JUBILEJ SPC: Na Kosovu još osam vekova

D. MATOVIĆ/Tanjug

08. 10. 2019. u 08:02

ЈУБИЛЕЈ СПЦ: На Косову још осам векова

Foto Z. Jovanović

U Pećkoj patrijaršiji i u Sava centru u utorak svečano obeležavanje 800 godina autokefalnosti SPC. Mitropolit Amfilohije: Ovde se rodilo biće našeg naroda i opstaje ma gde bili Srbi

CELIVAMO srpski narod koji istrajava na Kosovu i Metohiji. Ti hrabri ljudi čuvaju svoju dušu, svoje biće, svoju decu, kivote svetih arhiepiskopa pećkih i ostaju verni svetom kralju Stefanu Dečanskom i, naravno, Lazaru Kosovskom. Ovde su naši koreni. Ovde se rodilo sveukupno biće našeg naroda i kao takvo opstaje ma gde bili Srbi pravoslavni.

Ovo nam je u ponedeljak rekao mitropolit Amfilohije u Pećkoj patrijaršiji, gde je sve bilo spremno za današnju liturgiju povodom proslave osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve. Egzarh Pećkoga trona dočekivao je na ulazu u manastirsku portu episkope, koji su došli pravo iz Manastira Žiča, a povodom današnje proslave. U srpski sion pod gorostasnim planinskim zidom Prokletija stigla su 23 episkopa. Mitropolit Hrizostom je jedini član Sinoda koji će biti na liturgiji.


PROČITAJTE JOŠ: POSLANICA PATRIJARHA POVODOM JUBILEJA SPC: Hodimo Savinim tragovima!

- Ovo sobranje počelo je u Žiči i tamo su bili skoro svi naši arhijereji, a i ovde su došli mnogi - kaže mitropolit Amfilohije. - Naš narod se rasejao po celom svetu, a sa njim i naše sveštenstvo. Došli su naši episkopi iz Amerike, Australije, Skandinavije...

Episkopi su skoro sat proveli u obilasku crkvi Svetih Apostola, Svetog Dimitrija, Svete Bogorodice i Svetog Nikole.

- Crkva božija je od početka do danas na raspeću, ali ona je nosilac i vaskrsenja. U tom znaku je i Pećka patrijaršija - kaže mitropolit. - Kivoti svetih arhiepiskopa potvrđuju da smo kao narod ovde prisutni vekovima i da ćemo biti ovde još osam vekova, a posle kako Bog bude hteo.

Nekoliko preostalih Srba koji žive u Peći i obližnjem selu Goraždevac došlo je da pozdravi vladike. Za Miliju Lazovića, jednog od devetoro Srba koji žive u Peći, ovo je znak da nisu zaboravljeni.

Na svečanost stigli episkopi iz Amerike, Australije, Skandinavije...

- Srbi koji su opstali na KiM su naša radost, najdivniji svedoci vernosti i nadam se da će im i ovo naše sobranje uliti dodatnu snagu. Ono je blagoslov za njih - poručio je mitropolit crnogorsko-primorski.


PROČITAJTE JOŠ: SVEČANOST U ŽIČI: Reke vernika na jubileju SPC, patrijarh služio liturgiju (FOTO / VIDEO)

LITURGIJU U PEĆKOJ PATRIJARŠIJI SLUŽILI AMFILOHIJE I TEODOSIJE


Obeležavanje osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve nastavljeno je danas u Pećkoj patrijaršiji, gde su svečanu arhijerejsku liturgiju ovog jutra služili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop raško-prizrenski Teodosije.


Liturgiji je prisustvovalo dvadesetak episkopa iz zemlje i inostranstva, a vernici koji su ih jutros dočekali stigli su osim sa Kosova i iz centralne Srbije, iz Crne Gore, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine.


Mitropolit Amfilohije je u besedi poručio da je osam vekova autokefalnosti veliki i izuzetno značajan dogadaj, a da "sveta reč Božja nastavlja da se propoveda na svetom kosovsko-metohijskom prostoru".


On je podsetio da su hrišćane i hrišćansku crkvu progonili i da je i svuda u svetu progone, a posebno na Kosovu i Metohiji i poručio: "Nije snaga u onima koliko ih ima na ovim prostorima, nego je snaga u onima koji su, neka ih je i malo, živi svedoci istine i koji svojim svedočanstvom prosvećuju i one koji žive zajedno sa njima".


Jer, kako je rekao, "koliko je spasonosna ova svetinja za nas ove sabrane i pripadnike ovde u toliko je značajnija ova svetinja za ove druge, za našu braću Albance".


Kako je saopšteno, patrijarh Irinej nije prisustvovao liturgiji u Pećkoj patrijaršiji zbog bolesti.

AMFILOHIJE PROTIV ORDENA VUČIĆU

MITROPOLIT Amfilohije rekao je u ponedeljak da se ne slaže sa odlukom Sinoda SPC da Orden Svetog Save dodeli predsedniku Aleksandru Vučiću i naglasio da se veliki broj arhijereja ne slaže sa tom odlukom, ali da će je ispoštovati.

Vučiću bi Orden Svetog Save prvog reda trebalo da večeras, na svečanoj akademiji u Sava centru, dodeli patrijarh Irinej.


ISTORIČARI I FILOLOZI NA SKUPU O VELIKOM JUBILEJU

ČUVAR NAŠEG NARODA I IDENTITETA

SRPSKA pravoslavna crkva odigrala je ključnu ulogu u učvršćivanju srpskog nacionalnog identiteta. I danas je najverniji čuvar našeg naroda na KiM, u Hrvatskoj, Crnoj Gori i rasejanju. Oduvek je činila glavnu snagu srpskog nacionalnog bića i branu dezintegraciji srpskog naroda u 20. veku.

Ovu poruku uputili su povodom 800 godina od sticanja nezavisnosti SPC učesnici skupa organizovanog u čast velikog jubileja. Okrugli sto održan u Pres centru UNS okupio je istoričare, filologe, publiciste i stručnjake za crkvenu prošlost. Oni su se usaglasili da je sticanje autokefalije 1219. godine jedan od najvažnijih događaja u srpskoj istoriji.

Foto UNS


Na ulogu Crkve u zaokruživanju i čuvanju srpskog nacionalnog identiteta ukazao je istoričar Miloš Ković:

- Crkva je oduvek negovala najviše vrednosti našeg naroda. To je pre svega opredeljenje za istinu i pravdu i spremnost da se zbog toga podnese žrtva, kao i pravo da se samostalno odlučuje o svojoj sudbini. To su konstante celokupne srpske istorije.

Književnik i predsednik zadužbine "Miloš Crnjanski" Milo Lompar rekao je da je pod okriljem crkve razvijena kulturna i umetnička fizionomija srpske države i naroda i upozorio:

- Crkveno jedinstvo više puta je bilo narušavano, da bi bilo zaokruženo tek u 20. veku. Dezintegracija je, kako pokazuje istorija, jedno od najvećih iskušenja koja prete i današnjoj crkvi. (R. Dr.)Pratite nas i putem iOS i android aplikacije