PUNE tri nedelje stariji od 65 godina ne smeju da napuštaju svoje domove. Ova mera uvedena je zbog zaštite i očuvanja njihovog zdravlja u vreme pandemije kovida 19. "Novosti" vam otkrivaju kako karantin provode penzionerski funkcioneri, odnosno predsednici njihovih udruženja, da li i za njih važe ista pravila i kakve su im aktivnosti u vreme vanrednog stanja.

Miloš Grabundžija, predsednik Udruženja penzionera "Nezavisnost", kaže da su i njemu kao i ostalim starijim od 65 godina vezane ruke.

- Pošaljem pokoji mejl, obavim po nekoliko telefonskih razgovora u toku dana, ali to se svakako ne može računati kao ozbiljan rad - kaže naš sagovornik. - Nismo u mogućnosti kao udruženje da sada priskočimo penzionerima, da ih obilazimo, pa nam preostaje jedino da im damo pokoji savet.

POMOZITE STARIJIMA NA SELU MILAN Krkobabić, ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije i predsednik PUS, apelovao je na zadruge i sve zadrugare na čitavoj teritoriji Srbije da prilagode rad novonastaloj situaciji zbog epidemije virusa korona.
- Prioritet nam je da sačuvamo živote svih građana, ali ovo je i trenutak da pokažete solidarnost sa svojim najstarijim komšijama, domaćinima na selu. Pomozite posebno starijima od 70 godina, koji su nosioci čak 110.000 poljoprivrednih gazdinstava u obavljanju neodložnih prolećnih poslova kao što su setva šećerne repe, kukuruza, soje i suncokreta. Pomozite im i u svim drugim radovima na njivi, u plastenicima, voćnjacima i stajama...

Zovu ga, kaže, ispisnici gotovo svakodnevno, a on ih upućuje na krizne štabove po opštinama. Pripremio je brojeve telefona da bar na taj način priskoči u pomoć. I njemu, kao i većini, hranu donose deca, jer kako naglašava "vlast je vlast i njene odluke se moraju poštovati".

- Mnogo je nepoznanica u štabovima, nisu baš najbolje pripremljeni za rad sa najstarijima. Bilo je problema oko isporuke pomoći, naročito u Beogradu. Penzioneri su u vreme vanrednog stanja napustili svoje stanove i prešli kod dece, a u štabu imaju samo adrese iz lične karte. Ali, pokušavamo da se nađemo i rešimo sve probleme.

Brine ga, kaže, veliki broj prevaranata koji pokušavaju da u ovom trenutku dođu do ovlašćenja na tekuće račune penzionera kako bi im uzeli penziju, a ne dopada mu se zašto se i kod nas, a i u svetu u vreme pandemije stvara jaz između mladih i starih.

Ni poslanički imunitet ne pomaže u vanrednom stanju narodnom poslaniku PUPS, Momi Čolakoviću da izađe i prošeta. Njegova partija je prilagodila svoje aktivnosti aktuelnom stanju. Mlađi članovi stranke su aktivni na terenu, dok su stariji u svojim kućama.

- Sve aktivnosti kao što su rad dnevnih centara, putovanja, odlasci u banje, skupovi, sastanci stopirane su već prvog dana vanrednog stanja - kaže Čolaković. - Preko mesnih odbora apelujemo na sve da poštuju državne mere, savetujemo kako da urade ovlašćenja za isplatu penzija, pomažemo oko pripreme paketa za socijalno najugroženije...

Najaktivniji među penzionerskim funkcionerima je Mihajlo Radović, koji je na čelu Udruženja sindikata penzionera. Ne napušta svoj dom, ali mu to ne smeta da zajedno sa svojim saradnicima za samo 20 dana pripremi tri broja Informatora udruženja i da ih prosledi na mejl adrese svih članova, kako bi ih "održali u saznanju":

- Kritički osvrt na svaku, pa i na trenutnu situaciju, omogućiće nam da i dok se izležavamo u svojim stanovima razmislimo o mnogim temama.

Radović je u kontaktu sa svim drugarima iz udruženja, a sebi je u izolaciji dodelio još jednu funkciju - razrednog starešine.

- Svako drugo jutro okrenem ih telefonom i uradim jutarnju prozivku - otkriva nam. - Deca su često zauzeta, moramo da brinemo jedni o drugima.

Dogovor je da dok traju mere, pre svega zbog zdravlja ljudi, poštuju sve preporuke. Svako od najstarijih ima bar dve do tri akutne bolesti najčešće su to problemi sa srcem, sa venama, šećerom, a tu su i ozbiljne godine.