PARIZ: OD STALNOG DOPISNIKA


NAPAD na dvanaestogodišnjeg L. P. u školskom dvorištu u njegovoj pariskoj školi samo zbog toga što nije hteo da skine krstić s vrata, izazvao je veliku indignaciju među našim ljudima u Parizu. O tome se i pričalo u gradu na Seni.

U školi su očigledno zatečeni onim što se dogodilo. Na pitanje "Novosti" da nam potvrde šta se zaista zbilo i kakve će konsekvence snositi napadači, u sekretarijatu su istakli da su već dobili slična pitanja drugih medija i da će blagovremeno obavestiti javnost naknadnim saopštenjem o celom ovom događaju.

- Obrazovni tim naše škole se trenutno bavi ovim pitanjem - potvrdili su nam u sekretarijatu škole "Marks Dormoa".

Imajući u vidu da se napad dogodio unutar škole, prvobitnu istragu treba da izvrše školske vlasti.

Podsetimo, L. P. je brutalno pretučen prošlog utorka u dvorištu škole "Marks Dormoa" u 18. pariskom arondismanu, a napala su ga petorica dečaka sličnog uzrasta. Iako povređen, nije dozvolio da mu otmu krst, a informacija je do javnosti došla u petak.

I pored toga što se u jednom višemilionskom gradu kao što je Pariz događaju najrazličitiji i nesvakidašnji događaji, vest da su deca pokušala da svom vršnjaku otmu krst na velikom odmoru, mnogima je u prvi mah delovala neverovatno. Čak je bilo i takvih komentara na društvenim mrežama. Ubrzo se ispostavilo da je dečak zaista bio žrtva.

U nedelju, na Bogojavljenje, dečak je bio prisutan na jezeru Žonkoa na osamdesetak kilometara od Pariza, gde se plivalo za časni krst. Na ovom skupu okupilo se više od hiljadu ljudi, a mali L. P. je bio dočekan kao pravi heroj.

Bili su tu i njegovi roditelji, ali nisu želeli da daju izjave za medije. Sve je ostavljeno nadležnim službama, a epilog će, na osnovu njihove tužbe, dati pravosuđe.


SVET U MALOM

U PARISKOM 18. arondismanu, na severu prestonice, u kom se nalazi škola, žive građani različitog porekla i karakterističan je što se u njemu odvija suživot mnogobrojnih religija i nacija. Tu stanuje mnogo ljudi iz Afrike, Azije, ali i iz naših krajeva. Svakodnevica ovog dela Pariza je prožeta raznobojnim folklorom. Život došljaka iz celog sveta ovde se prepliće, a istovremeno dolazi i do napetosti, što je mali L. P. nažalost osetio na svojoj koži.