Robot u laboratoriji u Batajnici analizira 94 uzorka za 45 minuta

Tanjug

subota, 18. 04. 2020. u 20:15

Робот у лабораторији у Батајници анализира 94 узорка за 45 минута
Direkcija za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici dobila je robota za analize uzoraka na korona virus, što će povećati kapacitete testiranja za 30 osto
Direkcija za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici dobila je robota za analize uzoraka na korona virus, što će povećati kapacitete testiranja za 30 osto.


Specijalni robot obrađuje 94 uzoraka za 45 minuta.


Direktor Direkcije za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici Nenad Dolovac kaže za TV Prva da je poslednjih nekoliko dana u toj laboratoriji rađeno između 1.000 i 1.200 uzoraka dnevno.


Za robota navodi da može da zameni većinu njegovih kolega u laboratoriji u Batajnici, ali da ne može da ih zameni kod prvog dela prijema uzoraka.


“I dalje mora prosto ljudska ruka da radi na prvom delu obrade samih uzoraka”, rekao je Dolovac i naveo da je ono što je najvažnije u trenutnoj situaciji da robot povećava broj urađenih analiza u Batajnici za 30-40 odsto.


Laboratorija u Batajnici, navodi Dolovac, ima 35 zaposlenih i još 20 ljudi kao podršku, radi se u tri smene i tako će biti praktično do prestanka krize.


Kaže da među zaposlenima nema zaraženih, a da se kontrola zaposlenih radi na pet dana.

Komentari (1)