Presuda vaspitačici iz Zvečanske u utorak: Finiš suđenja za zlostavljanje dece

S. J. M.

utorak, 23. 06. 2020. u 21:32

Пресуда васпитачици из Звечанске у уторак: Финиш суђења за злостављање деце

Đurđija Alempijević / Foto N. Skenderija

Okončano suđenje Đurđiji Alempijević, optuženoj za zlostavljanje i zapuštanje dece u Centru u Zvečanskoj ulici. Optužnicom precizirano da je ošamarila devojčicu E. S. i ostavila je samu na pultu za presvlačenje

PRESUDA Đurđiji Alempijević, nekadašnjoj vaspitačici Centra u Zvečanskoj, koja je optužena da se neprimereno ponašala prema mališanima o kojima je brinula, biće izrečena u utorak u Prvom osnovnom sudu u Beogradu. Istog dana pre presude planirano je iznošenje završnih reči.

Đurđija je optužena za zlostavljanje i zapuštanje dece u Centru, i to tako što je devojčicu E. S. ošamarila, dečaka M. N., kojeg je nosila, uhvatila za ruku i grubo bacila u krevet, a zatim fotografisala jedno neidentifikovano dete u krevecu pored. Takođe je E. S. ostavila određeno vreme na pultu za presvlačenje, bez ikakvog nadzora.

Na glavnom pretresu u utorak ponovo je svedočio direktor Centra za napuštenu decu u Zvečanskoj Zoran Milačić, koji je govorio o tome kakav je bio raspored krevetaca u prostoriji u kojoj se dogodio incident. On je rekao da misli da je u prvom krevecu sa desne strane od vrata bila E. S., a da je dečak M. N., za kojeg je navedeno da je prema njemu neadekvatno postupano, bio u četvrtom.

Milačić je ispričao i da je Đurđija bila zadužena za treću grupu dece, ali pošto su mnogi mališani i njihovi vaspitači tih dana bili na letovanju, došlo je do pregrupisanja i spajanja dece, pa je ona tog dana zbog potreba radila u prvoj grupi.

Posle ovog svedočenja, tužiteljka je precizirala optužnicu, pa je navela da je, umesto neidentifikovanog deteta, Đurđija ošamarila E. S., koja je stajala uz ogradicu u krevecu. Devojčica je nakon tog udarca pala u krevetac i počela da vrišti i plače. Precizirano je i da je E. S. dete koje je Đurđija, nešto ranije, ostavila samo na pultu za presvlačenje.

Branilac optužene advokat Miro Orović naveo je da nije dokazano da je to dete bila E. S. i da nema pouzdanih podataka o tome, jer je direktor Milačić samo pretpostavljao da su deca bila tako raspoređena po krevecima.

- To su dokazi koje je sud izneo po službenoj dužnosti, a koji idu na štetu okrivljene. To nije po zakonu, jer ne može sud da ispravlja propuste tužilaštva - kazao je Orović.

SNIMAK OSTAO NEZAKONIT

SNIMAK koji je napravila Maja Jelić, majka jednog od štićenika iz Centra u Zvečanskoj, na kojem se vidi kako optužena baca mališana u krevetac, u ovom postupku nije korišćen kao dokaz. Nakon njegovog pregledanja, ustanovljeno je da se vide lica četvoro dece i da se time krši njihova privatnost, a da Maja nije dobila odobrenje da snima u prostorijama Centra. Zbog toga što je tajno načinila snimak, on je proglašen nezakonitim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Smarty

24.06.2020. 09:29

@Milko - Па "не могу" да га нађу! Видиш да није по закону ови што га виђају, чак је и на гласање изашао. Чим га "нађу" они што не желе да га нађу, а које плаћамо из наших џепова ето и пресуде. Мада...

Branko

23.06.2020. 21:52

Znaci snimak je nezakonit a terorisanje dece je apsolutno zakonito... I zato ovaj jasan i cist kao suza dokaz ne vazi pa ce ova razbojnica, eto ostati nekaznjena. Laku noc Srbijo sa sve sudijama i sudovima!

Grga pitic

23.06.2020. 23:20

Majko mila zar je bitno kako se dete zove, uzasno je postupala sa decom I zato je kriva.

Dragana Djordjević

24.06.2020. 00:26

Treba da dobije najveću moguću kaznu i da nikada nema pristup deci i ustanovama takve vrste.Mogu da zamislim kako bi se ponašala prema svojoj deci...

Milan Lončar

24.06.2020. 02:05

Da nije snimana tajno, ne bi se ni saznalo šta radi. Verovatno je trebalo da joj se sve najavi. Šta je onda dokaz? Kad kamere na ulici snime lopove ili ubice, verovatno ni to nije dokaz.Besmisleno.

драгана

24.06.2020. 06:58

Nezakonit snimak.Da,da.Po čijem je zakonu ona na tom radnom mestu bila?Majmunisanje sa pravdom.

glup zakon

24.06.2020. 10:28

Ako je snimak nezakonit to samo znaci da je zakon glup i da ga treba promeniti pa ce biti zskonit.

Gokki_Swe

24.06.2020. 11:21

Ako se dobrovoljno vec nije sterilizovala drzava da joj ponudi besplatno. I da obavezno nikad vise ne dobije dozvolu da bude u blizini dece. A kamoli da radi s njima.