MINISTAR finansija Siniša Mali sastao se danas u Budimpešti sa ministrom spoljnih i spoljnoekonomskih poslova Mađarske Peterom Sijartom, sa kojim je razgovarao o ekonomskim merama za podršku privredi koje su dve zemlje donele, kao i o stanju ekonomije koje je izazvano pandemijom virusa Kovid-19.

Ministar Mali je nakon sastanka sa mađarskim ministrom, predstavnicima medija rekao da je u ovakvim okolnostima važna saradnja dve zemlje, ali i čitavog regiona.

- Poslednjih nekoliko nedelja često smo se sretali, a odlični odnosi između našeg predsednika Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana govore o tome da odnosi dve zemlje nikada nisu bili bolji. Veoma mi je važno da to nampomenem s obzirom na to da ceo svet prolazi kroz nikada veću ekonomsku krizu. Pre nekoliko nedelja, ekonomisti su govorili da je ova kriza slična onoj iz 2008. godine, a sada već govore da viši liči na čuvenu Veliku depresiju iz 1929. godine. U poslednjih 100 godina se nikada nije desilo da ceo svet i cela globalna ekonomija stane. To govori o tome da Mađarska, Srbija i ceo region treba da sarađuju još bolje i još čvršće, kako bismo iz ove krize izašli što pre i nastavili sa našim ekonomskim razvojem. Današnji razgovor sa gospodinom Sijartom je bio veoma konstruktivan i želim da pohvalim mere koje je mađarska Vlada preduzela kako bi podržala privredu. Mi smo u Republici Srbiji na ovu krizu odgovorili sa jakim, agresivnim i sveobuhvatnim paketom podrške od 5,1 mlrd evra, što je 11% našeg BDP-a, a koji podrazumeva odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade, direktna plaćanja minimalne zarade za zaposlene, kao i veliku garantnu šemu u smislu jeftinih kredita za obrtna sredstva i obezbeđivanje likvidnosti – rekao je Siniša Mali i dodao da je to dovelo do toga da nije veliki broj ljudi izgubio posao, te da je ovaj program ispunio svoju svrhu i pogodio u cilj.

On je naglasio da je privredni rast Republike Srbije u prvom kvartalu iznosio 5%.

- Rast srpske privrede u prvom kvartalu je bio 5%, dok je na primer pad BDP-a u Evropskoj uniji u istom periodu bio -3,5%, u SAD pad je -4,8%. Dakle, dobri smo, borba je teška i biće još teža, a upravo ovakvi razgovori su važni kako bismo zajedno bili još bolji i jači. Naročito pozdravljam mađarske mere koje su usmerene na pomoć kompanijama koje žele da ulažu u region, dakle i u Srbiju. Da vas podsetim, Srbija je prošle godine imala 3,8 milijardi evra stranih direktnih investicija, svaka nova direktna investicija znači nova radna mesta i veći BDP. Mađarski investitori su dobrodošli, pozivam ih da iskoriste ova sredstva i da dođu u Srbiju, da zaposle naše ljude, i da naravno ostvaruju profit a mi ćemo nastaviti kao dve Vlade da vodimo računa o našim javnim finansijama, da podržavamo našu privredu, i da radimo odgovorno – rekao je Mali.

On je dodao da je važna saradnja dve zemlje u velikim infrastrukturnim projektima.

- Nastavljamo velike infrastrukturne projekte kao što su brza pruga Beograd-Budimpešta, a tu je i snabdevanje gasom i projekat Turski tok. Mi ćemo u narednih mesec - dva završiti sa celokupnim infratrukturnim projektom koji je vezan za Turski tok koji prolazi kroz Srbiju. Dakle radimo sve ono što rade odgovorne ali i mnogo razvijenije zemlje od nas. Hvala vam na gostroprimstvu, očekujemo vas u narednim nedeljama u Beogradu, nastavićemo da razgovaramo - rekao je Mali.