Razotkrivamo TAJNE rute krijumčara i njihov CENOVNIK: Preko Drine švercovali još za vreme rata, a sada zgrću silne pare na MIGRANTIMA

V. MITRIĆ

19. 12. 2019. u 22:02

Разоткривамо ТАЈНЕ руте кријумчара и њихов ЦЕНОВНИК: Преко Дрине шверцовали још за време рата, а сада згрћу силне паре на МИГРАНТИМА

Eldar Emrić/Tanjug

Mnogi se obogatili prevozom izbeglica sa jedne na drugu obalu
SVAKODNEVNA bitka policije i krijumčara migranata ne prestaje. U ovaj očigledno unosan posao uključeni su mnogi mešetari sa leve i desne obale Drine i Save, baš zbog novca koji na taj način može da se zaradi.

Jer, samo za prebacivanje migranata preko Drine i njegov transport do granice sa Hrvatskom, košta oko 500 evra. Ali, ako se radi takozvana kompletna usluga, tačnije dovođenje izbeglica od Beograda do Drine, obezbeđuje njihov prelazak granice i prebacivanje u Hrvatsku, onda je cena oko 1.500 evra. Ovim poslom bave se samo "iskusni", koji svoje mutne poslove nisu prekidali ni dok je trajao rat u BiH i Hrvatskoj.

Pročitajte još: DRINA MAMI MIGRANTE: Novi talas izbeglica zapljusnuo loznički i malozvornički kraj

Na Drini kod Lipničkog Šora, nedaleko od Loznice, niklo je pravo pristanište za trgovinu ljudima, čiji se vlasnik po lokalnim kafićima hvalio da je od ovog posla ućario više od 100.000 evra. Sa druge strane, nijedna inspekcija koja bi trebalo da se bavi nelegalnom gradnjom u pojasu reke, nije ni pipnula ovaj objekat, ni mnoge druge njemu slične.

Pre nekoliko dana lisice su stavljene na ruke šestorici iz Loznice, Ljubovije i Beograda baš zbog šverca migranata. Ova grupa uspela je da prokrijumčari za tri meseca više od 200 migranata. Ali su na kraju ipak dolijali. Mešetari su upali u "mrežu" inspektora BIA iz ovog kraja, pa se po ko zna koji put pokazalo da mešetarima nema spasa kada je BIA u akciji.

- Jer, kod BIA ne važi ona narodna da "para vrti gde burgija neće" - kažu upućeni.
I pripadnici Granične policije BiH izveli su na četiri lokacije akciju kodnog naziva "Gejm" i uhapsili trojicu državljana Bosne i Hercegovine zbog sumnje da su iz Srbije ka Evropskoj uniji krijumčarili migrante afro-azijskog porekla.

- Članovi ove organizovane kriminalne grupe prokrijumčarili su više desetina ilegalnih migranata - kaže Zoran Galić, direktor Granične policije BiH.- Prema prikupljenim podacima, pripadnici grupe su naplaćivali šverc svakog migranta, čime su pribavili veliku protivpravnu imovinsku korist.

Arsenal zaplenjen od krijumčara

Prilikom pretresa pronađeni su i oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku, kao i jedna automatska puška, pet okvira za puškomitraljez i 449 metaka kalibra 7,62 milimetara i 97 metaka kalibra 7,9 milimetara. Kod Odžaka je, dodaje Galić, sprečeno krijumčarenje osam migranata, a slične akcije biće nastavljene punim gasom.

Uz trgovinu ljudima, u poslednje vreme sve je unosniji i šverc lekova, koji su znatno skuplji u BiH nego u Srbiji. Policija i u ovom segmentu borbe protiv kriminala postiže dobre rezultate, pa su zaplene medikamenata godtovo svakodnevne.

Autobuska stanica u Loznici mnogima je zborno mesto

VIŠE NE PROVALjUJU U SRBIJI, posebno u lozničkom kraju, sve je više migranata, koji svakodnevno stižu sa jednom namerom - da što pre pređu Drinu. Tu čekaju "sigurnu vezu" za nastavak puta, ali iz MUP tvrde da je bezbednosna situacija, bez obzira na broj migranata - stabilna. Bilo je slučajeva da su upadali u tuđe kuće, u Gornjoj Koviljači, ali takvih primera u poslednje vreme nema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Neban

19.12.2019. 23:04

Bravo , ne dozvolite da izađu iz zemlje !!! A Albancima pomognite da ih uvedu u zemlju !! Ne znam zašto mučite jadne ljude , pustite ih da idu svojim putem na zapad

milutin

20.12.2019. 00:32

@В. МИТРИЋ "RUTE" Gluperdo novinarska na srpskom se to kaze PUTEVI ! Djubre jedno nepismeno time samo skrnavis srpski jezik. Mars nazad u tvoje selo da cuvas ovce umesto da ovde u srpskom glasilu prosipas tvoje bljuvotine. KUKOLJE SRPSKI !

драгана

20.12.2019. 13:28

@milutin - Ne morate vređati novinara,ali ste u pravu za čuvanje jezik.Danas novinar i voditelj može biti svako.Nažalost.

realist.

20.12.2019. 03:49

To su sve nova radna snaga Zapada, saljite ih u EU oni trebaju radnu snagu, Koja ce potpuniti potrebe za radnu snagu. Njima ne treba radna snaga sa Balkana.

Ljubi vas brat samo nastavite

20.12.2019. 11:25

Oslobađaju Srbiju od migranata i pritom zarade neku kintu. Eto ni provala migranata u objekte meštana u Lozničkom kraju više nema.

Jadni Vučić

20.12.2019. 15:34

Taman se spremao svim migrantima da utrapi LK Srbije i da ih ubaci u birački spisak.

Немања

20.12.2019. 18:28

За улазак са џихадистима у Србију - 20 година затвора. За пребацивање џихадиста даље - логистичка подршка и субвенција.