Otkriven spomenik despotu Stefanu Lazareviću u Kruševcu: Najveći diplomata i državnik srednjeg veka, osvanuo na konju, sa krstom, gleda prema Kosovu (FOTO/VIDEO)

NovostiOnline/S.BABOVIĆ

28. 06. 2020. u 15:10

NJegovo Preosveštenstvo episkop kruševački gospodin David obavio je čin osvećenja otkrivenog monumenta koji je izradila grupa autora na čelu sa Borisom Stajkovcem

Откривен споменик деспоту Стефану Лазаревићу у Крушевцу: Највећи дипломата и државник средњег века, освануо на коњу, са крстом, гледа према Косову (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Sofija Babović

KRUŠEVAC-SPOMENIK despotu Stefanu Lazareviću(1377-1427), sinu kneza Lazara Hrebeljanovića, otkriven je danas na Trgu Kosturnica u Kruševcu: sa postamentom je visok 8 metara, a despot je osvanuo na propetom konju,sa viteškim obeležjima, mačem i krstom, okrenut ka Kosovu.

NJegovo Preosveštenstvo episkop kruševački gospodin David obavio je čin osvećenja otkrivenog monumenta koji je izradila grupa autora na čelu sa Borisom Stajkovcem, a grad Kruševac je zajedno sa brojnim donatorima uložio oko 25 miliona dinara u ceo kompleks.

Episkop David poručuje da u ove dane praznika Gospod daje silu,radost da se osećamo jednosrdačnim i jednodušnim. Novi spomenik-nova je radost za Kruševljane.

- Stefan Lazarević je izgubio oca na današnji dan, ali taj mali dečak, izrastao je u velikog vladara, diplomatu,pesnika, državnika, koji je u najtežem trenutku preuzeo zemlju zajedno sa majkom kneginjom Milicom i uspeo da sačuva i tu zemlji i čast-kaže Boris Stajkovac, koji je sa saradnicima Rankom Đakovićem i Ivanom Markovićem i na desetine livaca i varioca u bronzi izradio spomenik.-Despota smo predstavili kako diže ruku sa krstom i okreće je ka Kosovu, podsećajući nas da moramo da sačuvamo veru i ljubav, jer nas one povezuju.Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović podsetila je da je u gradu pre dve godine podignut Spomenik kneginji Milici na Trgu despota Stefana, Spomenik palim pripadnicima VS, Policije i rezervnog sastava od 1991.do 19991.godine na Slobodištu, a da je prošle godine, Trg Kosturnica pripreman je za spomenik despotu.

-Na ovaj način vraćamo u rodni grad,sjajnog vojskovođu,ktitora,graditelja,simbola srpske duhovnosti i umetnosti-kaže gradonačelnica Jasmina Palurović.Inicijativa za podizanje spomenika potekla je od Narodnog muzeja u Kruševcu.Na postamentu su osvanuli i grb države Srbije i deo “Slovo ljubva”, zahvaljujući kruševačkom književniku LJubiši Bati Đidiću.Jedan od najvećih erudita srednjeg veka, despot Stefan Lazarević je pored “Slovo ljubva”,posvećenog bratu Vuku,napisao i “Natpis na mramornom stubu na Kosovu”. Zaslužan je za razvoj Resavske prepisivačke škole i još za života dobio titulu Prvog Viteza Reda Zmaja.
SLEDEĆEG VIDOVDANA:SPOMENIK KNEZU LAZARU


BIVŠI graodnačelnik Bratislav Gašić, danas direktor BIA, najavio je da će narednog Vidovdana, kada Kruševac obeležava 650 godina postojanja, na prostoru Centra 3(Aerodrom) biti otkriven spomenik knezu Lazaru Hrebeljanoviću, osnivaču grada i junaku Kosovskog boja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Заврам

28.06.2020. 16:19

И врати се Стефан Високи, син првенац Лазаров и Миличин, деспот, песник, градитељ, просветитељ, храбри војсковођа српски, међу своје. У порти придворне Лазарице му седи отац. Мајка Милица дочекује госте, а недалеко од Двора, сестра И непролазном лепотом свога државничког ума, витешког тела, и славом непобедивог див-јунака, остаде у родном Крушевцу - да задиви сваког намерника и случајног пролазника, да својим суграђанима служи за пример, за наук, на част и понос. Хвала мом дичном Крушевцу.

Istorija

28.06.2020. 16:46

Питање је на чијој страни се борио Деспот Стефан Лазаревић јер је на Никопољу и Ангори спасао Турке катастрофе !