BOJKOT ZBOG NASILjA: Roditelji u strahu od siledžije ne šalju decu u školu

G. Ćirović

27. 10. 2017. u 18:02

БОЈКОТ ЗБОГ НАСИЉА: Родитељи у страху од силеџије не шаљу децу у школу

Foto: G. Šljivić

Đaci jednog odeljenja šestog razreda OŠ „Četvrti kraljevački bataljon“ već drugi dan ne idu na nastavu

KRALjEVO –Zbog vršnjačkog nasilja jednog učenika šestog razreda Osnovne škole „Četvrti kraljevački bataljon“ nad svojim školskim drugovima, roditelji đaka ovog odeljenja drugi dan za redom nisu dozvolili svojoj deci da pohađaju nastavu.

Prema rečima roditelja, u pitanju je učenik koji je premešten u ovu osmoletku iz druge gradske škole upravo zbog vršnjačkog nasilja, ali je on i u novoj sredini, kako kažu, nastavio „po starom“.

Pročitajte još: Đorđević: Vršnjačko nasilje nedopustiv način komunikacije

- To što deca preživljavaju je pravo maltretiranje. Nismo sigurni za njihovu bezbednost i dok taj siledžija ne bude premešten ne želimo da ih puštamo na nastavu – poručuju nezadovoljni roditelji.

Od dolaska pomenutog đaka u ovu školu, po rečima direktorke, preduzete su sve mere za korekciju njegovog ponašanja i savladavanja poteškoća koje ima, pa mu je čak određen i lični pratilac, ali škola očigledno ne može sama da reši ovaj problem.


Pročitajte još: Porast digitalne agresije među đacima

- Prema protokolu o zaštiti učenika od nasilja u rešavanje ovog problema uključeni su i Centar za socijalni rad, Policijska uprava, Školska uprava, kao i Savet roditelja i Ministarstvo prosvete. Sa roditeljima čija deca ne dolaze u školu obavljen je sastanak i nadam se da ćemo naći način da se deca što pre vrate na nastavu – kaže direktorka Marina Vučinić.

A, hoće li bojkot nastave biti nastavljen, biće poznato već u ponedeljak.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Desa

27.10.2017. 19:13

U groznoom socijalizmu smo i mi u skolu imali siledziju koji je sve maltretirao i zlostavljao sve dok se ekipa od 35 djaka nije sabrala i organizovala i izlupala ali yajednicki tog mangupa ,on nije mogao da upre prstom ko je,a mi nismo nista potvrdili,realno on se smirio i prestala svaka rasprava o maltretiranju.

mm

27.10.2017. 19:24

ja znam kako se to u moje vreme resavalo. kada je mene maltretirao jedan majmun, moj brat je nasamo "popricao" sa njim. kad se oporavio od tog razgovora, slihtao mi se do besvesti, nosio torbu, donosio cokolade.. samo treba da oseti svoj recept na sebi i resen problem

Glas razuma

27.10.2017. 19:38

Doneti zakon po kojem bi svako nasilje podrazumevalo: 1. izbacivanje iz škole u toj i narednoj školskoj godini 2. zabranu upisivanja u bilo koju drugu školu dok traje suspenzija (ne bi imao pravo da za to vreme podigne dokumenta) 3. Obavezan rad 4 sata sa policajcem + 4 sata sa defektologom i psihologom svakog radnog dana dok traje suspenzija 4. Nakon isteka suspenzije ne bi smeo da se upiše u školu koja se nalazi na udaljenosti manjoj od 100 km od one iz koje je izbačen (neka se preseli)

Slađana

27.10.2017. 20:01

Kad nisu hteli da usvoje Aleksin zakon onda neka postupaju po novom, nedavno usvojenom koji kao maksimalnu kaznu učeniku -nasilniku predviđa "društveno koristan rad", čitaj čupkanje trave u školskom dvorištu ! Nadam se da će glavna koordinatorka za vršnjačko nasilje u ministarstvu ptosvete objasniti roditeljima njen stav o zaštiti nasilnih ičenika !

Дејан

27.10.2017. 20:12

Својевремено мој разредни старешина иначе најомиљенији наставник у школи је насиље сасекао у корену. Било је то на почетку петог разреда. Прво је поразговарао са барабом а када то није дало резултат ишамарао га је пред целим разредом и уплаканог избацио напоље уз напомену да се не враћа без родитеља. Ствари му је додао кроз прозор са 3. спрата. До краја осмог разреда није било ни једног случаја насиља. До данас нико осуђиван, нема просјака, хомосексуалаца, педофила, 70% је високообразовано.

najevropljanin

27.10.2017. 20:19

Ovom decku treba pomoci, trebaju mu ljubav i podrska. Neophodne su radionice i inkluzija.

boka

27.10.2017. 20:26

Ovo što se dešava u školama u svim zemljama bivše Jugoslavije je posledica nekritičkog prihvatanja svega što nam se nameće iz te Evrope. Više ne postoje popravni domovi, deci se stalno priča o pravima i niko obaveze ne pominje. Stasavaju generacije huligana koje misle da im je sve dozvoljeno, a vrlo dobro znaju da šta god da urade, za njih nema sankcija. Pogledajte samo kakvi su nam zakoni! Maloletnik ni za ubistvo ne odgovara. Krajnje je vreme da se nešto preduzme. zakon se mora pooštriti.

Milan

27.10.2017. 20:45

Privatne škole su svuda u svetu jedino rešenje ovog problema, jer one mogu lako da izbace učenika, sobzirom da, za razliku od državnih, imaju pravo da vrše selekciju i da odbiju problematično dete. Nažalost u Srbiji je to još u povoju i narod nema pare, tako da ima jako malo privatnih škola. U svetu je lako, ako imate pare - pošaljete dete u privatnu školu i rešite se 99% problema koje sa sobom nosi sirotinja i njeni potomci (genetika igra ključnu ulogu)... nizak IQ, droga, kriminal, nasilje ...

matke

27.10.2017. 20:51

Mali je sin ,,ugledne,, građanke,, a škola je ,,elitna,, bez ikakvih rezultata na republičkim takmičenjima. Poznata je po ,,labavim,, uslovima za odličan uspeh i svi hrle u istu!

Marko

28.10.2017. 10:22

Dozvoliti roditeljima da biju ovakvu decu. Ja da sam roditelj i vidim da se neki ovako ponasa, ja bih ga izudarao njega i njegove roditelje.