Svi vi koji čekate platu, obratite pažnju: Objavljen datum kada država isplaćuje minimalac

Novosti online

četvrtak, 28. 05. 2020. u 18:38

Сви ви који чекате плату, обратите пажњу: Објављен датум када држава исплаћује минималац

Foto: D.Milovanović

Veliki broj poslodavaca promenio je praksu u isplati zarada krajem marta i najavio da će tako biti zaključno sa junskom zaradom
I majska plata biće u najvećem broju slučajeva isplaćivana u dva dela. Država će poslodavcima minimalac od oko 30.000 dinara za svakog radnika, isplatiti u prvoj nedelji juna, tako da već od ponedeljka 8. juna, novac na računima mogu da očekuju i radnici.

Veliki broj poslodavaca promenio je praksu u isplati zarada krajem marta i najavio da će tako biti zaključno sa junskom zaradom. Na promenu dinamike uticala je državna pomoć zbog koje su menadžeri odlučili da zaradu isplaćuju u dva dela - i to u drugom delu 30.000 dinara, a u prvom ostatak do pune plate.

Na ovaj način radnik u finansijskom smislu nije oštećen i jedina razlika u odnosu na ranije je to što zaradu prima u dva dela.

Mogućnost koja, takođe, postoji jeste da poslodavac isplati celu zaradu, kao što je to činio do sada, a da 30.000 dinara bude drugi deo kao dodatak na platu. Ipak, imajući u vidu da gotovo da nema kompanije u Srbiji kojoj poslovanje zbog trenutnih okolnosti nije ozbiljno narušeno, malo je poslodavaca koji su u mogućnosti da na ovakav način i postupe. Više je onih, i to mnogo, koji su plate radnicima morali da smanje.

Dragoljub Rajić, konsultant iz Mreže za poslovnu podršku kaže za "Blic Biznis" da su mnoge kompanije već u aprilu, linearno umanjile plate. U zavisnosti od delatnosti i pada prihoda neki su išli na smanjenje od deset odsto, neki na 20.

Morali su, jer su s jedne strane imali desetkovane prihode, a s druge im je važno da zadrže kvalifikovane i stručne radnike. Mnogo je istovremeno onih koji su išli i na otkaze. Pogledajte samo tri velike industrije automobilsku, aero i proizvodnju mašina i opreme za ugostiteljstvo i turizam. Sve stoji, a svi oni imaju mnogo kooperanata i svi su u problemu", kaže Rajić.

Podsetimo, država je u sklopu ekonomske pomoći privredi, donela odluku da svakoj kompaniji, za svakog radnika, isplati po 30.000 dinara tokom tri meseca. CIlj države je da na ovaj način svakom radniku obezbedi bar minimalac, a da li će poslodavac dobijeni novac dati kao dodatak na platu ili ne, njegova je volja, pre svega mogućnost u momentu kada cela privreda gotovo da stoji.

(Blic.rs)