ZELENA ENERGIJA: Košava pokreće 186 turbina

J. J. BALjAK

28. 07. 2018. u 10:02

U Južnom Banatu grade se vetroparkovi vredni skoro milijardu evra. Investitori iz Abu Dabija, Italije, Belgije i Holandije

ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЈА: Кошава покреће 186 турбина

foto J.J.Baljak

U JUŽNOM Banatu, gde vetrovi duvaju gotovo svih 365 dana, za dve do tri godine trebalo bi da bude podignuto ukupno 186 vetrogeneratora, iz kojih će se "zelenom energijom" snabdevati oko 200.000 domaćinstava. Vrednost tih investicija je skoro milijardu evra, što predstavlja jedno od najvećih ulaganja u Srbiji.

Vetroparkove grade investitori iz Abu Dabija, Italije, Belgije i Holandije, koji su posle opsežnih merenja, započetih pre deset godina, utvrdili da je taj region najpovoljniji za ulaganja. Prvi ekološki kilovati električne energije odatle su počeli da se distribuiraju putem EMS pre dve godine, kada je italijanska "Fintel energija" pustila u rad dve turbine u selu Izbište, kod Vršca. Ista firma tamo sada gradi vetropark "Košava", sa 20 turbina, čija je vrednost 120 miliona evra.

- Predviđeno je da "Košava" počne s radom do kraja iduće godine. Posle toga ćemo u nastavku podići još 19 turbina, jer želimo što više da iskoristimo potencijal vetra koji Srbija ima - kaže Ticijano Đovaneti, izvršni direktor "Fintel energije", inače pionira u tom poslu u našoj zemlji.

Osim što će država, zahvaljujući tim investicijama, ispuniti obavezu da do 2020. proizvodi 27 procenata struje iz obnovljivih izvora, višestruku korist od izgradnje vetroparkova imaće i lokalne samouprave i vlasnici parcela na kojima će biti podignute turbine. Samo je u nerazvijenoj opštini Alibunar, u čijem će ataru biti izgrađeno najviše vetrogeneratora (88), potpisano više od stotinu ugovora o višegodišnjem zakupu zemljišta.

- Hektar poljoprivrednog zemljišta se u Alibunaru izdaje po ceni od oko 300 evra godišnje, a stranci su za četvrtinu hektara plaćali 1.500 evra, s tim što vlasnici mogu da koriste ostatak oranice - objašnjava Predrag Belić, bivši predsednik opštine, koji je od početka bio uključen u te poslove.

Zahvaljujući tome, u tu opštinu je "ušlo" oko tri i po miliona evra, a dodatni prihodi se očekuju dobijanjem dela ukupnog godišnjeg profita vetroelektrana. Slično je i u ostalim opšinama.


NAJAVLjENI PROJEKTI

U ALIBUNARU od lane rade četiri turbine koje je belgijska firma "Elisio" podigla tik uz međunarodni put Beograd - Vršac - Temišvar. Za septembar je najavljeno puštanje u rad još 21 turbine istog investitora. Uskoro bi i belgijsko-holandska kompanija "Vindvižn" trebalo da počne podizanje 58 turbina, a "Balkan elektrik" pet. U susednoj opštini Kovin, Arapi uveliko dižu vetropark "Čibuk 1", sa predviđenih 57 turbina koje će koštati 290 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Jovan

28.07.2018. 10:52

Dakle kao sto sam rekao onomad, nakon rasprodaje prirodnih resursa Srbije, izvora vode, banja, rudnika, plodnih oranica, ljudske radne snage, dosao je na red vazduh, tacnije vetar, a uskoro ce verovatno i sunce (hektari solarnih panela). Tako da stvari teku svojim zacrtanim tokom i nema da brinemo za buducnost svoju i ono malo dece.

Željko Nikolić

28.07.2018. 11:01

Napokon jedan clanak koj vredi citati do kraja, ovakvih treba jos puno. Bravo za sve ucesnike u ovoj investiciji! Imamo mi ogroman potencijal da postanemo svajcarska istocne evrope, samo treba pametno da se ulaze.

pera

28.07.2018. 11:22

To su "ekolozi " koje finansiramo kroz OIE stavku naracunu za struju. Posto i nas novac ima udela u izgradnji vetroparkova trebali bi gradjani da budu akcionari istih kompanija.

Niko

28.07.2018. 11:38

Vetrenjace budu davati struju...i to je dobro za okolinu...ali niko nije rekao kako ce one uticati na zemljiste pod njima...posto je odavno poznato da one povecavaju teplotu okolnog zemljista...a to ce biti lose za poljoprivredu