Evroazijska unija: Pada rampa Belorusije Srbiji?

J. Su.

12. 03. 2019. u 08:02

Евроазијска унија: Пада рампа Белорусије Србији?
Srpska delegacija, na čelu sa ministrom trgovine Rasimom Ljajićem, boraviće danas u Moskvi, gde se očekuju finalizacija i konačni dogovor o slobodnoj trgovini između naše zemlje i Evroazijske ekonomske unije

SRPSKA delegacija, na čelu sa ministrom trgovine Rasimom Ljajićem, boraviće danas u Moskvi, gde se očekuju finalizacija i konačni dogovor o slobodnoj trgovini između naše zemlje i Evroazijske ekonomske unije. Ukoliko dogovor bude postignut, Srbija će moći da izveze bez carine određene količine sira, cigareta i voćnih rakija. Rampu na ovaj sporazum spustila je Belorusija, koja se usprotivila traženoj kvoti od 1.000 tona za sir.

Ministar Ljajić danas će se sastati sa ministarkom trgovine Evroazijske unije Veronikom Nikišinom, s kojom bi trebalo da obavi finalnu rundu razgovora o zaključenju tog sporazuma.


PROČITAJTE JOŠ:
"INFRASTRUKTURA ŽELEZNICE" TRAŽI POJAČANjE: Konkurs za prijem 150 radnika

- Mislim da ćemo postići kompromis i na taj način usaglasiti sporazum - kazao je, za "Novosti", ministar Ljajić. - Bio bih vrlo neprijatno iznenađen ukoliko bude drugačije.

Tokom pregovora, Srbija je tražila bescarinski režim za pojedine naše proizvode, jer se prilikom izvoza i dalje naplaćuje carina za njih. Srpski tim očekuje da se odobre kvote, i to 1.000 tona za sir, 2.000 tona za cigarete i 50.000 litara za vinjak. Kada je reč o vinjaku, on je zasmetao Jermeniji, a sir - Belorusiji. Inače, u Srbiju čak i cigarete iz Rusije ulaze bez carina, a naša zemlja, ako ih izveze kod njih, plaća 18 odsto carine.

Rasim Ljajić

Evroazijsku ekonomsku uniju čine Rusija, Kirgizija, Belorusija, Jermenija i Kazahstan. Trenutna razmena robe sa Srbijom dostiže 2,8 milijardi dolara, a najviše se trguje sa Rusijom.


INVESTITORI

ZBOG pogodnosti koje pruža sporazum sa Evroazijskom unijom mnogi strani investitori su i izabrali Srbiju za svoje poslovanje. Naša zemlja je odlična veza za mnoge strane kompanije koje žele da izvoze na to tržište.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Stojan

12.03.2019. 10:31

Kako lepo zvuci cifra 2,8 miliardi, ali kad se uz nju doda rec "razmena" i da je skoro 80 % te razmene u pitanju nas uvoz nafte i gasa pametnom je to dovoljno.

zaliv.net

12.03.2019. 12:10

@Stojan - Kad si toliko pametan trebao bi znati da od prvih potpisa cena jabuka u Srbiji skace za 50% upravo zbog izvoza u Rusiju a nase vocarstvo se oporavlja upravo zbog Rusije. Mnogi ljudi su se odlucili za nove zasade upravo zbog ovih ugovora a boljitak ce tek da se oseti!

Za predsednika Putina

12.03.2019. 13:04

@Stojan -  bez te nafte i gasa mi ne bi smo ništa proizvodili pa čak ni sklapali tuđe proizvode koje nazivamo našim poput 500L.

Milan

12.03.2019. 10:46

 Srbija izvozi mesečno 700t sira u Rusiju bez carine. Carina postoji samo na tvrde sireve. Gde ćete naći 1000t tvrdog sira?

Mile

12.03.2019. 12:24

@Milan - Može se puno više,samo ako ste sposobni da poslujete po pravilima,roba mora biti verodostojna,iskreno ovo je velika šansa za srpsku privredu.Pitajte komšije iz bivše države šta bi oni dali za ovakvu mogućnost.

Vlade

12.03.2019. 13:09

znači sira i kajmaka a nigde kravu u selu da vidiš.aj za početak da naranimo našu decu pa višak da izvezemo.