Stiven Mejer: Menjaće se granice, Makedoniji bolje u federaciji sa Srbijom

T. Mirković

28. 05. 2017. u 21:02

Bivši zamenik šefa CIA za Balkan o Srbiji i SAD, tenzijama u okruženju, pretnjama stvaranja "Velike Albanije", RS I BiH, EU i Rusiji...

Стивен Мејер: Мењаће се границе, Македонији боље у федерацији са Србијом

Foto P. Milošević

NA Balkanu će, pre ili kasnije, doći do menjanja granica. Nove međe će se, najverovatnije, povući u Makedoniji, ali i na Kosovu. Ovo tvrdi dr Stiven Mejer, nekadašnji zamenik šefa CIA za Balkan, obaveštajac i analitičar čija su uska specijalnost četvrt veka bile evropska i ruska politika. Mejer, koji je pretpostavke o promenama granica na Balkanu iznosio u nekoliko navrata, ističe u razgovoru za "Novosti" da ostaje pri tom stavu, ukazujući da Evropska unija nema rešenje za region, a da SAD Balkan više ne interesuje previše.

- Bosna i Hercegovina je danas dalje od toga da bude jedinstvena država nego u bilo kom trenutku u prošlosti. Pitanje Kosova postaje ozbiljnije, a Makedonija je u opasnom propadanju već mesecima. U isto vreme, Evropa nema odgovore na pitanja koja muče Balkan.

* Pretnje stvaranja "velike Albanije", koje iznose albanski političari, samo dolivaju ulje na vatru. Da li taj proces ima podršku SAD?

- Eventualna promena granica između Albanije i Makedonije može dovesti do stvaranja veće Albanije, ali to ne bi imalo podršku SAD. Ipak, važno je imati na umu da Vašington nije previše zainteresovan za Balkan. Trampova administracija neće posebno reagovati ako se ove promene dogode mirnim putem, slično načinu na koji je, recimo, Crna Gora došla do nezavisnosti.

* Kakva sudbina očekuje Makedoniju?

- U današnjem svetu, i manja Makedonija može da preživi. Ako Kosovo i Crna Gora mogu da tvrde državnost, smanjena Makedonija bi mogla takođe. Ali, to možda nije najbolji pravac delovanja za tu - manju Makedoniju. U tom slučaju bi za njih bilo mudro da razmotre federalnu zajednicu sa Srbijom.

* Kako bi administracija SAD regovala u slučaju formiranja tzv. Vojske Kosova?

- Američka vlada nije naklonjena formiranju kosovske vojske. Međutim, to se može lako promeniti. Trampova administracija ima malo ekspertskog pristupa u odnosu na Balkan. Srbija treba veoma pažljivo da prati promene u politici SAD.

Foto P. Milošević

* Koliko je Zapad svestan činjenice da bi oružane snage, nastale na temeljima terorističke OVK, bile pretnja za destabilizaciju celog regiona?

- Ta vojska, ako bi bila formirana, dodala bi još jedan zapaljivi element u situaciji koja je nestabilna. To se posebno odnosi na opasnost od mogućih sukoba na severu Kosova.

* Kako ocenjujete situaciju unutar BiH?

- Posle odbacivanja tužbe BiH protiv Srbije situacija bi mogla da postane nestabilnija, jer je upravo taj slučaj pokrenut od strane Bošnjaka, ne i drugog dela - RS. Bošnjaci su sada razočarani i ljuti, a Srbi ushićeni. Ovo posebno otežava odnose između Federacije i RS.

* Postoji li šansa da RS i predsednik Dodik ostvare bolje odnose sa američkom administracijom?

- Mislim da će biti veoma teško, možda i nemoguće, da se ostvare bolji odnosi između RS (Dodika) i Vašingtona. Ambasada SAD u Sarajevu i Stejt departmentu nisu promenili politiku u Bosni već 25 godina, oni i dalje vide kao jedino rešenje da BiH bude jedinstvena i multietnička. Vašington je slep za promene uslova i potpuno budalasto smatra da supersile ne prave greške. Za razliku od mnogih političara u regionu, Dodik se neće povinovati zahtevima Vašingtona. Situacija će ostati kakva i jeste.

* Koliko cenjeni Srbi u SAD mogu da poboljšaju odnos, pre svega Srbije i SAD?

- Postoje mnogi cenjeni Srbi u Americi koji mogu da pomognu da odnosi SAD i Srbije budu još bolji. Ipak, pažnja Vašingtona danas je negde drugde - Rusija, Kina, Severna Koreja, Bliski istok. Ali, odnosi bi se mogli poboljšati ukoliko bi došlo do veće kulturne i studentske razmene, ukoliko bi se stavio veći naglasak na trgovinu.

Foto P. Milošević

* Kako vidite buduće odnose SAD i Rusije?

- Odnosi između dve zemlje su veoma loši i to, pre svega, zbog neslaganja oko Sirije i Ukrajine, ali i zbog optužbi da je Moskva bila umešana u predsedničke izbore u SAD i da je nekoliko ljudi koji su učestvovali u Trampovoj kampanji radilo za Rusiju. Nije neophodno da se Rusija i SAD vole, najvažnije je da mogu da uspostave prihvatljiv radni odnos. Ali, to će biti veoma teško uraditi zbog agresivne spoljne politike Rusije i nesposobnosti Trampove administracije.

* U kom pravcu danas ide EU?

- Niko ne zna tačno šta će se desiti sa EU, ali znakovi nisu dobri. EU je verovatno dostigla svoj vrhunac moći i uticaja devedesetih godina prošlog veka. Ali, finansijska kriza nakon 2008. godine i sada izbeglička narušile su efikasnost i moć EU. Sada je na delu velika racionalizacija politike u Evropi. EU neće nestati, ali će biti daleko slabija nego što je bila u prošlosti.

Foto P. Milošević

ZAPAD I 5. OKTOBAR

* Na Balkanu ste radili u periodu pre 5. oktobra 2000. godine, da li je to bila demokratska revolucija ili prevrat?

- Petooktobarska revolucija u Srbiji bila je, u suštini, zbacivanje vlade. To je učinjeno jer su mnogi političari u Srbiji bili ubeđeni da zemlja neće moći da krene napred i da neće biti prihvaćena od Zapada dok je Milošević na vlasti. Jasno je da su zapadne vlade želele da vide promenu i da su aplaudirale zbacivanju Miloševića.


SRPSKA DOSTIGNUĆA

* Politička stabilnost u regionu, izvesno je, jedino je vidljiva u Srbiji...

- Izbor Vučića za predsednika Srbije je očekivan. On je pametan i efikasan političar i napraviće kredibilan posao. Srpski narod danas je u potrazi za velikim dostignućima, posebno za ekonomskim reformama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (65)

Zelimo al ne sad

28.05.2017. 22:19

@sasa - Makedonija i Crna Gora su svakako srpske zemlje. Sjedinjene ili razjedinjene to je pitanje vremena.

Stari Beograđanin

29.05.2017. 09:06

@sasa - Kada bi mene neko pitao rekao bih da nam ne treba ni SNS ni AV koji rasprodaju i ovo malo preostale Srbije- ali ni jedna druga bivša jugosl. republika! Već sada su radnici delom robovi stranih eksploatatora kojima je SNS platio silne pare da otvore fabrike i kinje naše ljude uz plate manje nego u Africi, Pakistanu i Indiji itd.! Čak i Crnogorci imaju veće plate nego Srbi. Trebaju nam pošteni političar kojima je najvažniji procvat Srbije a ne stranih okupacionih koroporacija na našoj teritoriji.

Canadian

28.05.2017. 21:12

Srbija je zavrsila sa federacijama, a ako neko hoce da se prisjedini Srbiji i bude deo Srbije to moze ako ga Srbija prihvati.

Nickster

28.05.2017. 21:15

Nikakva FEDERACIJA ! Pogotovo sa teritorijama koje uključuju šiptarsku manjinu,to je time bomb. Uzeti što je naše i samo teritorije gde je Srpski narod zastupljen sa minimum 30% stanovništva. Ostalo nas ne zanima, čekamo naše vreme, ono će doći. Samo strpljenja i pameti.

dimce

28.05.2017. 21:23

Jeste pa da opet budemo krivi makedoncima za sve i svasta kao sto smo bili drugima. Nagledali smo se toga u SFRJ i mi Srbi nista nismo pozitivno dobili od te federacije. Za sve smo bili krivi drugima i zato ne smemo opet srljati u fedaracije i zajednice jer nam to u proslosti kao sto sam rekao nije nista donelo pozitivno. Jedinu zajednicu za koji bi u buducnosti glasao je ona izmedju Beograda i Banja Luke. Sve ostalo bi bilo stetno za nas

DejanBg

28.05.2017. 21:24

A je l' neko pita nas da li smo za "bratstvo i jedinstvo" ?? Pa ovo kao da je 1945. godina !

Zoran

28.05.2017. 21:35

Neka uzivaju Makedonci u svojoj drzavi. Ionako nas Srbe ne vole nesto. Sad imate slobodu, svoju drzavu, izvolte, uzivajte. Nema vise srpske okupacije.

Дуле

28.05.2017. 21:37

Е ако се већ покреће то коло онда да повратимо Скадар и Драч! Доста су нас прескакали међутим, непријатељи више нису толико јаки ко некад а хтели би свашта још увек, е хоћемо сада и ми.

Смрт €U рајХу, слобода Србији!

28.05.2017. 21:40

Само сами са своји српским народом из Републике Српске. Никада више ниакве заједнице, федерације, уније и остале измишљотине, наметнуте нам кроз историју од стране наших "западних пријатеља " , а које смо платили милионима убијених наших сународника у задњих 100 година.....

Radojko

28.05.2017. 21:49

Najace su zadnje dve recenice hvalospeva o Vucicu.Zato mu je i objavljen intervju

gedza

28.05.2017. 21:57

Federacija?!?!?Kakva federacija,nikad vise.Moze svako prisajedinjenje gde je vecinski narod srpski.A o tome o nasim teritorijama,ipak se mi Srbi prvi pitamo,jer su nasi preci polagali zivote za tu zemlju.Mozete vi da budete sila kakva god hocete,ali mi drugu Srbiju nemamo osim ove kakva god da je.

tatalovic

28.05.2017. 22:04

I ovaj kao i prethodnici sa razlicitim "idejama" je jedan od "strucnjaka" propale velesile koji bi na razne nacine sprecili neminovni povratak pravde na ove prostore. Uz saglasnost na komentar Nickster-a, strpljenje i pamet, savet ovom i ostalim bivsim da se pobrinu malo i o njihovom dvoristu - a nas ostave na miru.

Владица

28.05.2017. 22:04

Ми Срби желимо да нам се врати наше Косово и Метохија и наравно да нам се Република Српка припоји!!

Посматрач

28.05.2017. 22:09

Како да не! Кад смо отерали Турке, проглашени смо за окупаторе и то данас пише у македонским уџбеницима историје. Сада када треба од Арнаута спашавати што се може спасити, опет Србија да подмеће леђа. Не, не и не! Доста федерација, доста покрајина, доста глупости којекаквих, унитарна Србија, без црногорских и македонских прилепака, тражили су своје, ето им, и далеко им лепа кућа. Доста бре више, "кад је мука, где си Ђука", а чим Србија посустане, сви беже као спонзоруша кад одради посао.

Зоран

28.05.2017. 22:46

Мењај ти границе у својој земљи. Нпр вратите Тексас Мексику и Аљаску Русији. Не знаш ти човече како изгледа када се тресне о земљу. А то Америку чека. Постаћете и ви нико и ништа једном. као и све светске силе до сада. Све има век трајања. Албанцима на Српском Космету порука.... Шта сте Србима отели кад тад ће се вратити. На који начин видећемо. Албанија је сила уз Америку али када остане без те подршке... Е тада ће бити весело!!!

Ma Da...

28.05.2017. 22:59

Samo nam još deo Mkd fali pored svih muka. Sami neka jedu šta su zakuvali. Kao Orban podići bodljikavu žicu i visok napon prema Šiptariji i ćao! Da ih ne gledamo više! A mi konačno da se opametimo i da ne srljamo ko kralj Aleksandar.

Nemad

28.05.2017. 23:08

Opet neko pokušava da destabilizuje...... ostavite nas na miru kao sto ne dirate ostale EU zemlje. Dalje od nas zauvek

Ovaj put Kijev kaput

28.05.2017. 23:15

Mislim da treba da prihvatimo i Makedoniju i Bosnu i Crnu Goru ali ne u bilo kakvoj vrsti federacije ili konfederacije već isključivo kao deo Srbije sa vladom i parlamentom u Beogradu i bez ikakvih autonomnih pokrajina osim Kosova.

KizaCar

28.05.2017. 23:47

E moj expertu zar nista nisi naucio dok si bio u sluzbi federacija sa Makedonijom?da odgovarala bi americi sigurno jer jedino srbija sa jos siptara moze da bude okidac za vasu intervenciju ovako su vam ruke vezane.

rade

28.05.2017. 23:51

Republiku Srpsku Krajinu nikada ne smijemo zaboraviti ,i 2 000000 srpskih zrtava od strane ustasa ne sme da bude omalovazeno. Samo strpljivo braco,nase vreme tek dolazi.

Zurkolomac

28.05.2017. 23:59

Srbija ce jos samo da vrati svoje Kosovo i da se ujedini sa Republikom Srpskom. Ostali nam ne trebaju...

Miroslav GTA

29.05.2017. 05:58

@Zurkolomac - ......i opstina Staro Nagoricane (iz Makedonije) sa Zebrnjakom gde se je vodila Kumanovska bitka Oktobra 1912. Vidi kartu. Uslov: referendum u opstini za pripajanje Srbskim teritorijama

iz glave

29.05.2017. 07:20

@Zurkolomac - Srbi moraju da uzmu i delove teritorije koji su srpski ( + izlaz na more je obavezan) a planirani su da budu deo v albanije, jer šta god uradili ništa nismo uradili ako se stvori v albanija

SMOKI

29.05.2017. 07:32

@Zurkolomac - To su samo lepe zelje. Srbija u sadasnjim uslovima realno NEMOZE da vrati Kosovo,bar u celosti. To nije zbog vojne nemoci vec zbog realne situacije. Srbija svake godine ostane bez najmanje 30000 stanovnika jer vlada bela kuga. Ko to da naseli Kosovo i da se vrati.? Sta sa postenim i dobrim ljudima albanske manjine na Kosovu. Kako ih razdvojiti od teroristicke OVK organizacije koju je stvorila SAD i EU?Trebamo li biti kao Hrvati pa istrebiti ceo jedan narod?????

Deda Radovan i Kompanija

29.05.2017. 00:00

Srbiji nije potrebna Makedonija nikada . Makedonija nikada ne moze biti u Srbiji. Makedonija je izdala Srbiju i za uvek je napolje. Makedonija je ista kao i Bugarska.

Чикаго

29.05.2017. 00:53

Док у моју фирму нису дошла да раде 2 југословенска македонца, мислио сам да смо братски народи. Али сам се брзо разуверио. Југословенским македонцима су ближи хрвати, бугари и шиптари него ми Срби. А то што смо их 1914 ослободили од Бугара и Турака, они кажу да смо их окупирали. Са југословенским македонцима ни у какву заједницу. А Македонија је иначе регија у Грчкој.

STOJAN St.SRBIJA .

29.05.2017. 05:56

Federacija sa B.Y.R.M moze ali samo bez SIPTARA.Prvo neka SRPSKI i VLASKI IZRODI to jest Komunisticka tvorevina makedonci neka PROTERAJU BELOKAPCE sa svoje teritorije odakle su dosli u njihovu albaniju a onda moze da se razgleda za nekakaav dogovor Federacija sa SRBIMA BUGARIMA i VLASIMA u VARDARSKU BANOVINU ali IZRODI prvo moraju sami resiti problem koji su sami svesno stvorili .Da ne zaboravimo da danasna VARDARSKA makedonija po BUKURESKI DOGOVOR PRIPADA DRZAVI SRBIJE i SRBIJA ima pravo na tu

Miroslav GTA

29.05.2017. 06:10

Veliki napredak u Srbskoj svesti jer komentari pokazuju da smo konacno nacionalno sazreli. Za pocetak "velika" Srbija po teritoriji: NE, Teritorije sa Srbskim stanovnistvom : DA. Preostale Srbske zemlje gde je narusena deografska struktura na stetu Srba pripajati posle 'trajnog ispravljanja prouzrokovanog demografskog problema'

Nikola I.S.

29.05.2017. 07:36

Mjenjanje granica u Makedoniji i na Kosovu znači stvaranje velike Albanije. A što se tiče federacije, Srbija ne treba ni sa kim u federaciju nikada više, samo treba da se Srbiji PRIPOJE srpske zemlje: Republika Srpska, Crna Gora i Baranja sa Vukovarom (ali ovu promjenu granica ovaj ne pominje).

rajko

29.05.2017. 07:55

Mozemo mi da pricamo sta hocemo, problem je szo se na Balkanu niko od nas ni zasta ne pita vec drugi odlucuju a balkanci samo treba da aminuju.

Tasta na japanskom

29.05.2017. 08:14

Ne hvala, nas nezanima njihov prljavi ves. Ono sta su sami u cokoladili, sami neka operu. Mi nismo CIA, MIsrbi znamo izgled cistog vesa.

Dusko

29.05.2017. 08:24

Da je spomenuo CG, Kosmet I deo zapadne Albanije sa Dracem kao najprirodnijim izlazom Srbije na more, pa da prica o prosirenju Srbije I ima smisla. Ova lupetanja o prednosti ulaska Makedonije u zajednicu sa Srbije je cista glupost, niti imaju izlaz na more, niti imaju sta ekonomski da ponude, kulturoloski su se dovoljno priblizili siptarima I bugarima, tako da nam taj proctor I jos 1,5 miliona gladnih usta nista netreba.

Dušan

29.05.2017. 08:26

Vrlo lukavo od Mejera i američke tajne službe. Priča o Makedoniji treba da odmakne Srbiju od Kosova i Republike Srpske.

Jovan M

29.05.2017. 08:31

Što se mene tiče, neka hvala. Svako svojim putem. Svi su izabrali gde će. Tako i neka Makedonija ide svojim putem. I za njih važi ono što je Šešelj rekao u Hagu. Neka jedu ono šti su sami ....

Aleksandar

29.05.2017. 08:54

Niti mi hocemo Makedoniju, niti hoce Makedonija nas. Samo dobri komsijski odnosi su resenje. A ovaj prosipa expertizu, pa onda hvali predsednika. Providan nacin da se kaze: "Uzmite me za konsultanta". Covek u penziji a penzija od CIA mala, pa da je dopuni konsultantskim honorarom u Srbiji.

Igor

29.05.2017. 09:40

Ni u snu sa Makedoncima ni u kakvu drzavu. Imaju oni svoje Bugare, a i jesu uglavnom po poreklu Bugari. Srbija, RS, prosrpski delovi Crne Gore, KiM i ako bude geopoliticka situacija na nasoj strani, RSK, ostali, cao.

ги-Дра

29.05.2017. 09:41

Ће се турчам,србин неће бидам.Браћо Срби опаметите се већ једном.Нама више нико нетреба,ни македонци,ни црногорци а шиптари па никако.Свако нека живи у својој земљи,само да ми вратимо Српско Косово.ДОКЛЕ ЋЕ СРБИ ДА ГИНУ за друге а они(непријатељи Срба) нека се коте ко мишеви.

SamoCovek

29.05.2017. 11:20

@ги-Дра - Mozda sever Kosova i kosovsko pomoravlje su nas neki vrhunac, u najboljem scenariju. A ako bi svaki Srbin imao po 4 dece, prestali bismo da izumiremo, formirali jake familije i bratstva, i mozda, ali mozda stvorili bioloski potencijal da naselimo neke delove Kosova opet. Ali do tada, broj Srba se rapidno smanjuje, svake godine, i to je nas najveci problem, bela kuga i odumiranje sela, uskoro ce vecina sela zamreti i mnogo njiva zarasti u sume.

Andra Loncaric Emigant

29.05.2017. 09:47

- Nemoj molim te nas vise uvlaciti uglupe federacije. platili smo to sa mnogo krvi. Dosta je Bilo federacija i glupiranja. Srbi i Srbija, "use i u svoje kljuse"! Ili sto bi mi sumadinci rekli:"Ukolo se vataj u noge se uzdaj"!

kataklinger

29.05.2017. 10:12

federacija sa bjrm? da dobijemo pola miliona siptara plus milion i po cokalija, za 30-40 godina da budemo manjina u sopstvenoj zemlji, a da ovi prvom prilikom traze svoju drzavu, samo ovog puta jos vecu, prosirenu, pa da zaista budemo svedeni na Beograd i Kragujevac sa okolinom. jednom(1918.-e) smo uradili nesto slicno i gde smo sad? izgubili smo vise od milion ljudi, dobili jos barem toliko izbeglica, plus slican broj ljudi koji su napustili zemlju i na sve to izgubili gotovo 3/4 teritorije.

Ruben

29.05.2017. 11:08

@kataklinger - Zanimljivo koliko novinar VN uzima svu ovu manipulatorsku retoriku jedne obicne americke spijunske lopuze kao apsolutno prorocanstvo eksperta koju bi Srpski narod trebao prihvatiti bez ikakve kriticke svesti.

kataklinger

29.05.2017. 14:05

@kataklinger - nije to ni tako cudno, jer imamo mi ovde jednog premijer-predsednika koji je u najmanju ruku umislio da je tito, a znamo da je ovaj drugi umislio da je Aleksandar, a ovaj brkata starina Franc.... a i jos bolje znamo kako je teklo i kako se zavrsilo sve to vezano za ujedinjavanje onih koji ne zele da se ujedinjuju i sta bi se na kraju dogodilo, a novinar i penzionisani spijun... pa najblaze receno, njima se verovati ne moze.

Gogolj

29.05.2017. 10:30

Kakva Makedonija,samo ako neko naselje koje je etnicki cisto Srpsko,uz nasu granicu i izjasni se referendumom,tako moze,isto vazi za Republiku Srpsku,nikoga na silu necemo,samo nas narod i dobrovoljno,isto vazi za Srbe u Crnoj Gori,moze sa nama ko hoce dobrovoljno

Krsto

29.05.2017. 10:53

Nazalost velika Albanija je velikim delom stvorena uz odobravanje i ćutanje zapada i SAD a.Makedonija nam netreba kroz istorjiu su nam radili iza ledja.Jedino ujednjenje sa RS. i CG .

hristina

29.05.2017. 11:24

"...Makedoniji bolje u federaciji sa Srbijom." Ma nemoj, e, Srbiji nije! U geopolitickom smislu, zajednicka granica sa Grckom, bilo bi idealno. Oni koji su crtali granice i stvarali jug. Makedoniju na teritoriji juzne Srbije, sa desrbizacijom stanovnistva, planirali su i uspeli da prirodnu srpsko-grcku granicu ucine da je nema! Sad, gubiti vrema i pricati o novim federacijama - okusismo i bolje da nam fale! Srbija, gde zive i odakle su prognani Srbi, pa kome se cini velika - njegov problem!

Žika

29.05.2017. 11:34

Menjate granice na Balkanu uvek samo na Srpsku štetu,a u korist nekih tzv. naroda koje sami izmišljate u labaratorijama CIA i MI6! Srbi podneli više milionske žrtve samo u 20-tom veku,za borbu protiv svih vrsta fašističkih okupatora.A tu oslobođenu zemlju ste vi iz CIA i MI6 na raznim vašim tzv.mirovnim konferencijama razdelili okolnim izmišljenim narodima,koji su bili saradnici tih istih okupatora,to je ta vaša eu i nato pravda?!  

Деки

29.05.2017. 11:47

Па, да будем искрен, боље би нам у том случају било да уђемо и у ЕУ, него да правимо било какву федерацију са БЈРМ. Каква бре македонија, као да нам је мало наше муке. Никад ни у ЕУ!

Posmatrač

29.05.2017. 13:29

Ne, ne i ne! Sa makedoncima, šiptarima i milogorcima (pravilno je sve malim slovima) nikada više zajedno.

Trudbenik

29.05.2017. 14:52

Kad se nema za tri obroka dnevno,kad se nema za letovanje, kad je ekonomija na staklenim nogama,kad se nema za ista normalno onda krecu ove"pijane price" o granicama i ratovima.Svaki ima svoje misljenje,vade se neki ljudi iz naftalina da nesto pricaju,fantaziraju. Iskreno,mislim da i ovi sto sede izpred zadruga i prodavnica i pijupivo nekad su adekvatniji sagovornici nego kao ivaj i njemu slicni,sto strani sto domaci. A ovo za Vucica da nam ne rece ne bi imali sta da jedemo danas.

Nebojša

13.09.2017. 13:24

"Greater Albania" nije "veća Albanija", kako pogrešno stoji u tekstu zbog netačnog bukvalnog prevoda, već Velika Albanija. Isto tako se na engleskom govornom području kaže Greater Serbia za Veliku Srbiju.