Sporazum sa Evroazijskom unijom: Srpska rakija bez ograničenja

J. Subin

12. 03. 2019. u 16:00

Споразум са Евроазијском унијом: Српска ракија без ограничења

Ministar LJajić parafirao sporazum sa EAEU / Foto Tanjug

Postignut konačan Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije. Dobili smo kvotu za 2.000 tona cigareta, 87.500 litara vinjaka, 400 tona polutvrdog kravljeg sira

SRBIJA nije dobila sve što je htela, ali će imati više robe na bescarinskom režimu, nego što je imala do sada. Domaći proizvođači sada će moći da izvezu u neograničenim količinama sve vrste rakija, ovčjeg i kozjeg sira. Naša zemlja dobila je kvotu od 2.000 tona za izvoz cigareta, kao i kvotu za 87.500 litara vinjaka i 400 tona polutvrdog i tvrdog kravljeg sira.

Ovo je u utorak izjavio ministar trgovine Rasim LJajić, posle sastanka u Moskvi sa ministarkom trgovine Evroazijske unije Veronikom Nikišinom. U prestonici Ruske Federacije konačno je usaglašen tekst Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije. Inače, čitav sporazum je zakočila Belorusija, svojim negodovanjem zbog želje naše strane da dobije kvotu od 1.000 tona za sir, i Jermenija, zbog vinjaka. Jermenija je štitila svoj konjak, koji plasira na rusko tržište.


PROČITAJTE JOŠ:
Evroazijska unija: Pada rampa Belorusije Srbiji?

- Ostale vrste kravljeg sira već se nalaze na bescarinskom režimu - kazao je ministar LJajić. - U Moskvi je dogovoren moderan tekst Sporazuma o slobodnoj trgovini, koji je u skladu sa pravilima Svetske trgovinske organizacije i principima savremene trgovinske prakse. Uz Rusiju, Belorusiju i Kazahstan, sa kojima smo i do sada imali bilateralne sporazume, novi unificirani sporazum odnosiće se i na Jermeniju i Kirgistan. Sporazum sadrži i elemente koji će u velikoj meri smanjiti operativne troškove uvoza i izvoza, što će našim proizvođačima omogućiti da budu konkurentni na tržištu Evroazijske unije od više od 180 miliona ljudi.

Konačnim sporazumom zadovoljna je i Jagoda Lazarević, specijalni savetnik ministra trgovine. Kako nam je ispričala, redukovane su kvote kod sira, ali generalno gledano, možemo biti zadovoljni. Uz to, ovaj sporazum najviše znači stranim investitorima koji posluju u našoj zemlji, jer im je Srbija jedna od najboljih, strateških zemalja za rad sa Rusijom, kao konačnim odredištem. To znači i više posla za naše ljude, koji rade u ovim fabrikama.

- Nikad se u pregovorima ne dobija sve što se traži, ali s obzirom na to da su se pojedine zemlje usprotivile i bile isključive da neće dozvoliti, ovo što je sada urađeno predstavlja napredak - rekla nam je Lazarevićeva. - Uloženi su veliki napori da se do ovoga dođe. Sada smo, svakako, otišli korak dalje, jer imamo više robe na režimu slobodne trgovine nego što smo imali ranije.

Sporna pitanja su rešena, a pregovori traju od 2016. godine.


PROČITAJTE JOŠ:
Moskva "gura" kvote za Srbiju

MILIJARDE U HRANI

VREDNOST izvoza srpskih prehrambenih proizvoda na tržište Ruske Federacije u 2018. godini iznosila je 340 milijardi dolara. Ipak, to čini svega jedan odsto ukupnog ruskog uvoza hrane. Inače, sa Rusijom imamo i veliki disbalans jer iz nje uvozimo cigarete, bez carine, a istovremeno naše domaće cigarete se izvoze uz visoku stopu carinskog opterećenja. To će sada biti promenjeno, a dobro će proći i proizvođači voćnih rakija i vinjaka u Srbiji.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Kale

12.03.2019. 20:04

@Никола М - Bravo, citam i hocu isto da napisem. To je smesna, presmesna kolicina alkoholnog pica za izvoz.

Šta to znači?

12.03.2019. 20:03

mi smo robovi koji će da crnče u stranim fabrikama koje će da ubiraju profit od izvoza. Ako, kad smo očevinu batalili...a decu školujemo da budu građani drugog reda u tuđim zemljama.