DRINA MAMI MIGRANTE: Novi talas izbeglica zapljusnuo loznički i malozvornički kraj

V. Mitrić

01. 04. 2019. u 13:02

Svake večeri u priobalje Drine, najviše kod sela Brasine i Gornje Koviljače, kako saznaju "Novosti", dođe nekoliko desetina migranata. Ne prave incidente, žure u EU

ДРИНА МАМИ МИГРАНТЕ: Нови талас избеглица запљуснуо лознички и малозворнички крај

Migranti u lozničkom kraju / Foto V. Mitrić

NOVI talasi migranata, najviše iz Sirije, Pakistana, Avganistana i Irana, ali i Iranaca iz Turske, dolazi u loznički i malozvornički kraj, odakle pukušavaju, ekspresno, da pređu Drinu, stignu u BiH, a odatle u Hrvatsku, i dalje prema drugim članicama Evropske unije.

Svake večeri u priobalje Drine, najviše kod sela Brasine i Gornje Koviljače, kako saznaju "Novosti", dođe nekoliko desetina migranata. U poslednje vreme ne prave incidente, ne upadaju u tuđe kuće, već se drže onoga što im diriguju krijumčari ljudi.

- Ovaj prostor im je najbolji, jer kad Drina opadne imaju najmanje dva gaza preko kojih mogu da pređu pešice na drugu obalu - priča nam Marko Marković, predsednik MZ Gornja Koviljača. - Odlaze, u većem broju, ka susednom selu Brasina, koje je u opštini Mali Zvornik.

Brasina im nije tek tako "meta" - u tom selu je železnička stanica. Mnogi, bez znanja mašinovođa, ulaze u vagone sa raznom robom, kako bi prešli preko obližnjeg železničkog mosta u Zvornik, u RS i BiH. Neki pokušavaju i pešice da pređu železnički most, ali rizikuju da ih uhvate patrole graničnih policija i Srbije i BiH.

Zato ilegalne prelaske preko Drine većina vidi kao rešenje. Prevoz sa leve na desnu obalu košta ih i do 100 evra. Često se dešava da ih, i kad plate i pređu, Granična policija BiH vrati u Srbiju.

TAKSISTI IZ ŠIDA

U LOZNICU stižu, kao nikad, mnogi taksisti iz Šida koji dovoze migrante. Propisima nije predviđeno da taksista ispituje putnike ko su i imaju li dokumenta, ali ako se ustanovi da je znao da takvim prevozom, zapravo, krijumčari ljudi, preti mu i robija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije