DIRLjIVE poruke podrške. Pozivi da doniraju novčanu pomoć. Podsećanje na lepote Srbije, onih, koju su imali priliku da ih upoznaju. Ali i nezaborav na proleće 1999. godine, kada je u NATO agresiji bombardovana ambasada Kine, u Beogradu.
Pročitajte još: Život ponovo na ulicama: Ukinuta izolacija u provinciji Hubei, više od 50 miliona građana može da putuje (VIDEO)


Ovako kineski narod, pobednik u borbi protiv korone, hrabri Srbiju da istraje u danima u kojima predstoji odlučujuća bitka sa virusom. Weibo adresu naše ambasade, tokom nekoliko proteklih dana, posetilo je više od 100 miliona. Zabeleženo je pola miliona pratilaca i prekop sto pedeset hiljad komentara.
Salve poruka usledile su, najpre, posle obraćanja za pomoć predsednika Vučića Si ĐinPingu, koji je prenela državna televizija Kine, CCTV. A mreža se gotovo usijala kada su kineski lekari dočekani na beogradskom aerodromu, a predsednik Srbije poljubio kinesku zastavu. Desetine hiljada Kineza uputili su reči zahvalnosti za ovaj gest. Mnogi su uz to dodali:
-Hvala Srbijo, izdrži Srbijo. Mi nismo i nećemo zaboraviti vašu podršku. Kada je nama bilo najteže u borbi sa koronom, vaš ministar je bio s nama.

Poruke su prepune emocija. Najviše je onih u kojima se u dve reči očitava velika ljubav: Volimo Srbiju! Iz brojnih, dostupnih na kineskoj društvenoj mreži, izdvajamo komentar podsećanja na NATO bombardovanje kineske ambasade.
- Srbija je i počivalište naših mučenika. Naša država nikada nije zaboravila da su sinovi i kćeri Kine u Srbiji prolili krv. Kina je tada imala ograničene mogućnosti da spreči raspad Jugoslavije, ali, sada može da pomogne srpskom narodu u borbi protiv epidemije. I, ja se pridružujem drugim pratiocima ove mreže (Weibo), da pomognemo izgradnju na mestu naše, bombama pogođene ambasade.
Brojni kineski prijatelji javljaju se da novčano pomognu.
- Rođendan mi je danas, hoću da doniram Srbiji. – Bio sam u poseti vašoj divnoj zemlji, lepa je i lepša je zbog našeg prijateljstva. Poneo sam ljubav i gostoprimstvo i uvek ću vas podržavati u svemu. Nadam se da ćete brzo pobediti virus. Srbija i Kina braća u dobru i u zlu. Voli vas čelični brat i želi da što pre ustanete.
Mnogi se, uz želje da pobedimo virus, raspituju da li su kod nas procvetale trešnje.
- Volim trešnje, eto mene kad budu zrele. Ovog ili nekog drugog juna, dolazim kod vas. Moram da dođem, volim trešnje. I, ako smem da kažem: vaš predsednik je baš lep. Imam veliko poštovanje.
A, jedna poruka je više od poruke: -Dosta priče, dajte QR kod da doniramo!

PIŠU I NA SRPSKOM


NAŠOJ ambasadi od Kineza stižu poruke, čak i na srpskom. Ćirilicom!


-Volim te! Napred Srbija. Čelični prijatelji, delimo i dobro i zlo! Zajedno do pobede.


ZAHVALNOST AMBASADORA BAČEVIĆA


SVIM našim kineskim prijateljima koji su se ovih dana javili ambasadi Srbije u Pekingu, preko Weibomreže, zahvalio je na podršci ambasador Milan Bačević.

-Dragi naši prijatelji, bezgranično smo vam zahvalni na pomoći i podršci koju iz dana u dan pružate srpskom rukovodstvu i svakom srpskom građaninu u ovoj borbi protiv korona virusa, kroz koju ste vi tako uspešno prošli – poručio je Bačević. – Bezgranično smo vam zahvalni na solidarnosti koju pružate drugima u nevolji.