine Kosovo i Vojvodinu a deo Sandžaka (čit.Raške) razbucao na BiH i C. Goru.

sloba

14.08.2017. 00:34

Predlog podele koji dacic predlaze nije dobar. Teritoriju treba podeliti 50%-50%, ali srpska teritorija mora da bude u kontinuitetu i da obuhvati Kosovo Polje, Decane, Gracanicu i Pecku Patrijarsiju.Ako Siptari ne bi prihvatili ovakvu podelu, treba cekati i zauzeti sve silom.

Miki

14.08.2017. 11:18

@sloba - Sto je babi milo,to joj se i snilo,kao sto kaze narod.Smesni ste vi,internet ratnici,i ni vojsku niste sluzili,ili su je sluzili po vrticima

Dragan

14.08.2017. 10:29

Koliko znam mi imamo granicu tj razgranicenje sa Albancimamogli bi i mi postaviti tezu o Skadru i teritoriji u Albaniji koja je bila nasa.....500 godina nebi srbije nigde pa seuzdize i opet zaokruzi...narod se pobiti ceo ne moze a vreme tece..nevidim razlog nestrpljenju i odricanju sopstvenog dobrog dela teritorije....no strpljenje i iskren rad na ocuvanju zemlje i identiteta na svakom pedlju nase teritorije bez pretenzije na tudje !

GALEB BIJELI- ANTE BAN

14.08.2017. 10:30

Kasno Marko na Kosovo stiže, - moj Dačići! Albanci bi devedesetih na to vjerojatno pristali, ali- "veliki i mali Sloba" zagovarali su ratno rješenje i u Hrvatskoj i u BiH, i na Kosovu! A godine, posebno 90-te se ne mogu vratiti nazad! Baš kao što i Don Kihot izusti na kraju života, uvidjevši da ga je potrošio uludo; "Izgubljeno vrijeme ne mogu više nadoknaditi!" Isto vrijedi i za Dačića i suradnike!

Pada vlada

14.08.2017. 10:36

Što bre uvijaš? Zašto otvoreno ne kažeš da vlada hoće da prizna novu šiptarsku državu jer to Evropa i NATO traže? Samo sad morate da smislite kako to narodu da servirate tako da ovaj proguta taj zalogaj i još zadovoljno podrigne. A ta tzv. zso je nešto kao mesna zajednica i to još nepostojeća.

Ђура Змај

14.08.2017. 10:54

"Poznati američki stručnjak za Balkan Stiven Mejer smatra da bi prekrajanje granica bilo najbolji način da se reši situacija u regionu i da bi to trebalo učiniti na miran način, ističući da na Balkanu mora postojati neka vrsta "kreativnog liderstva".", znači Ivica je već u trci za kreativnog lidera na Zapadnom Balkanu.?!

Ђура Змај

14.08.2017. 10:56

"Što se tiče pitanja o ujedinjenoj Albaniji, Mejer ocenjuje da je Srbija dovoljno jaka da se sa tim uhvati u koštac ako bi se tako nešto desilo - bila bi to, pojašnjava on, Albanija, deo Kosova, deo Makedonije i možda čak Preševska dolina, "ali, ravnoteža tome bilo bi to što bi Srbija dobila severni deo od reke Ibra".", i evo već deluju Rasim, Ivica i Vrhovni Komandant.!?

Анти Антифа

14.08.2017. 11:38

Нема разграничења.Косово је Србија!Догодине у Драчу и Валони!

Razglednice sa Kosova

14.08.2017. 19:30

@Анти Антифа - Lako je ludo-hrabrima ! Zato prvo idi ti , pa pošalji razglednicu svojoj braći i deci !!

čiča

14.08.2017. 11:53

Nije loša ideja , samo treba u paketu iseliti sve šiftare iz Srbije a one iz preševa bujanovca i medvedje zameniti za Srbe južno od Ibra , pa kad se sve to utradi zacementirati granicu i šiftarima dozvoliti prolaz kroz Srbiju samo uz policisku pratnju . Tek tada će Srbija i Srbi biti bezbedni od šiftara i njihovih gazda

Kosova

14.08.2017. 18:12

@čiča - Daj ne lupaj bezveze zar si zaboravio da prodajete milione evra robu na Republiku Kosovo sto ti ne padne na pamet da kazes da necemo nista prodat njima ajde bre ovo je samo vas zadnji balon znam ja kako ide to kad ste je imali u ruku rekli ste ni zrno sad je nemate ajde da je delimo ali nikako da svatite da je nemate od 1999 to znaci da sad je u nasim rukama a da opet bude vase mozete samo ratom ali kolko ste za to spremni ja sumjam toje nije sija nego vrat delite je vi kako hocete po vase zele!

ranko75

14.08.2017. 22:34

@čiča - Zasto da kazemo da necemo da vam prodamo? Kupite robu i nosite sebi kuci, bitno je da ne ostajete ovde nego da odete kuci.

Ђура Змај

14.08.2017. 12:02

Premijer srpske Vlade u odlasku Ivica Dačić, primio je iz ruku nadvojvode Karla fon Habzburga, unuka poslednjeg austrougarskog cara Karla Prvog i potomka princa Ferdinanda, odlikovanje viteškog krsta. Reč je o vinskom viteškom redu Sveti Georgie, što znači da je Ivica Dačić zvanično postao vinski vitez! Karlo Habsburški je inače patron ovog evropskog vinskog reda i u Srbiji je boravio sa visokom delegacijom Evropskih vinskih vitezova (OEVE) na čelu sa Prvim konzulom i osnivačem Alfredom.

Ђура Змај

14.08.2017. 12:03

Moto reda Sveti Georgie, osnovanog 1984. godine u austrijskom mestu Elzenštatu, glasi "U slavu Boga, u slavu vina" (In honorem dei et In honorem vini), a dodela ovog odlikovanja u neku ruku asocira na nove korake međudržavnog pomirenja, u trenutku kad se sve više otvara pitanje istorijskog učešća Srbije u atentatu na pretka Karla Habsburškog, princa Ferdinanda u Sarajevu. Takve se naznake mogu izvući i iz zvaničnog naziva programa ove posete "Evropske integracije - podrška Srbiji na putu ka EU"

Ђура Змај

14.08.2017. 12:04

"U čitavoj priči, jedino nije jasno zbog čega je orden dodeljen baš Ivici Dačiću, kad je više nego dobro poznato da je sadašnji prvi potpredsednik, a budući premijer Aleksandar Vučić veliki ljubitelj i izuzetan poznavalac vina, i kako je on, i zbog čega, zaobiđen u ovoj lepoj i značajnoj priči za srpsku vinsku scenu!", ali sad je jasno da mora opravdati orden priznanjem austrugarske tvorevine albanske države.!?

Ђура Змај

14.08.2017. 12:30

И "Галеб" је долетео међу Коментаре, а ми грађани Србије не можемо учествовати у унутрашњем дијалогу са нашим изабраницима у Власти.!?

ZAPADNI Srbi

14.08.2017. 19:27

@Ђура Змај - Brate Đurašine samo se tvoji komentari se objavljuju, a ja pokušavam da ubedim sve naivne kao što si ti , da je spas Srba u spajanju 2 miliona Srba iz DIJASPORE sa 6 miliona u Srbiji i 1 milion u Srpskoj, tj svi u EU i NATO !!

DIJASPORA ZOVE

15.08.2017. 00:16

@Ђура Змај - Da bi svi Srbi bili zajedno i da nikada ne bi mogli ratovati jedni protiv drugih , neophodno je da Srbija i Srpska uđu u EU i NATO.. Tako bi se spojili sa 3 miliona Srba u dijaspori !!

Ђура Змај

15.08.2017. 18:34

@Ђура Змај - "Baba daje dinar da uđe u kolo a dva da izađe.Kad neko, vidi našminkanu spoljašnjost, i odma misli ”To je to, to je prava stvar, moram i ja to da imam, tamo da budem...”P.S. Zato što ja pišem, ostali "lupaju" minuse.!?

milan

14.08.2017. 12:36

Dobra je ideja da taj spojeni 'muslimanski' prostor treba preseci,ali Dacic,kao i uvek,svoje tvrdnje brani iskrivljenim cinjenicama.Daleko je Turska od svega toga,a ni nas Srba nema tako malo,nije situacija kao u Makedoniji.Umesto ovakvih zavaravanja da treba hitno nesto resavati, treba se okrenuti izgradnji jake drzave,odbrane i vojske,stabilizacijom onoga gde smo mi.To se svakako nije politika povlastica Albancima u Novom Pazaru i Presevu. Kontradiktorne izjavei radnje vlasti,pitanje je zasto?

Ђура Змај

14.08.2017. 17:25

Ђе издајник бољи од витеза?Какву сабљу кажеш и Косово, да л’ на њему заједно не бјесмо, па ја рва и тада и сада; ти издао пријед и послијед, обрљао образ пред свијетом, похулио вјеру прађедовску, заробио себе у туђина.(Петар Петровић Његош)

Slusaj sad moj plan

14.08.2017. 18:09

Planiram da idem na rucak sa Monikom Beluci, jescemo cevape u Skadarliji, dok sam veceru planira negde uz Savu sa Megan Foks, jescemo nesto lakse, na primer kraljevske krabe u jogurtu. Nista nema ni od mog, ni od tvog plana, Albanci nece da trguju onim sto misle da imaju kao gotovo. Sva ova prica je da se Kosovo prizna, i da Srbija lepo udje u NATO, pa u EU. Tim redosledom. Neko ce dobiti i koferce. Pritom da se Vlasi, to jest narod, ne dosete. I ko sljivi pa narod?

ranko75

14.08.2017. 18:22

Trajno resenje danas pri ovom odnosu snaga je na nasu stetu, zato nama ne treba trajno resenje nego njegovo zamrzavanje na apsolutnu nulu do boljih vremena. To njima za koje EU nema alternative treba predaja Kosova da bi nas silom tamo ugurali. U EU ne treba ici cak i da nema problema Kosova, zato protiv dogovaranja time i Kosovo cuvamo, to jest ostavljamo sansu, i sebe cuvamo da nas ne uvuku u EU.

NATALITET POBEĐUJE

14.08.2017. 19:21

@ranko75 - Ranko, mnogo si naivan, jer nisi obavešten da NATALITET pobeđuje , pa će za 100 godina na Balkanu biti Albanaca 3 puta više (5 miliona x 3 = 15), a Srba 3 puta manje (9 miliona : 3 = 3 miliona)!! Zato moramo što pre se RAZGRANIČITI sa njima i kao Tramp podići ogradu, da ne bi osvojili Vranje, Leskovac, Prokuplje,...

ranko75

14.08.2017. 22:31

@ranko75 - Naivan si ti, ako se nista ne dogodi u nasu korist nismo nista vise izgubili, jer nam je i sada oduzeto. Kod njih je baceno mnogo vise uranovih bombi pa ti teorija o natalitetu nije dobra. Ko zna sta se moze dogoditi za to vreme, To ti je kao kada si nekoliko godina u komi pa te zamrznu, ako za 100 godina pronadju neku novu tehnologiju odmrznu te a ako ne pronadju ostajes tako zamrznut. Ako sam priznas to si poklonio zauvek a ovako kada se promeni situacija imas osnov da trazis,ako poklonis nema

Zvezdan 91

15.08.2017. 00:21

@ranko75 - Dok si zamrznut ne radiš ništa , a siguran sam da su Srbi sposobniji od svih suseda na Balkanu, i da bi nakon razgraničenja sa Albancima, Srbi ponovo bili umeđu najboljima u svetu !!

mila

14.08.2017. 22:31

Šta beše zabeleženo u Ustavu kao kazna za veleizdaju. Ili da se uzdamo u Kosovsku kletvu koja nije nikoga zaobišla, pa neće ni ove domaće veleizdajnike, Čak ni ove iszduvane balone koje puštaju da opipaju puls naroda. A komentari se prebrojavaju i analiziraju... Fuj.. al sve je zaveka-

Dzonni

14.08.2017. 22:59

Veleizdajnicki predlozi da nas pripreme...taj sever uopste geografski i nije Kosovo,,,sve ce te prodati i dati zarad vasih mentora iz Evrope...pa ne moramo uci u EU,,,,Jadnja je ova zemlja...

RAZGRANIČENjE + OGRADA

15.08.2017. 00:24

Razgraničenje DA, plus ograda kao što pravi Tramp prema Meksiku, jer za 100 godina na Balkanu će Albanaca biti 3 puta više (15 miliona), a Srba 3 puta manje (3 miliona) !?! Svaka izolacija Srbije i odvajanje od dijaspore bi biološki uništila Srbe u Srbiji.

"Само дотле, до тог камена"...

15.08.2017. 22:01

@RAZGRANIČENjE + OGRADA - Може, али јужно од Скадра и Драча. Наравно и јужно од Кајмакчалана.

Srpski natalitet pobeđuje

16.08.2017. 23:26

@RAZGRANIČENjE + OGRADA - Neće Albanaca biti tri puta više na Balkanu, nego će ih biti DUPLO tj. 10 miliona, a i Srba će biti toliko, ako Vlada pomogne mlade bračne parove i donira svako dete !!

Ђура Змај

15.08.2017. 19:39

А можда би Дачићев предлог могао и да се спроведе као Дистрикт, да се Северно Косово интегрише потупуно у систем Србије, а остатак остане Дистрикт. Да се Дистрикт потупно демилитаризује, осим Бондстила који ће уредити односе са србијом кроз Партнерство за мир. Манастири по моделу Атоса. А новоизабрана скупштина и влада у Приштини да повуку акт о самопроглашењу...

Bolji život Srba na KiM

27.08.2017. 17:01

Suština političkog rešavanja problema Kosova je kako obezbediti bezbedan i bolji život za 150.000 Srba koji žive na KiM, a da Srbija ne mora formalno da prizna nezavisnost Kosova, koje su priznale većina država EU i Sveta ! Čak i Rusiji (zbog Krima) odgovara da Kosovo svi priznaju! Međutim priznanje ne odgovara : Španiji zbog Katalonije, Britaniji zbog Škotske, Izraelu zbog Palestine, Kini zbog Tajvana, Kanadi zbog Kvebeka ,..