Skida agresorske rakete i na visini od 10 kilometara: Pogledajte šta sve može “Pancir”, moćno oružje koje treba da dobijemo od Rusa (VIDEO)

R. Dragović

23. 10. 2019. u 11:02

Скида агресорске ракете и на висини од 10 километара: Погледајте шта све може “Панцир”, моћно оружје које треба да добијемо од Руса (ВИДЕО)

Foto P. Milošević / 250. raketna brigada PVO Vojske Srbije

Polako pada zid ćutanja oko nabavke moćnog pvo sistema iz ruske federacije za potrebe naših oružanih snaga. Državni vrh dveju zemalja ne želi ni da potvrdi ni da demantuje dogovor

ZID ćutanja srpskog vojnog vrha, tradicionalna diskrecija Moskve, kao ni uzdržanost premijera Dmitrija Medvedeva tokom nedavne posete Beogradu, nisu sprečili spekulacije u domaćoj javnosti o predstojećem ekskluzivnom pojačanju Vojske Srbije. U središtu gotovo svih analiza novog naoružanja nalazi se raketni PVO sistem "pancir", čija je kupovina navodno već dogovorena sa Rusijom.

Zvanične potvrde nema još ni sa srpske, niti sa ruske strane, ali upućeni u srpsko-ruske odnose i odbrambenu politiku upravo ovaj protivavionski i protivraketni sistem najavljuju kao ubojiti kec iz rukava Srbije.

Pročitajte još: Medvedev u Srbiju donosi sporazume o moćnom PVO sistemu koji se dokazao u Siriji i nuklearnom centru

Ovu tezu potkrepljuju analizama potreba naše vojske, dubinom srpsko-ruske vojnotehničke saradnje, ali i nizom naznaka koje u fragmentima već mesecima stižu sa različitih strana.

Da se naša zemlja i njena vojska spremaju za prijem zaista velikog pojačanja, poslednji je nagovestio u intervjuu Sputnjiku predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Šef države nije precizirao o kom sredstvu je reč, ali je naglasio da je u pitanju "ozbiljno naoružanje koje nikako nije za potcenjivanje".

CENA 10 MILIONA DOLARA CENA "pancira", kao i sve ostale sofisticirane vojne tehnike, strogo je čuvana tajna koja na svetlo dana ne izlazi ni pošto se kupoprodaja objavi. To je obično zahtev prodavca, koji se obrazlaže specifičnostima svakog konkretnog aranžmana. Nezvanično je objavljeno, međutim, da je Rusija dva sistema "pancir" nedavno prodala Ekvatorijalnoj Gvineji po ceni od 20 miliona dolara. Ugovornu cenu određuje tip, odnosno model sistema, njegov broj, broj raketa i niz drugih faktora koji se obično drže daleko do očiju javnosti.

- Ne želim da govorim o takvim stvarima, ali mi smo već nešto kupili od Rusije. Kupili smo nešto što je veoma ozbiljno i što će drastično osnažiti borbenu gotovost Srbije, ili stručno rečeno, njenu operativnu funkcionalnost - kazao je Vučić, bez iznošenja detalja o poslu.

Pročitajte još: JAČANjE VOJSKE SRBIJE: Ruski helikopteri stigli na Batajnicu

Da bi novo srpsko naoružanje moglo da postane upravo sistem "pancir", Vučić je nagovestio i anegdotom sa vojne parade u Moskvi, kojoj je na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina prisustvovao prošle godine.

- Dok smo posmatrali paradu i defile sredstava, predsednik Putin me je odvojio i posavetovao me: "Vidite, Aleksandre, ovo može da vam pomogne u odbrani zemlje". I tada smo ovo oružje izabrali za Srbiju - prepričao je Vučić dijalog sa Putinom, i fokus javnosti ponovo usmerio ka sistemu "pancir".

Najviši predstavnici Vojske Srbije već duže javno govore da našim oružanim snagama najviše nedostaje trupna zaštita od napada iz vazduha. Upravo ovo je osnovna namena ruskog raketnog sistema, budući da je reč o malom, pokretnom i izuzetno efikasnom sredstvu malog i srednjeg dometa.

Da je veliko pojačanje za našu vojsku na pomolu naglašava i novi ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski. On najavljuje senzaciju, ali ne pruža mnogo više informacija.
- U ovom momentu ne mogu da vam kažem o čemu se konkretno radi, ali imaćete kroz nekoliko dana jedno divno, fantastično iznenađenje - ostao je zagonetan srpski ambasador.

Moguća nabavka sistema "pancir" nije iznenađenje za domaće stručnjake za raketnu tehniku. Prva naznaka da se sa Rusima pregovara o ovom raketnom sredstvu stigla je još početkom prošle godine, zajedno sa najavom finiša kupovine ruskih helikoptera. Iz vojnih krugova tada je procurilo da je na stolu mešovite rusko-srpske komisije zadužene za vojnotehničku saradnju i "jedan PVO sistem malog ili srednjeg dometa", s tim što se spekulisalo o sistemu "buk-2", kao i "tunguska".


Poznavaoci borbene tehnike nedvosmisleno kažu da bi "pancir", model S-1, Vojsci Srbije legao kao kec na deset. Pukovnik PVO jedinica u penziji Slobodan Đurović kaže da je ovo naoružanje primereno trenutnim potrebama naše vojske.

- Posle nabavke lovačkih aviona i helikoptera, opremanje sistema za zaštitu iz vazduha logičan je red radnji - objašnjava Đurović. - "Pancir S-1" u potpunosti odgovara našim potrebama, a kompatibilan je sa ostalim sredstvima PVO kojima raspolažemo. Kada je reč o brojnom stanju, pet raketnih diviziona bio bi minimum za efikasnu odbranu.


PROŠLI OBUKU

UKOLIKO naoruža svoje PVO jedinice "pancirom", Srbija će biti jedina država na Balkanu koja poseduje ovaj tip ruskog naoružanja. Raketni štit koji bi naša zemlja tako dobila svakako ne bi bio nepoznanica za naše oficire i vojnike. Pripadnici 250. raketne brigade PVO Vojske Srbije poslednjih godina više puta posetili su rusku armiju, gde im je predstavljeno savremeno protivavionsko i protivraketno naoružanje. Srpski oficiri, zajedno sa ruskim kolegama, činili su posade koje su dejstvovale iz "pancira" i na vežbi "Slovenski štit", koja je prošlog meseca održana u Rusiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Hercegov Grad

23.10.2019. 15:16

A zamisli sistem koji '60 godina obara spijunski avijon Amerike sa 21 kilometra, u kom je sada on izdanju?!

Ja

23.10.2019. 18:27

Dvanaest raketa, svi znaju sa koliko raketa su nas bombardovali i koliko aviona je bilo iznad Srbije tokom jednog napada.Srbijo OPAMETI SE.

Horus

23.10.2019. 18:48

Uau! Strava. Pa nama sad ni Rusija nece nista moci!!! S-300 a narocito S-400 su glupost. Pancir je vrh. Sad smo najjaci...

Adrej

23.10.2019. 21:09

Pored Pancira lepo bi bilo imati i buk m2/ili cak m3 mnogo pametnije nego S400...zbog zilavosti tog sistema. Kod S400 uniste vam radar i kraj je..

Miso.Pec

23.10.2019. 21:55

Evidentan je napredak naše vojske kako u tehnici,naoružanju,vojnoj opremi,standard samih vojnika se popravlja,nastaviti u tom pravcu,što je loše treba reći i kritikovati ali kad je nešto dobro kao ovo to treba pohvaliti .

Neske

24.10.2019. 08:41

Dugo se pisalo dacemo kupiti dobiti nebitno je S-300.sada odjedanput pancir.o cemu se radi ovde.ajd mala sno zemlja povrsinski ali mogu delovati.S-300.jos kako.ili je pre finansija ili turci nedaju u dogovoru sa rusima

Bg

25.10.2019. 12:30

Ajde nek imamo bar nesto. Iako nam treba onda cise tih sistema, jer pokrivaju samo do 36 km teritoriju.. a treba pokriti Srbiju. Nadam se da bar jedan s300 mozemo uzeti