Na Tašmajdanskom parku u prisustvu članova Društva Srpsko-Azerbejanskog Prijateljstva obeležen je Dan nezavisnosti Azerbejana.

Čanovi društva su položili venac i cveće na spomenik Hajdaru Alijevu, nacionalnom lideru modernog i savremenog Azerbejdžana.

Pre tačno 102 godine, Nacionalni savet Azerbejdžana proglasio je Demokratsku Republiku Azerbejdžan (DAR). Kao stvaranje prve parlamentarne republike, ovaj događaj je ostavio veoma značajan trag ne samo u mnogovekovnoj i bogatoj istoriji državnosti Azerbejdžana, već i u društveno-političkom životu celog muslimanskog istoka.

Za vreme svog dvogodišnjeg postojanja Demokratska Republika Azerbejdžan postala je simbol slobode, nezavisnosti, napretka i patriotizma za azerbejdžanski narod. Bez obzira na svoj kratak put nezavisnosti, koji je prekinut usled boljševičke invazije u aprilu 1920, DRA i progresivne mere koje je ona preduzela odigrale su veoma važnu ulogu u društvenopolitičkoj svesti Azerbejdžanaca.

Davanje jednakih prava svim državljanima, nezavisno od nacionalnosti i pola (treba posebno istaći da su žene u Azerbejdžanu stekle pravo glasa nekoliko godina pre nego što se to dogodilo u mnogim zapadnim zemljama), usvajanje atributa državnosti, proglašenje maternjeg jezika državnim jezikom i drugi važni koraci stvorili su čvrst temelj za buduću nezavisnost Azerbejdžana.

Danas je Republika Azerbejan moderna država, ekonomski visoko razvijena koja dosta ulaže u Republiku Srbiju.

Posebno se mogu istaći investicije kompletnog renoviranja Tašmajdanskog parka, izgradnja deonice auto-puta Ljig - Preljina, kao i aktuelna izgradnja auto -puta prema granici sa Bosnom i Hsrcegovinom/gradom Sarajevom

D.Đerić