Bezbednost u saobraćaju na dlanu: Veliki uspeh učenika 14. beogradske gimnazije na globalnom takmičenju Renoa (FOTO)

Novosti Online / P. Živković

11. 12. 2019. u 11:24

Безбедност у саобраћају на длану: Велики успех ученика 14. београдске гимназије на глобалном такмичењу Реноа (ФОТО)
Ogroman uspeh ostvarili su učenici 14. beogradske gimnazije na svetskom takmičenju koje organizuje kompanija "Reno" posvećeno Bezbednosti u saobraćaju
OGROMAN uspeh ostvarili su učenici 14. beogradske gimnazije na svetskom takmičenju koje organizuje kompanija "Reno" posvećeno Bezbednosti u saobraćaju!


Učenici "trećeg sedam" ove beogradske gimnazije su finalisti međunarodnog takmičenja "Tvoja ideja, tvoja inicijativa" 2018/2019 u konkurenciji 79 škola iz celog sveta koju već tradicionalno organizuje Kompanija "Reno" i kroz koje je, za proteklih deset godina prošlo više od 13 miliona učesnika!

Projekat naših đaka "Bezbednost na putu za sve" je izabran kao jedan od najuspešnijih - svrstan je među prvih pet!

- Kompanija "Reno" veliki pažnju posvećuje bezbednosti u saobraćaju ne samo pravljenjem automobila koji ispunjavaju sve najstrpžije zahteve već i ulaganjem u obrazovanje svih učesnika u saobraćaju, a naročito mladih - istakao je Milan Belin direktor "Renoa Srbija" - Izuzetna je čast i ogromno zadovoljstvo što su baš učenici iz Srbije postigli ovako veliki uspeh.

Učenici ove beogradske gimnazije oformili su više timova koje su predvodile Ema Pantović,Katarina Radenković,Milica Inđić, Anja Ćatović koje su uz pomoć drugara, ali i profesorke engleskog Marije Dragnić koja je i inicijator ove ideje.

Rad koji je trajao tri meseca obuhvatao je istražicanje o najčešćim prekršajima u saobraćaju ali i opasnostima koje vrebaju, pre svega pešake, učenike u odlasku i doalsku iz škole.

Urađeni su tekstovi, posteri (koji su lepljeni u okolini škole), muzička numera koju su napisali i komponovali, a urađen je i edukativni video prilog.

Nakon istraživanja koje su sproveli na nekoliko načina, preko analize rezultata online ankete, terenskog foto-istraživanja, do razmene ličnih iskustava koja se tiču najfrekventnijih nepropisnih ponašanja učesnika u saobraćaju, uspeli su da prepoznaju probleme i njima su se detaljnjije pozabave.

- Identifikovanim pitanjima neodgovornog ponašanja u saobraćaju bavilismo se iz različitih perspektiva, markiranjem pomenutih problema kroz pisanu reč, izradu edukativnih crteža, postera i video-a, kao i kroz komponovanje pesme sa poučnim tekstom - kaže Ema Pantović jedna od najzaslužnijih za uspeh ovog projekta.

- Oni su divna deca, posvećena onom što rade i zaista smo svi presrećni zbog ovog uspeha - kaže razredna ovog odeljenja Gordana Ljujić.

Još 2000.godine "Reno" je pokrenuo međunarodni vaspitno-edukativni program koji sprovodi u dvadeset zemalja u svetu, kao potporu globalnom projekta UN "Dekada akcije za bezbednost na putevima 2011-2020.". Program je namenjen podsticanju dece i mladih na sigurno učestvovanje u saobraćaju, a sprovodi se kroz dva pravca delovanja:

"Put i ja" namenjen edukaciji dece uzrasta 7-11 godina o osnovnim pojmovima vezano za bezbednost saobraćaja. Program je međunarodnog karaktera i u Srbiji se sprovodi već treću godinu za redom u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Agencijom za bezbednost saobraćaja i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kroz ovu edukaciju je do sada prošlo preko 60000 mališana širom Srbije.

Pročitajte još: Proglašeni najbolji osnovci poznavaoci saobraćaja

"Tvoja ideja, tvoja inicijativa" je program namenjen adolescentima uzrasta od 12 do 17 godina. Kroz ovaj program, učenici razvijaju svest o bezbednosti na putu i uče kako da postanu aktivni građani sposobni da iniciraju promene. U okviru ovog programa se svake godine organizuje međunarodno takmičenje za srednjoškolce pod nazivom "Tvoja ideja, tvoja inicijativa" koje podstiče nastavnike da zajedno sa svojim učenicima učestvuju, kroz realizovanje projekta grupne nastave koristeći me kao nagradu za svoj projekat koji je "Reno" ocenio kao jedan od najuspešnijih ove godine,učenici su nagrađeni tabletom "Samsung".

Svi materijali koji su nastali kao proizvod njihovog posvećenog rada mogu se naći na njihovom blogu https://roadsafetyforallxiv.wordpress.com/2019/05/11/o-projektu/.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije