Učenicima koji su tukli drugaricu u Aranđelovcu preti vaspitni nalog

Tanjug

09. 11. 2017. u 14:40

Ученицима који су тукли другарицу у Аранђеловцу прети васпитни налог

Tehnička škola u Aranđelovcu

Postupak protiv đaka koji su tukli svoju drugaricu iz Tehničke škole u Aranđelovcu sprovešće se prema "Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica"
BEOGRAD - Postupak protiv maloletnika koji su tukli i maltretirali svoju drugaricu iz Tehničke škole u Aranđelovcu sprovešće se prema "Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica".

Zbog toga će postupak protiv njih voditi sudija za maletnike Višeg suda u Kragujevcu, a po preglogu za pokretanje postupka koji će mu danas stići iz kragujevačkog Višeg tužilaštva.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Milan Škulić kaže da su u ovom slučaju učinioci krivičnog dela "mlađi maloletnici" (imaju po 15 godina) kojima i nije moguće izreći najstrože sankcije (na primer maloletnički zatvor) i da bi trebalo razmotriti primenu takozvanog "vaspitnog naloga".

Vaspitni nalog je, kako je ukazao profesor, vrsta "parasanakcije", koju može da odredi tužilac kada proceni da je to celishodno i bez pokretanja krivičnog postupka, ili kasnije u toku postupka - sudija za maloletnike.

On se može izreći za krivična dela za koja je zaprećena novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina, a u ovom slučaju - za krivično delo nasilničkog ponašanja - za koje je zaprečena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Škulić smatra da je vaspitni nalog, kojim se nalaže, na primer, izvinjenje oštećenom ili naknada štete, suštinski bolji za postizanje efekta kod maloletnika nego neka druga vrsta prave sankcije.

PROČITAJTE JOŠ - Aranđelovac: Tukli drugaricu zbog slika i poruka na "Fejsbuku"

On je istakao da, iako niko ne može da zanemaruje vršnjačko nasilje, ono se dešavalo i ranije, ali da nije bilo vidljivo u meri u kojoj je danas zbog društvenih mreža.

"Ovde treba da se nađe način kako da se pomire interesi žrtve i interesi maloletnih učinilaca krivičnog dela", zkaljučio je profesor.

Pored vaspitnih naloga, koji prema Zakonu, podrazumevaju poravnanje sa oštećenim, redovno pohadanje škole ili redovno odlaženje na posao, besplatno uključivanje u rad humanitarnih organizacija i drugo, maloletnicima se za učinjena krivična dela mogu izreći i "prave" sankcije kao što su vaspitne mere, kazna maloletničkog zatvora i mere bezbednosti.

Vaspitne mere su sudski ukor i neke posebne obaveze, mere pojacanog nadžora roditelja, usvojioca ili staraoca, ili u drugoj porodici, zatim pojačan nadžor organa starateljstva, nadžor uz dnevni boravak u odgovarajućoj ustanovi za vaspitavanje i obrazovanje maloletnika, kao i zavodske mere kao što su upućivanje u vaspitno-popravni dom ili u posebnu ustanovu za lečenje i osposobljavanje.

PROČITAJTE JOŠ - BOJKOT ZBOG NASILjA: Roditelji u strahu od siledžije ne šalju decu u školu

Mere upozorenja i usmeravanja izriču se kad je dovoljno takvim merama uticati na licnost maloletnika i njegovo ponašanje, a mere pojačanog nadžora kada za vaspitavanje i razvoj maloletnika treba preduzeti trajnije mere uz odgovarajući stručni nadžor i pomoć, a nije potrebno maloletnikovo potpuno odvajanje iz dotadašnje sredine, kaže Zakon.

Zavodske mere izriču se prema maloletniku prema kome treba preduzeti trajnije mere vaspitavanja, lečenja i osposobljavanja uz njegovo potpuno odvajanje iz dotadašnje sredine, radi vršenja pojačanog uticaja na maloletnika i izriču se kao poslednje sredstvo.

Mogu trajati samo koliko je potrebno da bi se ostvarila svrha vaspitnih mera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Nn

09.11.2017. 16:32

Jedini vaspitni i efektivni nalog je isterati iz skole pa da vidimo Gde ce I oni I roditelji sa takvom decom. To su bezobrazna Nevaspitana horda, to nisu ucenici.

Проф

09.11.2017. 16:42

Да су ови учиниоци деца познатих локалаца,не би ово у јавност ни изашло.Сада се лицемерно спроводи закон.Татини синови би се или брже боље пребацили у друге школе или би се извршио притисак на наставнике школе,па од страха не смеју ни доћи на седницу.Да се ми овде не лажемо.

Nadjite

09.11.2017. 17:00

Škulić smatra da je vaspitni nalog, kojim se nalaže, na primer, IZVINJENJE oštećenom ili naknada štete, suštinski bolji za postizanje efekta kod maloletnika nego neka druga vrsta prave sankcije. Zar samo da joj se neko izvini što je mučio? Kako da joj nadoknadi štetu, da joj plaća psihologa? Nisu baš tako mali, imaju 15 godina, da ne znaju šta su uradili. Ne treba biti ni previše blag prema ovakvima.

Д. З.

09.11.2017. 17:01

Штите се младе силеџије, да би кад одрасту и још више ојачају, могли да изврше већи злочин.

Steva

09.11.2017. 17:08

Dokle god se budu rastakale pravne sankcije, a usput deca lokalnih moćnika znale za sve to, dotle će sve više i više rasti maloletnička tortura. Svako zlo treba u korenu saseći najoštrije, za primer!!!

Sara

09.11.2017. 18:10

Svakako da treba uraditi sve što se može da do fizičkog nasilja ne dodje. Medjutim, u celoj priči se ne pominje psihičko nasilje koje se danas sprovodi medju decom i mladima, a koje se sastoji u "kačenju" neprimerenih fotografija i raznih uvreda i pretnji na društvene mreže, koji mogu izazvati patnju i čak teže probleme kod žrtava. Ne znam da li je u konkretnom slučaju to bio povod za fizički napad, ali je i ovaj oblik nasilja težak. Čini mi se da se u školama i porodici o njemu manje priča.

Vidox

09.11.2017. 18:31

Kakvo bre izvinjenje!!! J... vas zakon! Lepo sačekati, skinuti do gole kože pa premlatiti dok se ne ukake i upiške, pa više nikad neće nikog dirnuti.

у том зецу лежи грм

09.11.2017. 18:40

Проблем су катастрофални просветни закони. Све остало су последице.