Srpska rakija na stolu najmoćnijih Rusa: Osvaja veliko tržište, ali je koči jedan problem

E. V. N.

19. 10. 2019. u 10:02

Српска ракија на столу најмоћнијих Руса: Осваја велико тржиште, али је кочи један проблем

Foto Tanjug

Retko koja destilerija je do sada izvozila na jedno od najvećih tržišta na svetu

VEST da će od 25. oktobra Srbiji biti omogućen bescarinski izvoz rakije u Rusiju, proizvođači srpske "mučenice" dočekali su sa oduševljenjem, ali i sa žaljenjem, jer nemaju ni delić tih količina koje bi Rusi mogli da popiju. Retko koja destilerija u Srbiji je do sada izvozila rakiju na jedno od najvećih tržišta na svetu. Pre svega zbog toga što je izvoz koštao, ali i iz straha kako bi Rusi, pored njihove tradicionalne votke, prihvatili srpsku šljivovicu.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je na osnovu dostavljenih godišnjih izveštaja iz registra proizvođača, u 2018. godini u Srbiji proizvedeno 27,4 miliona litara rakije. Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, lane je u Srbiji prodato ukupno 22.000 tona meke i ljute rakije, u ukupnoj vrednosti od 27 miliona dinara.

Jedna od rakija koje su pronašle put i do najviših ruskih zvaničnika je "serbka", koja stiže iz destilerije "Savićević" iz Ivanjice.

- Stupanje na snagu sporazuma o slobodnoj trgovini će proizvođačima omogućiti mnogo nižu cenu kod krajnjih korisnika, a samim tim veću konkurentnost i zaradu - smatra vlasnik destilerije Saša Savićević. - Zbog promocije proizvoda neophodna je pomoć Ministarstva poljoprivrede, Vlade i naše ambasade u Moskvi. Koliko god mi mislili da za rakiju zna ceo svet, u Rusiji za nju nije čulo 85 odsto stanovništva. Ali oni Rusi koji je probaju, ostaju doživotni kupci. Uglavnom izvozimo rakiju za Moskvu, za Kancelariju predsednika Ruske Federacije, i nekoliko prodavnica i srpskih restorana.

Pročitajte još - Beograd dobio prvu Banku rakije (FOTO)

Upravo manjak količina, kao i to što je rakija nepoznanica za Ruse, mnogi proizvođači vide kao jedan od gorućih problema zbog kojih su vlasnici destilerija skeptični kada je u pitanju veći poslovni uspeh posle otvaranja ruskog tržišta.

- Nemamo dovoljne količine rakije za rusko tržište - kaže Predo Prodanović, proizvođač "jeličkog dukata". - Tamo bi trebalo uraditi ozbiljan marketing, koji mnogo košta. To bi povećavalo cenu rakije, pa ne verujem da bi to moglo da prođe kod tamošnjeg stanovništva, pored njihove dosta jeftinije votke. Bez udruživanja srpskih proizvođača i zajedničkog nastupa na tom tržištu nemamo velike šanse.

Ivan Bogdanović, vlasnik firme koja proizvodi čuvenu "kapljicu" - "staru sokolovu", ističe da je njegova rakija već deceniju prisutna na ruskom tržištu, ali da će mu novi uslovi o bescarinskom izvozu omogućiti da postane konkurentniji, sa cenom što je, prema njegovom mišljenju, možda i presudno, jer je "ruskom kupcu cena najbitnija".

- Zahvaljujući novim merama, cene će biti prihvatljivije, pa ćemo postati konkurentniji u odnosu na proizvođače drugih alkoholnih pića iz drugih država. Ipak, Rusu treba prvo objasniti šta je naša rakija, kakvo je to piće, jer je kod njih u većini slučajeva uvreženo mišljenje da se radi o nekom alkoholu za koji mi kažemo da je "brlja". Probiti se na tom tržištu, pored votke koja se tamo prodaje po veoma niskim cenama, težak je posao, ali nije nemoguć - zaključio je Bogdanović.

Pročitajte još - Sporazum sa Evroazijskom unijom: Srpska rakija bez ograničenja

ŠANSA I ZA MALE

NAJVEĆA destilerija u Srbiji, koja proizvodi oko pet miliona litara rakije na godišnjem nivou, nalazi se u Blacu. U ovom mestu ima i nekoliko malih destilerija, koje su do sada proizvode uglavnom plasirale na domaćem tržištu.

- Ima invidualnih proizvođača, koji, po zakonu, ne mogu samostalno da prodaju svoje proizvode na tržištu, ali to mogu da učine prodajom većim registrovanim destilerijama - kaže Zoran Jozić, pomoćnik predsednika Opštine Blace za kapitalne investicije. - Otvaranje ruskog tržišta za rakije će im omogućiti da viškove voća ne prodaju po niskim cenama, već da ih preradom u voćne destilate i rakije plasiraju na ruskom tržištu.

MEDALjE KAO PASOŠ

PROIZVOĐAČI u valjevskom kraju, koji prednjači po broju stabala šljiva i rakije u Srbiji, raduju se što će srpska šljivovica na tržište Rusije uskoro stizati oslobođena carinskih dažbina. Međutim, ističu da je to šansa pre svega za plasman najkvalitetnijih srpskih rakija u Rusiju, čiji su uvozni propisi prilično zahtevni.

Mesta na rafovima ruskih trgovina pre svega će biti za rakije koje su ovenčane medaljama na domaćim, ali i međunarodnim sajmovima. Nagrađene, pre svega šljivovica, ali i ostale voćne rakije, mogle bi i cenom da budu zanimljive na ruskom tržištu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Posmatrač sa strane

20.10.2019. 17:49

Ko je u Novostima omanuo kod računanja? Malo je verovatno da je 1 litar šljivovice prodavan za samo JEDAN DINAR. Ili su proizvođači -naravno besplatno- popili skoro sav svoj proizvod pa se to orazilo i na statistiku?

Sladjan

21.10.2019. 00:10

Bice katastrofe!!!popice nam rusi svu rakiju!!!!!bice skoro prpoast sveta!!!!!!