Aranđelovac: Tukli drugaricu zbog slika i poruka na Fejsbuku

J. D. LjUTIĆ - B. CARANOVIĆ

08. 11. 2017. u 11:20

Аранђеловац: Тукли другарицу због слика и порука на Фејсбуку

B. N. danas u svom domu Foto Igor Marinković

Jezivi video-snimak vršnjačkog nasilja u aranđelovačkoj srednjoj školi uznemirio javnost. Učenicu prvog razreda B. N. udarali i šamarali đaci koji idu sa njom u razred. Incidentu u školi prethodilo sajber nasilje

UZNEMIRUJUĆI video brutalnog nasilja u aranđelovačkoj Tehničkoj školi "Mileta Nikolić", koji je danas preplavio internet stranice, snimljen je 13. oktobra, na malom odmoru, između petog i šestog časa, oko pola sedam uveče. Na njemu se jasno vidi kako grupa učenika prvog razreda ove srednje stručne škole, među kojima se ističe jedna devojčica, besomučno udaraju svoju drugaricu, petnaestogodišnju B. N.

Iz škole tvrde da su 12 dana kasnije, kada su saznali za snimak, odmah reagovali i da su preduzete sve zakonske mere predviđene Protokolom o zaštiti učenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. U toku je i vaspitno-disciplinski postupak protiv učesnika u nasilju.

Nema koga nije podišla jeza dok je gledao snimak iživljavanja grupe đaka, šamaranja i udaranja svom snagom devojčice dok sedi u klupi. Pritom se čuje kako joj zabranjuju da pokriva glavu rukama i kako joj jedan od "prijatelja" zatim drži ruke dok je ostali tuku, uz smeh odobravanja ostalih. Na kraju, neko od devojčicinih "drugova" iz razreda, uz glasan hihot, komentariše: "Vidi joj frizuru!"


PROČITAJTE JOŠ:
BOJKOT ZBOG NASILjA: Roditelji u strahu od siledžije ne šalju decu u školu

SPREČITI SLIČNE SCENE NEĆEMO da žmurimo na ovaj događaj i pravimo se da je sve u redu, već ćemo da gledamo da ga rešimo što brže, i da radom našeg tima protiv nasilja, sprečimo da se ovakve scene ponovo dogode - kaže direktor škole Dragan Ranković. - Sa druge strane, znamo da je ranije bilo sukoba među decom, ali nikada u školi. U svemu tome, želim da naglasim da nas je ovaj slučaj potresao, naročito kada poslednjih godina škola ponovo vraća ugled, osvajanjem nagrada i sve većim brojem upisanih đaka.

Prema rečima direktora ove škole Dragana Rankovića, o snimku i događaju on je obavešten 25. oktobra od strane pedagoga, kome je sve ispričao jedan od učenika.

- Do sada su, u prisustvu roditelja, saslušani svi učesnici incidenta, kao i devojčica koja je pretrpela nasilje - kaže Ranković. - Obavešteni su Centar za socijalni rad i MUP, koji postupaju u okviru svojih nadležnosti, a naš tim za zaštitu učenika od nasilja preduzeo je određene mere. Proveravaju se sve informacije koje su deca iznela. Imamo njihova priznanja, kao i objašnjenje da se iza svega krije nasilje na internetu. Konačnu odluku o sankcijama, koje će počinioci snositi, doneće nastavničko veće, za najkasnije dve nedelje.

Kako Ranković kaže, deca su svesna šta su učinila i poslednjih nedelja u razredu vlada skladan odnos i svi učesnici događaja su se izmirili. Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da je pokrenut vaspitno-disciplinski postupak protiv svih aktera nasilja u Tehničkoj školi u Aranđelovcu i najavilo da će u školu biti hitno upućena republička prosvetna inspekcija.

- Nasilje koje se dogodilo u Tehničkoj školi u Aranđelovcu duboko nas je pogodilo i šokiralo. Apsolutno osuđujemo ovakvo ponašanje i iskazujemo zabrinutost. Smatramo da je nedopustivo da se konflikti rešavaju bilo kakvim nasilnim ponašanjem - saopšteno je iz Ministarstva.

Kako su naveli, odmah po saznanju o nasilju stručni saradnici obavestili su odeljenskog starešinu, roditelje nasilnika i direktora, koji je obavestio tim za zaštitu učenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

Prethodno je i potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najoštrije osudio nasilje nad učenicom Tehničke škole.

- Strašne su scene koje se mogu videti na snimku koji se pojavio na internet portalima. Nedopustivo je bilo kakvo nasilje, a posebno vršnjačko, jer to može ostaviti nesagledive posledice na decu koja su izložena maltretiranju u tom uzrastu - naveo je Stefanović.

Slučaju je, kako nezvanično saznajemo, prethodilo slanje lascivnih slika i poruka sa mobilnog telefona, što je navodno uradila i zbog čega je kasnije "kažnjena" B. N.

- Moja ćerka je, kao i većina njenih vršnjaka, imala fejsbuk-profil - kaže za "Novosti" Jelena Nikolić, majka pretučene devojčice. - Nedavno je, međutim, od jedne drugarice iz odeljenja tražila da joj ugasi profil i pritom joj dala svoju šifru. Dogodilo se, međutim, da je šifra promenjena, da je profil ostao i dalje i da je kasnije zloupotrebljen na sve moguće načine. Naime, preko sada već lažnog profila mog deteta, neko je slao fotografije raznih golih devojaka, a na neke od njih su montirane slike pojedinih devojčica iz razreda. Uz sve to, pisane su i lascivne poruke, cene za razne seksualne usluge koje one nude i, naravno, sve to je kružilo odeljenjem i školom. Naša ćerka nema nikakvog udela u toj priči, jer zaista dugo ne koristi "Fejsbuk", a nema više ni mobilni telefon.

Majka Jelena Nikolić i B. N. u svom domu

U svakom slučaju, to je razbesnelo neke drugarice i drugove iz odeljenja, pa su rešili da se obračunaju sa B. N.

- Svi smo bili deca, bilo je svađa, pa i fizičkih sukoba. Ali, ovako nešto nikad nisam doživeo, niti bih dopustio da se dogodi ijednom detetu, ne samo mom. Za ono što su navodne drugarice uradile mojoj ćerki, nedopustivo je i neću dozvoliti da ova priča prođe kao "mala dečja igra" ili "nesporazum". Naprotiv, tužiću sve roditelje čija su deca maltretirala i tukla moju ćerku - tvrdi Zoran Nikolić, otac B. N.

Naš sagovornik objašnjava da ni njemu, kao ni majci, B. N. koja je inače veoma tiha i plašljiva devojčica, nije ništa rekla o incidentu u školi.


PROČITAJTE JOŠ:
Đorđević: Vršnjačko nasilje nedopustiv način komunikacije

- O onome što joj se desilo saznali smo tek kasnije, kada je jedan dečak iz škole sve ispričao našem sinu i rekao mu da pošalje roditelje kod profesora i direktora, jer naša devojčica ima problema u razredu - kaže Zoran Nikolić. - Onda nam je i ćerka ispričala da je svojoj drugarici dala telefon i šifru od "Fejsbuka", jer ona nema telefon sa koga može da ide na internet, pa je onda njen nalog zloupotrebljavan. I da su joj onda dve devojčice udarile 2-3 šamara, dok joj je ruke držao drug iz razreda. Nisu to mali šamari, to su bile dobre batine, a naša ćerka nije stigla ni da pokuša da se odbrani. Da zlo bude veće, njeni drugari nisu joj pritekli u pomoć, nego su besramno navijali. Pokušao sam da razgovaram sa roditeljima te dece, da ih pitam kako su ih vaspitali tako da ugrožavaju slabije, da budu nasilni, nehumani. Neki su se izvinjavali, neki ništa ne govore, samo ćute. Ali, treba da znaju da je to njihova bruka i da su oni odgovorni za ponašanje svoje dece.

Otac Zoran Nikolić

TUŽILAŠTVO POKRENULO ISTRAGU

VIŠEM javnom tužilaštvu u Kragujevcu danas je dostavljen izveštaj Policijske stanice u Aranđelovcu, o događaju od 13. oktobra u Tehničkoj školi "Mileta Nikolić".

- U skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, Više javno tužilaštvo u Kragujevcu pokrenuće krivični postupak prema maloletnim izvršiocima - S. V., K. V. i D. R., svi 2002. godište, zbog krivičnog dela nasilničko ponašanje, izvršenog na štetu maloletne B. N. i uključiti sve nadležne institucije i stručne službe radi daljeg sprečavanja vršnjačkog nasilja, koje se neće tolerisati - saopštili su iz tužilaštva. - U saradnji sa policijom preduzete su sve potrebne mere i radnje radi rasvetljavanja činjenica i okolnosti vezanih za sporni događaj.

ŠUTIRALI VRŠNjAKA U GLAVU

NOVI uznemirujući snimak vršnjačkog nasilja pojavio se danas na internetu. Na video-zapisu vidi se maloletni nasilnik koji krvnički udara dečaka u učionici. Gura ga u ćošak, šutira u stomak, drži mu glavu i kolenom ga udara u lice. Potom se čuje kako piskavim, još nemutiranim glasom preti vršnjaku i sve vreme nastavlja da ga udara u lice. Potom mu se pridružuje drugi nasilnik, takođe bi se po glasu reklo da je tek ušao u pubertet, koji nastavlja da maltretira dečaka. Pri kraju snimka njih dvojica ga teraju da radi čučnjeve, a onda i da im poljubi ruke.

Prema nezvaničnim informacijama, ove scene su se odigrale u Ekonomskoj školi u Aranđelovcu, a reč je o poznatim nasilnicima čiji roditelji zataškavaju njihovo problematično ponašanje. (M. M. R.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Jovana

08.11.2017. 17:04

Nedopustivo je i zbog toga treba strogo kazniti i roditelje i tu decu i profesore u skoli. Mora da se pokaze da se ostro kaznjava ovako divljanje, da vise nikome ne padne na pamet da digne ruku na nekoga.Najvise krivim roditelje jer decu nisu naucili da budu civilizovani

Goran

09.11.2017. 07:24

To je sve od jake 'rane,neka dodu kod mene na radnu terapiju,za mesec dana ko novorodenčad.

Глас разума

09.11.2017. 13:38

Родитељи, обавезно поднесите приватну тужбу за великим одштетним захтевом. Када суд одреди обештећење од 100.000+ евра на име тешких телесних повреда и неовлашћеног објављивања фотографија и видео записа малолетне особе + накнаду за претрпљени душевни бол итд. родитељи ових протува као нови подстанари ће добро размислити да ли да задрже своју децу или ће да их се одрекну односно шкартирају.

vera

09.11.2017. 13:50

Stvarno mi nije namera da "popujem" ali smatram da je ponasanje mladih (i nezrelih) odraz drustva u kojem zivimo, tj negativni uticaj tih nesretnih rijalitija koji upravo propagiraju takav vid ponasanja: bahatost, nasilje, pogresne idole...Strasno. Zalosno. Boriti se protiv tog zla je moguce, ali zahteva veliki rad roditelja sa svojom decom, i ljubav. Nazalost tempo zivota je takav da mnogo roditelja nema mogucnost biti sa svojom decom u potrebnoj meri, jer borba za eksistenciju je prioriet.

Анти Антифа

09.11.2017. 17:38

@Глас разума Суд никада у Srbiji неће донети такву пресуду.Овде се системстски уништава породица и људско достојанство

Мирко

10.11.2017. 03:24

"Како Ранковић каже, деца су свесна шта су учинила и последњих недеља у разреду влада складан однос и сви учесници догађаја су се измирили."Ма није ваљда? Па ако су се измирили, што онда цела ова фрка? Није него! Школа је одговорна у потпуности. Деца која су тукла и деца која су навијала да се уклоне из те школе и преместе у друге школе. Понове ли нешто слично, одмах у дом. Директор да поднесе оставку - видно неспособна особа.Разредни старешина такође. Родитељи девојчице да туже школу.