Zajednički lakše preko cenzusa: Više od 40 pokreta i stranaka juri mandat

S. S. R.

sreda, 03. 06. 2020. u 09:45

Заједнички лакше преко цензуса: Више од 40 покрета и странака јури мандат

Savez UDS čini čak 11 stranaka

Na predatim listama za Skupštinu primetne višečlane koalicije. Čolović: Najveći razlog za udruživanje želja da se pređe cenzus od tri odsto

NA 12 lista koje su do sada podnele kandidaturu za učestvovanje na parlamentarnim izborima nalazi se tridesetak partija i više od deset pokreta. Nema sumnje da je ovaj "voz" različitih političkih opcija sastavljen uglavnom da bi se lakše preskočio izborni prag, koji je snižen na tri odsto.

Najveća koalicija je na listi "Ujedinjene demokrate Srbije", koja na izbore izlazi sa čak 11 igrača. Oko Srpske napredne stranke okupilo se devet partija, mada njima cenzus ne predstavlja prepreku, ali su se odlučili da ne menjaju tim koji im je doneo ubedljivu pobedu na prethodnom odmeravanju snaga. Uz tradicionalni tim socijalista i Jedinstvene Srbije, tu su sada i Zeleni.

Okosnicu "Metle 2020" čini Demokratska stranka Srbije uz još nekoliko pokreta. Stranka pravde i pomirenja Muamera Zukorlića udružila se sa partijom Makedonaca, dok će POKS u izbornu trku zajedno sa Monarhističkim frontom. I SPAS-u Aleksandra Šapića se na listi pridružilo nekoliko ogranizacija. Kao solo igrači na izbore tradicionalno idu radikali, SVM i SDA.

Prema rečima Iva Čolovića iz CeSID-a, dobar deo koalicija je nastao zbog želje da se pređe cenzus od tri odsto:

- Koliko god da se nama čini da je to malo, u pitanju je od 100.000 do 120.000 glasova, u zavisnosti od toga koliko ljudi izađe na izbore. Sa druge strane, velike partije kojima nije potrebno udruživanje to, ipak, čine zbog želje da se glasovi bliski njima ne rasipaju, da dobiju veći broj mandata, ali i da ne dozvole manjima da odu u neku drugu opciju.

Prema Čolovićevim rečima, učestvovanje manjih stranaka u parlamentu je sa jedne strane dobro jer se njihov glas nekada ne čuje u medijima, ali sa druge strane, vrlo često imamo ministre ili druge funkcionere iz redova tih političkih liliputanaca, a pitanje je imaju li za to realno uporište u javnosti.

- Imate partije koje nikada nisu izašle samostalno na izbore, nego su od osnivanja u koalicijama. Zato smo, tokom razgovora o izbornim uslovima, predlagali da se ustanovi stepenasti cenzus. Za one koji izlaze sami tri odsto, za koalicije sa dva člana pet procenata, sa tri - sedam odsto - kaže Čolović i dodaje da o tome treba razmišljati između dva izborna ciklusa i da bi ovo rešenje bilo više fer nego postojeće.

Inače, od izbora 21. juna počinje da važi pravilo da je za ulazak u zakodavni dom dovoljno tri odsto, umesto pet koliko je bilo potrebno za prethodna glasanja. Za manjine važi pravilo prirodnog praga, pa su njima mesta u Skupštini Srbije praktično zagarantovana.

STAMATOVIĆ OSTAJE NA LISTIĆU

UPRAVNI sud odbio je žalbu na podnošenje liste "Milan Stamatović - Zdravo da pobedi - Dragan Jovanović - Bolja Srbija - Zdrava Srbija", uz obrazloženje da potpisnici liste ni u jednom trenutku nisu bili u zabludi kome daju paraf. Podnosilac žalbe predočio je sudu da u koalicionom sporazumu nisu naveli da su se udružili za nastup na izborima.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije