U SRBIJI će, u narednih nekoliko godina, biti otvoreno čak - šest rudnika! Ovo je, na zvaničnom skupu na Borskom jezeru, u organizaciji Tehničkog fakulteta u Boru, izjavio Siniša Tanacković, pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku.

- Tokom nekoliko narednih godina, u Srbiji se očekuje otvaranje šest novih rudnika - naglasio je Tanacković. - U blizini Bora će se otvoriti rudnik bakra, kod Loznice litijuma, a kod Zvonačke banje, u rudniku "Jerma" će se vaditi kameni ugalj.

Po njegovim rečima, u zapadnoj Srbiji biće otvoren rudnik železa, kod Bosilegrada olova i cinka, dok će kod Rađeva biti pušten površinski kop za eksploataciju uglja.

- Rudarstvo danas učestvuje sa 1,5 odsto u BDP - podvukao je Tanacković. - A kada se otvori šest rudnika, dohodak od rudarstva biće povećan na 3,5 odsto BDP.

Pročitajte još - Novi rudnik kod Bora "krije" 70 tona zlata

U rudarskom i geološkom sektoru u Srbiji radi oko 22.000 radnika, kao i 160 kompanija koje eksploatišu mineralne sirovine na 250 lokacija.

- Najvredniji rudarski resurs Srbije je nalazište litijuma u Jadarskom basenu, kod Loznice. Kada počne eksploatacija tog rudnika, odatle će moći da se dobiju količine litijuma koje bi zadovoljile 10 odsto svetskih, odnosno 90 procenata evropskih potreba za ovim metalom - rekao je Tanacković, i naglasio da u Srbiji ima 135 odobrenih polja za geološka istraživanja u potrazi za raznim mineralnim sirovinama, dok ih je još 40 u pripremi za izdavanje.