Veće količine iskopa: Spreman ugalj za treći blok kopa Drmno

D. N.

08. 01. 2020. u 12:02

Završeno proširenje kapaciteta kopa "Drmno" i sada, umesto devet, moguće 12 miliona tona iskopa godišnje. Veće količine neophodne za rad novog pogona "Kostolca B", čija je gradnja trenutno u toku

Веће количине ископа: Спреман угаљ за трећи блок копа Дрмно

Foto EPS Energija

NA površinskom kopu "Drmno" završen je šesti BTO rudarski sistem, vredan 98 miliona dolara. On će doprineti povećanju iskopa uglja sa devet na 12 miliona tona godišnje.

Sistem BTO (bager-traka-odlagač) sastoji se od osam pogonskih stanica, sedam kilometara transportnog sistema i odlagača kapaciteta 8.500 kubnih metara rastresite mase na sat. Montaža novog rudarskog sistema deo je druge faze kreditnog aranžmana Srbije i Republike Kine vrednog ukupno milijardu dolara. Realizacija projekta počela je 2012. godine.

Druga faza ovog aranžmana, u koju se ulaže 716 miliona dolara, obuhvata i gradnju trećeg bloka Termoelektrane "Kostolac B", snage 350 megavata, koja je toku. Da bi ovaj blok bio snabdevan dovoljnim količinama uglja - oko tri miliona tona godišnje, bilo je neophodno proširiti kapcitete kopa "Drmno".- Zaposleni u rudarskom sektoru uložili su mnogo napora i rada, ali treba reći da su i ljudi iz izdvojenih privrednih društava RIO, "Autotransport" i "Georad" bili na visini zadataka koje su preuzeli. Hvala i svim ostalim izvođačima radova koji su doprineli tome da ostvarimo planirane zadatke - izjavio je Veselin Bulatović, direktor za proizvodnju uglja u ogranku "TE-KO Kostolac".

Projekat gradnje šestog BTO sistema obuhvatio je montažu rotornog bagera, transportera, odlagača i gradnju trafostanice "Rudnik 5". Pošto je ovaj sistem završen, iz druge faze preostali su samo radovi na gradnji bloka B3. Prva faza kompletno je okončana i obuhvatila je gradnju sistema za odsumporavanje, revitalizaciju blokova B1 i B2 i gradnju pristaništa i industrijskog koloseka dugog 21 kilometar.


STVARAJU 15 ODSTO STRUJE

U OGRANKU EPS u Kostolcu, koji godišnje obezbeđuje 15 odsto struje elektroenergetskog sistema Srbije, rade termoelektrane "Kostolac A" i "Kostolac B" i obe imaju po dva termobloka. Novi blok biće deo TE "Kostolac B", u čijem se krugu i gradi.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije