ŠEFćET Demirovski, Albanac sa državljanstvom Severne Makedonije, osumnjičen za davanje mita u slučaju krađe i prodaje poverljive projektne i tehničke dokumentacije iz užičke fabrike "Prvi partizan", pušten je iz pritvora odlukom Višeg suda u Beogradu. Kako je za "Novosti" rečeno iz suda, tokom daljeg postupka braniće se sa slobode, pošto je prihvaćeno njegovo jemstvo od 200.000 evra.

Pored toga, privremeno mu je oduzet pasoš Severne Makedonije i zabranjeno mu je da napušta mesto boravka u Srbiji. Naloženo mu je i da se svakog 1. i 15. u mesecu javlja u policijsku stanicu na Paliluli u Beogradu.

Osim Demirovskog, pritvor je ukinut i ostaloj trojici osumnjičenih, Borivoju Glišoviću i Milovanu Miloviću iz Užica i Nebojši Ivanoviću iz Požege, jer su prestali da važe razlozi zbog kojih im je i određen, pošto su saslušani svi predloženi svedoci. Za Demirovskog je, polaganjem kaucije, prestala da važi i opasnost od bekstva.

Pročitajte još - Ovo su špijuni koji su uhapšeni u akciji BIA, MUP-a i VBA: Krali tajnu dokumentaciju za proizvodnju retkog snajperskog metka (FOTO)

Ovu četvorku, proteklih nekoliko meseci pratili su agenti BIA i VBA, a uhapšeni su 11. novembra zbog sumnji da su umešani u prodaju dokumenata, koji pripadaju užičkoj fabrici, a odnose se na proizvodnju oružja i municije kalibra 12,7 milimetara. Demirovskom i Glišoviću se na teret stavlja davanje mita, Glišoviću i podstrekavanje na zloupotrebu položaja odgovornog lica, a Ivanoviću i Miloviću zloupotreba položaja odgovornog lica.

Prema sumnjama tužilaštva, Milović i Ivanović su imali pristup poverljivoj dokumentaciji, iznosili je iz fabrike i za određenu materijalnu naknadu predavali Glišoviću. On je opet bio glavna spona sa Demirovskim i predavao mu te projekte i proračune. Navodno je od Demirovskog dobio avans od 30.000 evra, a po završetku posla i predaje kompletne dokumentacije trebalo je da zaradi 60.000 evra.

HTEO DA PRAVI METAK OD 12,7 MILIMETARA

DEMIROVSKI je privrednik iz Severne Makedonije koji se bavi proizvodnjom vojne i policijske opreme i koji je navodno nameravao da u nekoj od svojih fabrika pokrene proizvodnju metaka od 12,7 milimetara, koji su inače vrlo traženi na tržištu. Glišović je bivši inženjer u "Prvom partizanu" i sada je u penziji, dok Ivanović i Milović još rade u toj namenskoj fabrici. Ivanović je konstruktor u Pogonu za alate i mašine, a Milović je inženjer.