Novi rudnik kod Bora krije 70 tona zlata

Lj. Trifunović

29. 10. 2017. u 14:00

Kanadska kompanija objavila ekonomsku studiju za proizvodnju u postrojenju kod Bora. "Nevsun": Eksploatacija i oko milion tona bakra, pripreme već dogodine

Нови рудник код Бора крије 70 тона злата

Rudnik bakra i zlata u okolini Bora

KANADSKA kompanija "Nevsun" objavila je preliminarnu ekonomsku studiju izvodljivosti po kojoj je za otvaranje rudnika bakra i zlata u okolini Bora potrebno uložiti 1,5 milijardi dolara. Očekuje se da će rudnik biti eksploatisan 15 godina, i za to vreme dobiti oko milion tona bakra i blizu 70 tona zlata.

- Već naredne godine, u saradnji sa Vladom Srbije, mogli bismo da počnemo sa pripremama za otvaranje rudnika u rejonu "Čukaru peki", nedaleko od Bora - izjavio je Piter Kukleski, izvršni direktor kanadskog giganta. - Ukoliko sve bude teklo po planu, rudnik bi trebalo da postane potpuno operativan 2021. godine.

Ono što je izvesno je da će se ruda vaditi podzemnim putem, jer se nalazi na velikim dubinama. Kako je ustanovljeno, reč je o ležištu od 42 miliona tona rude, sa prosečnim sadržajem bakra od 2,6 odsto, zlata od 1,65 grama po toni i 0,13 odsto arsena.

Po sadašnjim cenama na Londonskoj berzi metala, bruto vrednost ovog ležišta procenjuje se na više od 12 milijardi dolara. "Nevsun" bi bio u obavezi da državi Srbiji plaća poreze u visini od 15 odsto, kao i taksu za naknadu za korišćenje mineralnih sirovina u iznosu od pet procenata od neto prihoda.

Pritom, ovde se samo radi o gornjem sloju ležišta "Čukaru peki", koje je 100 odsto u vlasništvu "Nevsuna". Istovremeno, nastavljaju se radovi na istraživanju donje zone tog ležišta, u kome je partner Kanađanima američka rudarska korporacija "Friport Mekmoran".

BOGATO LEŽIŠTE

DO sada nisu objavljene zvanične informacije o količini rude u donjoj zoni "Čukaru pekija", koje se nalazi na još većoj dubini od gornje zone. Ipak, pretpostavlja se da je to ležište bogatije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Boby

30.10.2017. 01:20

Pa mi i nemamo pojma kada su prodali ni sta su prodali, ni ko im je rekao ni gde su pare.To treba preispitati jer ako ovako nastave bicemo sluge na nasem.

Obmana

30.10.2017. 07:30

Prvi put do sada priznajete da je prodato nalaziste,a tvrdili ste da su prodata samo prava istrazivanja.I,koliko para?Pod kojim uslovima?Nisu ovo cista posla....kao i svuda u Srbistanu

Bor Boranin

31.10.2017. 11:48

Dobro je da se otvori rudnik “Čukaru peki“ kod Bora, problem je što sadašnji čelnik RTB Bor, Spaskovski neće moći da organizuje pompezno otvaranje uz njegovog omiljenog hita „Ne može mi niko nikada”. Na žalost, njegovu, on će se, u tom periodu, odmarati u nekoj zatvorskoj ustanovi, no nek bude živ i zdrav. Zadesilo ga, on nije kriv malo, već mnogo.