Deluje raspoloženo, uprkos lošoj vesti: Mladen iz Niša zaražen koronom na kruzeru u Japanu

E. V. N.

utorak, 25. 02. 2020. u 21:26

Делује расположено, упркос лошој вести: Младен из Ниша заражен короном на крузеру у Јапану
Potvrđeno da su dvojica naših državljana pozitivna na brodu "Dajmond princes", sumnje na virus korona i u Srbiji, gde je muškarac (21) zadržan na ispitivanju u šabačkoj bolnici

MLADEN T. (30) iz Niša jedan je od dvojice Srba, članova posade "Dajmond princes", kod kojih je testovima u utorak ujutro potvrđeno prisustvo virusa korona.

Drugi zaraženi je S. O. (29). Oni se nalaze na kruzeru koji je u luci Jokohama u Japanu. Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar veruje da će njih dvojica ostati u Japanu na lečenju.

- Mislim da neće hteti da rizikuju da te pacijente šalju dalje, da budu u kontaktu sa više ljudi, nego će preuzeti na sebe njihovo lečenje.

Kako je porodica potvrdila "Novostima" Mladen je javio da se oseća dobro, delovao je raspoloženo, uprkos lošoj vesti. Zabrinuti su za njega zbog toga što je kao mali bio bolešljiv i imao hronični bronhitis.

Mladen je rodom iz Kladova, ali se pre deset godina preselio u Niš. Već sedam godina je zaposlen kao konobar na kruzeru, što mu je oduvek bila želja. Veliki je vernik, pa je zatražio da mu familija pod hitno u Japan pošalje Novi zavet. Ubeđen je da će se sve dobro završiti.PROČITAJTE JOŠ:
U Srbiji nema ZARAŽENIH od korona virusa: Svi danas testirani su NEGATIVNI (VIDEO)

U šabačku bolnicu u utorak je primljen pacijent J. M. (21) zbog sumnje da je zaražen virusom korona i epidemiolozi Zavoda za javno zdravlje u Šapcu uzeli su uzorke, koji su poslati u Beograd na Institut "Torlak" na analizu. Kako nam je rečeno, ovi rezultati moraju biti poznati u roku od 24 sata.

Prethodno je M. Č. (44), koji je u ponedeljak primljen na infektivno odeljenje Opšte bolnice u Šapcu, zbog iste sumnje da je inficiran virusom, pušten kući, jer je sa "Torlaka" stigao nalaz da on ne boluje od opasnog gripa.Ovo je za "Novosti" potvrdio portparol bolnice Dragan Dragojević, ističući da se kompletna procedura sprovodi prema najstrožim pravilima.

Obojica muškaraca imala su simptome sezonskog gripa, a u bolnici su zadržana jer dolaze sa područja koje se smatra opasnim kada je o ovom virusu reč.

- Prvi primljeni M. Č. boravio je u Tajlandu, dok je M. J. dva meseca bio u Milanu u Italiji, gde je trgovao automobilima, a kako je dobio povišenu temperaturu, prema propisima, zadržan je u izolacionoj jedinici Infektivnog odeljenja šabačke bolnice - kaže naš sagovornik iz epidemiološke službe.

- Srbija je spremna i da dijagnostikuje, i da leči obolele od virusa korona, a čitav plan, od rasporeda karantina, pa do korišćenja bolničkih kapaciteta razrađen je do detalja, i dopunjavaće se kako situacija bude nalagala, jer je realno očekivati da će virus registrovan u Italiji, a od utorka i u Hrvatskoj, stići i kod nas - izjavio je u utorak za "Novosti" ministar zdravlja Zlatibor Lončar.


- U Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu sve je spremno kao da će se sad, u jednom trenutku, pojaviti 10 obolelih - kaže ministar Lončar. - Pripremljeni su kapaciteti i u infektivnim klinikama u Nišu i Novom Sadu. U stalnom smo kontaktu sa Ministarstvom odbrane, i u slučaju da bude potrebe, koristiće se i vojni kapaciteti, pre svega VMA.

Na niškom aerodromu "Konstantin Veliki" postoje tri leta iz Italije, a od kojih su dva iz rizičnih gradova, iz Milana i Bolonje, a treći je iz Rima. Prema rečima načelnika zdravstvene inspekcije Gorana Stamenkovića, do sada nije zabeležen nijedan sumnjiv slučaj. Termovizijske kamere postavljene su na niškom aerodromu još 24. januara.


PROČITAJTE JOŠ:
Hitna pomoć u zaštitnim odelima u centru Beograda: Uobičajena mera zaštite, nema straha od korona virusa


AKTIVNI UGALj ZADRŽAVA I VIRUSE

NAJEFIKASNIJA zaštita od otrovnih čestica, bakterija, pa čak i virusa su zaštitne maske sa aktivnim ugljem klase FFP3. Ove maske odavno se koriste za rad u hemijskoj industriji i biohemijskim laboratorijama.

- Aktivni ugalj je materija koja univerzalno štiti od svih agresivnih hemijskih i bioloških agenasa - potvrđuje alergolog i imunolog dr Rajica Stošović iz Kliničkog centra Srbije. - Aktivni ugalj je elementarna, ali i efikasna zaštita, koja daje efekte kao mnogo skuplje materije.

Maske sa aktivnim ugljem, klase FFP3, mogu da se nabave u prodavnicama HTZ opreme i, prema istraživanjima "Novosti", ima ih na lageru.


SRBI IZ VIČENCE GOVORE ZA "NOVOSTI": ČAK SU I BAROVI PRAZNI

ZAVLADALA je panika i među Italijanima i među Srbima koji žive u ovom delu Italije, napeta atmosfera se oseća na svakom ćošku, kaže za "Novosti" Jelena Jovanov, koja živi i radi u Vičenci sa svojom porodicom,

- Ja radim u "Lidlu", tamo nema znatnijih nestašica, ali voda se prodaje više nego inače, baš kao i sredstva za higijenu i dezinfekciju. Ali postoje prodavnice koje su potpuno prazne. Ne rade kineski barovi, a u bankama recimo ne može biti više od tri klijenta u jednom trenutku - kaže ova Srpkinja iz Stare Pazove koja živi sa mužem i dvoje dece u Vičenci.

Škole ne rade i nije izvesno da će nastava početi 1. marta, kako je prvobitno najavljeno. Stavljen je ključ i na verske i turističke objekte, otkazani su karnevali i sportske aktivnosti koje su bile planirane.

- Ulice su prazne, a u barovima koji su inače puni tek je po neki gost - kaže nam Jelena.

Vranjanka Sanja Veličković Fomicov živi u mestu Skio, 30 kilometara od Vičence. I ona nam kaže da su prazni rafovi najvidljiviji deo novonastale situacije, da u apotekama nema sredstava za dezinfekciju i maski.

- Govori se da će se neke firme iz predostrožnosti na nedelju dana zatvoriti, ali to nije potvrđeno. Učestali su apeli da se vodi računa o higijeni - kaže Sanja Fomicov i kaže da nije prijatna pomisao da ne može da dođe u Srbiju ili da nju neko poseti.

Srbi iz ovog dela Italije su napravili grupu na "Fejsbuku", gde razmenjuju informacije o tome kakva je situacija u mestima gde žive. (J. S.)


MEDICINSKA SESTRA RADA ĐURIĆ IZ TORINA: OPUSTELA I PIJACA

VELIKE panike još nema, ali se oseća strah među ljudima. Moj utisak je da su nadležni preduzeli šta je trebalo, mada razmere cele situacije još niko ne može da sagleda, posebno što ovu zemlju posećuje mnogo turista iz celog sveta.

To, za "Novosti", priča medicinska sestra Rada Đurić, koja radi u jednoj zdravstvenoj ustanovi u okolini Torina. Ona nam prenosi da je tamošnje Ministarstvo zdravlja izdalo precizno uputstvo koje medicinsko osoblje treba da prati:

- Predviđen je obavezan rad sa zaštitnim maskama koje su nam na raspolaganju. Na ulazu u ustanovu nalazi se dezinfekciono sredstvo za ruke. Dobili smo i mantile, poput onih hirurških, kao i specijalne sapune. Osim čestog provetravanja, predviđena je i svakodnevna dezinfekcija svih prostorija.

Rada Đurić priča da sve vesti na TV sadrže i obaveštenje šta građani treba da preduzmu da bi se sprečilo širenje virusa. Nadležni apeluju da se izbegavaju bilo kakvi javni skupovi, da se ne izlazi bez preke potrebe i da se često peru ruke.

U mestu u kojem živi i radi nekoliko godina ova medicinska sestra, na ulicama je primetno manje ljudi, bioskopi, pozorišta, škole i vrtići su zatvoreni, a posete bolnicama zabranjene:

- Čak je i velika pijaca, koja je inače veoma posećena, u subotu bila poluprazna. Bilo je manje i kupaca i prodavaca. (V. N.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)