Ova izlazna anketa pogodila rezultate izbora u Novom Sadu

Novosti online

četvrtak, 25. 06. 2020. u 16:20

Ова излазна анкета погодила резултате избора у Новом Саду

Foto: D. Milovanović

Izlazna anketa, takozvani Exit poll, koju je kompanija Ninamedija sprovela u Novom Sadu na dan lokalnih, pokrajinskih i republičkih parlamentarnih izbora, 21. juna pokazala je izuzetno visok procenat tačnosti
Izlazna anketa, takozvani Exit poll, koju je kompanija Ninamedija sprovela u Novom Sadu na dan lokalnih, pokrajinskih i republičkih parlamentarnih izbora, 21. juna pokazala je izuzetno visok procenat tačnosti. Anketa, u kojoj je učestvovalo 2.246 Novosađana, imala je odstupanje od samo 0,5 procenata od zvaničnih rezultata objavljenih posle završetka glasanja.

- Građani Novog Sada su se u velikom broju odazvali na naš poziv da učestvuju u anketi. Zahvaljujući njima dobili smo izuzetno preciznu prognozu rezultata izbora na lokalnom nivou, koja se razlikovala samo za pola procenta od konačnih podataka koje je saopštila Gradska izborna komisija, kaže Jelena Fratucan, direktorka Ninamedia Research.

Glavni cilj sprovođenja izlazne ankete bio je dobijanje procene rezultata izbora u veoma kratkom roku, pre objavljivanja zvaničnih podataka. Exit poll je vrsta istraživanja zasnovana na anonimnom popunjavanju anketa nakon izlaska sa biračkog mesta. Pored odgovora na pitanje za koga su građani glasali, beležili su se i demografski podaci.

Tim istraživača Ninamedie, uz podršku Grada Novog Sada, je po prvi put u Srbiji organizovao ovakvo istraživanje koje se u razvijenim demokratskim društvima sprovodi više od pola veka. Ova metodologija donosi značajne inovacije u praćenju izbornog procesa, pre svega pouzdane procene izbornog rezultata, što je pokazao Exit poll koji je Ninamedia sprovela na lokalnim izborima u Novom Sadu.