Vozač autobusa Niš ekspresa koji je učestvovao u saobraćajnoj nesreći u kojoj je u utorak poginulo petoro ljudi i povređeno još toliko, pre mesec dana počeo je da vozi autobus, izjavio je danas zamenik načelnika saobraćajne policije Boban Milinković.

On je za TV Prva naveo da je nadzor u Niš ekspresu pokazao da je vozač star 52 godine duže posedovao vozačku dozvolu sa D kategorijom, ali da ranije nije vozio autobus, već da je verovatno vozio kamion.

U tom preduzeću je počeo da radi pre dva meseca, mesec je proveo na obuci i tek mesec dana samostalno vozi autobus.

"Dalje će se utvrđivati koliko je njegovo neiskustvo u upravljanju autobusom doprinelo tome. Narednih dana će biti odrađen detaljni nadzor Niš ekspresa", naglasio je Milinković.

Još jedan autobus Nis exspresa krajem prošle godine sudario se s vozom i tada je poginulo sedmoro ljudi, a ove dve nesreće, kako kaže Milinković, mogu biti izolovani slučajevi, a mogu biti posledica nedovoljnog staranja o bezbednosti u saobraćaju.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kaže da će Srbija tek osetiti problem nedostatka vozača i da će sve više neiskusnih vozača biti u saobraćaju, jer iskusni odlaze u inostranstvo gde imaju bolje plate i bolje uslove za rad.

Pročitajte još - SVEDOK UŽASNE TRAGEDIJE KOD KURŠUMLIJE: Odmah sam utrčao u autobus i počeo da izvlačim putnike, ali je vatra ubrzo buknula! (FOTO/VIDEO)

"Sada su prevoznici prinuđeni da uzimaju ljude koji imaju 50-60 godina i mnogo je penzionera koji su sada za volanima autobusa", rekao je Okanović.

Zamenik načelnika Saobraćajne policije kaže da poslednje tri-četiri godine saobraćajna policija kontroliše autobuse, a posebno pred svaku turističku sezonu, i da se gleda tehnička ispravnost i vreme koliko vozači upravljaju vozilom.

Na putevima u Srbiji za nedelju dana poginulo je 20 ljudi.

TEŽE POVREĐENI NAKON UDESA KOD KURŠUMLIJE NA INTENZIVNOJ NEZI

Pacijent R.V. (62) , koji je juče u UC KC Niš primljen sa teškim povredama ekstremiteta, nakon hitne, celokupne dijagnostike urađene odmah po prijemu iz prokupačke bolnice, operisan je juče popodne i sve povrede su sanirane. On je trenutno, opservacije radi, smešten u intenzivnu negu Klinike za anesteziju, stabilan je, svestan, komunikativan i nije životno ugrožen.

Drugi pacijent, njegov rođeni brat, R.V. (61) koji je juče, odmah nakon prijema, a zbog neurohirurških povreda glave, smešten u intenzivnu negu Klinike za anesteziju, takođe je operisan sinoć, odnosno noćas.

Iako prvobitno, operacija nije bila planirana, nakon sinoćnjeg konzilijuma specijalista neurohirurgije, ipak je odlučeno da se povreda glave, hirurški sanira. Operacija je, prema rečima neurohirurga, prošla dobro i on je vraćen u intenzivnu negu.

Prema poslednjim informacijama, svi vitalni parametri su stabilni, priključen je na aparat za veštačku ventilaciju, neposredno nije životno ugrožen, ali je svakako reč o povredama opasnim po život, tako da će lekari i medicinsko osoblje Klinike za anesteziju i nadalje budno pratiti njegovo stanje.