Preminuo akademik Dragutin Zelenović

Novosti Online

27. 04. 2020. u 20:14

Преминуо академик Драгутин Зеленовић

Profesor doktor Dragutin Zelenović Foto: Printscreen

Profesor Zelenović je rođen 1928.godine u Sirigu. U svojoj bogatoj i plodonosnoj karijeri bio je redovni profesor Fakulteta Tehničkih Nauka, rektor Univerziteta u Novom Sadu
U Novom Sadu je u 92. godini preminuo akademik Dragutin Zelenović, redovni profesor i dekan Fakulteta tehničkih nauka, nekadašnji rektor Novosadskog univerziteta, dopisni član SANU, redovni profesor ECPD Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija i bivši premijer.

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Novog Sada, Nagrade za životno delo Pokrajinske vlade, Medalje zasluga za narod sa srebrnim zracima i Ordena rada drugog reda.

Ceo radni vek posvetio je nauci, a kao mladi inženjer učestvovao je u stvaranju novosadskog industrijskog buma i proboju Jugoalata na svetsko tržište.

Zelenović je rođen 1928. godine u Sirigu.

Srednju Tehničku školu završio je u Novom Sadu, diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Beogradu, a doktorirao na Mašinskom fakultetu u Novom Sadu.

Na FTN-u je razvio i držao nastavu iz predmeta Projektovanje proizvodnih sistema, Upravljanje proizvodnim sistemima, Tehnologija organizacije industrijskih sistema, Efektivnost/pouzdanost sistema u mašinstvu i Inteligentno privređivanje.

Od 1975. do 1979. bio je dekan Fakulteta tehničkih nauka, a potom prorektor i rektor UNS-a krajem osamdesetih. Tokom tog perioda pripisuje mu se upravljanje projektima izgradnje zgrade Pravnog fakulteta, dela zgrade PMF-a, Asistentskog doma, Studentskog doma, glavnog trga u Kampusu Univerziteta, ...

Tokom kratke političke karijere, bio je predstavnik Vojvodine u predsedništvu SFRJ, a potom je početkom 1991. izabran za predsednika prve Vlade Republike Srbije na predlog Slobodana Miloševića. Nije uspeo da nametne svoj plan razvoja, pa je već u decembru iste godine podneo ostavku i vratio se obavezama na fakultetu.

U zvanje profesora Emeritusa izabran je 2006. godine. Tokom naučne karijere objavio je 26 stručnih knjiga i mnoštvo radova.

Mesto i vreme sahrane i komemoracije će biti naknadno javljeno.


(021.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

MP

27.04.2020. 22:02

Akademik Zelenović je bio veliko ime tehničkih nauka iz oblasti mašinstva. Njegovo ime je svojevremeno uzdiglo i fakultet na kojem je radio ali i ceo Univerzitet u Novom Sadu. I metaloprerađivačka i mašinska industrija AP Vojvodine mu duguju za sopstveni razvoj. Gospodin čovek i naučnik. Neka mu je večna hvala i slava.

Dragan

27.04.2020. 23:50

Šef je bio veliki čovek a pristupačan svima. Naka mu je večna slava i hvala..neka počiva u miru...

Aleksandar sedmak

28.04.2020. 08:36

Veliki čovek u svakom pogledu. Šta je dodirnuo, u zlato je pretvarao. Skroman i jednostavan, a izuzetne pameti, širokih pogleda. Prava inspiracija za generacije studenata, svoje saradnike i sve koji su ga poznavali. Nezamenjiv, jako, jako, jako će nedostajati.

Последњи

28.04.2020. 12:33

Последњи инжењер на челу Владе Србије! Покушао да спасе ииндустрију! Те 1991. се више расправљало о минутажи странака на телевизији него о економском и индустријском развоју! Данас Србија једва да има нешто од сопствене индустрије у односу на 1990.