Dobrila je sa kćerkom i maloletnim unucima iseljena iz stana, ali vlasnik je nezadovoljan: Hoće da tuži državu zbog kirije i traži 200.000 evra

V. C. S.

ponedeljak, 10. 02. 2020. u 07:30

Добрила је са кћерком и малолетним унуцима исељена из стана, али  власник је незадовољан: Хоће да тужи државу због кирије и тражи 200.000 евра

Dejan Sinadinović Foto P. Milošević

On konstatuje da je porodica Petrović ispala žrtva jer su izbačeni iz stana koji pripada njegovoj porodici

NEZADOVOLjAN sam odlukom Ustavnog suda i razmišljam da tužim Republiku Srbiju za 200.000 evra uz pripadajuće kamate, za naknadu štete zbog izgubljene dobiti. Ekonomska kirija za moj stan u centru grada je 800 evra, a zaštićeni stanari su, po koeficijentu koji je odredila država, plaćali 27.000 dinara.

Ovo za "Novosti" kaže advokat Dejan Sinadinović, vlasnik stana u Njegoševoj 65, u Beogradu, iz kog je, kako je utvrdio Ustavni sud Srbije, protivzakonito iseljena Dobrila Petrović, sa kćerkom i maloletnim unucima. Njima je, utvrdio je USS, kao nosiocima stanarskog prava prekršeno pravo na dom. Sinadinović konstatuje da je porodica Petrović ispala žrtva jer su izbačeni iz stana koji pripada njegovoj porodici:

- A mi nismo žrtve? Sa suprugom i troje dece živim sa majkom, u njenih 69 kvadrata, i nemam drugi smeštaj. Zgradu u Njegoševoj je zidao moj deda sa bratom. Bili su građevinci iz Crne Trave, osnovali su građevinsko preduzeće. Gradili su i Dom vazduhoplovstva i zgradu Opštine Sopot - kaže Sinadinović.

Pročitajte još -Nema izbacivanja iz doma zbog dugova i razvoda? Ustavni sud dao novu nadu onima koji strahuju od izvršitelja

Zato se oseća kao da im je odlukom Ustavnog suda ponovo oduzeta imovina. Ta odluka je, smatra, relativizovala pravo svojine, koje je nesporno. Na primedbu da mu sud ne oduzima stan, već samo štiti stanare koji tu žive pola veka i plaćaju kiriju, Sinadinović primećuje da sa ovakvom presudom Ustavnog suda "zaštićeni stanari" više neće moći da budu iseljeni u regularnom sudskom postupku.

- Doći će do nenormalne situacije da neko ima svojinu na stanu u kome žive takvi stanari i po 200-300 godina - konstatuje ovaj advokat, i dodaje da treba rešiti stambene probleme tih ljudi, ali ne preko leđa građana. Zato će pozvati, kaže, i druge oštećene vlasnike da tuže državu.

PRETUČENI NOSAČI

TRI puta smo pokušali da sprovedemo sudsku presudu, ali je okupljena rulja sprečavala iseljenje. Razlupali su kamion koji je trebalo da preveze stvari i istukli nosače, preteći im. Prevozniku je iste večeri oštećen kamion i ispred njegove kuće u Barajevu. Svako odlaganje je poskupelo izvršenje - kaže Sinadinović.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)