Linta: Hrvatska nastavlja otimanja srpske imovine

Tanjug

14. 11. 2018. u 10:17

Линта: Хрватска наставља отимања српске имовине

Foto Tanjug

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta rekao je da je javni poziv ministarstva državne imovine Hrvatske "nastavak otimanja srpske imovine koja traje već 27 godina"
BEOGRAD - Predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta rekao je u sredu da je javni poziv ministarstva državne imovine Hrvatske "nastavak otimanja srpske imovine koja traje već 27 godina".

Ministarstvo državne imovine Hrvatske objavilo je pre tri dana javni poziv kojim daje u zakup odmarališta i druge nekretnine na Jadranu, a na koje Srbija polaže pravo prema Sporazumu o sukcesiji.

"Već 14 godina Hrvatska krši bečki Sporazum o sukcesiji, odnosno 'aneks G' koji se zove 'privatna svojina i stečena prava' koji jasno kaže da svim građanima moraju biti priznata i vraćena prava na imovinu koju su imali na dan 30.12.1990, a da sva imovina koja je uzeta pod pritiscima i pretnjama mora biti vraćena", rekao je Linta.

PROČITAJTE JOŠ - Strazbur prvi put o srpskoj imovini u Hrvatskoj

"Hrvatska ne želi ni bilateralni sporazum o sprovođenju ni direktnu primenu sporazuma i ja apelujem da Vlada Srbije napiše izveštaj o otimanju privatne imovine građana i firmi i da taj izveštaj pošalje na adrese svih relevantnih međunarodnih organizacija, a pre svega Komitetu za ljudska prava UN, Evropskom parlamentu, Evropskoj komisiji i da ih upozna sa situacijom", rekao je Linta.

On smatra da Srbija nema drugi način osim da traži podršku međunarodnih organizacija, jer je propuštena prilika dok je Hrvatska u pristupnim pregovorima za članstvo u EU pregovarala o poglavljima koja se tiču zaštite ljudskih prava.

Učestale negativne poruka iz Crne Gore, uz tvrdnje da Crna Gora nije oslobođena 1918. već okupirana, kao i zabrana ulaska u Crnu Goru pesniku Matiji Bećkoviću i trojici istoričara, on je ocenio kao posledicu falsifikovanja činjenica.

"U Crnoj Gori se dešava opasan proces revizije istorije i falsifikovanja činjenica pa i to da je Srbija anektirala Crnu Goru. To su besmislene teze, ali je bitnije istaći težak položaj svih koji se izjašnjavaju kao Srbi", naglasio je Linta.

Kako je naveo, imamo problem ćirilice, zatim oduzimanje pasoša Andriji Mandiću i drugim crnogorskim poslanicima. "Smatram da Vlada Srbije treba da otvori dijalog s Podgoricom o poboljšanju položaja Srba koji žive u Crnoj Gori", rekao je Linta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

maniks

14.11.2018. 11:29

I na sve to ,, mi cutimo ne zato sto smo slabi vec mnogo jaki i lideri u regionu.....,, rece jednom prilikom veliki vodja.....