Српска православна црква ове године обележава највећи догађај у својој историји - 800 година аутокефалности, а централна прослава у Србији почеће данас светом литургијом у манастиру Жича, а наставиће се наредних дана различитим манифестацијама.

Велики јубилеј СПЦ обележава се под покровитељством председника Србије Алелександра Вучића.

Манастир Жича одабран је за почетак централне прославе, јер је након добијања аутокефалности 1219. године Жича била седиште архиепископије и првог архиепископа српског Светог Саве, који је изабран за поглавара и устоличен у Жичи.

Света саборна архијхерејска литургија ће почети у девет сати, а служиће је патријарх Иринеј са свим архијерејима СПЦ, након чега ће уследити и културно уметнички програм.

Литургији у манастиру Жича ће присуствовати Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

Дан касније, 7. октобра, обележавање ће бити настављено на Косову и Метохији, у оквиру којег ће се посетити манастири Дечани и Пећка патријаршија где ће 8. октобра бити служена света литургија.


Обележавање ће се истог дана наставити у Београду, у Центру "Сава" где ће у 20.00 часова бити организована велика свечана академија уз музичко-драмски програм под називом "Завет Светога Саве".

Прочитајте још: Соколица Азра раширила крила над Жичом (ФОТО)


На свечаној академији у песми, слици, драми, биће дочарани важни догађаји везани за добијање аутокефалности и за сам живот Светог Саве.

У оквиру обележавања осам векова аутокефалности Српске православне цркве у Музеју СПЦ у среду, 9. октобра, биће отворена изложба "Осам векова уметности под окриљем СПЦ", која ће трајати до 9. децембра.

На изложби ће бити изложени уметничко-духовно-културни предмети од 13. до 20. века, који долазе са свих простора на којима су православни Срби живели, пре свега са простора почетака постојања СПЦ.

Фото З.Јовановић


Такође, биће изложено око 135 рукописних књига из богатог фундуса који постоји у ризницама СПЦ, као и рукописне књиге од 12. до 13. века на пергаменту са дивним, сребрним, уметнички обрађеним оковима, па надаље.

Јединствену галерију српског иконописа од 14. до 20. века на овој изложби чине иконе из ризница Високих Дечана, Пећке патријаршије и цркава у Призрену као и прве српске штампане књиге - Цетињски октоих и Београдско четворојеванђеље.

Изложене ће бити и штампане књиге, затим серија икона из различитих периода, где ће моћи да се види развој иконописа кроз историју Цркве, као и текстил, где ће осим Јефимијине похвале, која је урађена на свили златним концем, бити постављене и три вредне плаштанице, међу којима је и једна Краља Милутина.

Фото З.Јовановић


Читава изложбена поставка прожета је, у част јубилеја, галеријом оригиналних портрета патријараха, митрополита и епископа Српске Православне Цркве.

Прва манифестација обележавања овог јубилеја одржана је у загребачко-љубљанској митрополији, у Марибору, а од тада је обележавана у епархијама у Србији, а и у региону - Црној Гори, Републици Српској, Хрватској.

Годишњица аутокефалности СПЦ се обележавала и на другим просторима где православни Срби живе, готово на свим континентима - у Америци, Аустралији, Новом Зеленду, у западној Европи...Свети Сава (Растко Немањић) је у Никеји 1219. године рукоположен од стране патријарха Манојла И Цариградског за „архиепископа српских и приморских земаља", а српска црква добија аутокефалност и достојанство архиепископија. Од тада се српски архиепископ бирао и посвећивао у српској земљи.

09:17 - ИРИНЕЈ:ВЕРНОСТ СВЕТОСАВСКОМ ЗАВЕТУ ОМОГУЋИЛА ДА ПРЕЖИВИМО

Захваљујући завету Светога Саве који нам је оставио 1219. године када је издејствовао аутокефалност Српске православне цркве, српски народ је успео да преживи и победи сијасет искушења и невоља које су га пратиле а, како видимо, и данас прате наш народ, поручио је патријарх Иринеј.


Патријарх је у посланици поводом обележавања 800 година аутокефалности СПЦ истакао и да је српском народу у исто време тај завет помогао и да не поклекне.


Пре 800 година када је Свети Сава успео да издејствује аутокефалснот Српске православне цркве српски народ се, баш као и данас налазио на географској, духовној и политичкој вододелници истока и запада, навео је патријарх Иринеј у посланици поводом јубилеја СПЦ додајући да је успон средњовековне српске државе, предвођене Стефаном Првовенчаним и Светим Савом плод ангажовања свих најбољих, добро организованих и обједињених снага народа, покренутих јединством вере, мисли, речи, дела и циља.


"Под окриљем аутокефалне Цркве, архепископ Сава, са седиштем у манастиру Жичи, успео је да покрене све стваралачке снаге народа, да одушеви, да понесе, да упали огањ вере и унесе Јеванђеље Христово у сваку душу, у све односе, у васцели народни живот. У томе је тајна духовног, материјалног и политичког успона Србије у средњем веку. У томе је тајна златних векова српске средњовековне државе", рекао је патријарх Иринеј.


Фото З.Јовановић

Према његовим речима, захваљујући опредељењу Светога Саве омогућено је и довршено идентитетско уобличавање и сазревање српског народа, што је и формирало Светосавски завет, односно, како наводи, завет безграничне жртвене љубави према свом народу, његовој Цркви и његовој држави, према истини, правди и слободи.

Из тог Завета изникао је и потоњи Косовски, светолазаревски Завет, као и сва друга, у одсудним временима заветна опредељења и дела српског народа. Захваљујући томе, преживели смо и победили сијасет искушења и невоља које су пратиле, а, како видимо, и данас прате историјску судбину нашег народа“, истакао је патријарх.

Подсетио је да је српски народ уз помоћ тог завета преживео вишевековно ропство под Османлијама, албанску Голготу и страховити покољ становништва у Првом светском рату, злочине окупатора и њихових савезника у Другом светском рату...

Верност Светосавском Завету омогућила нам је да преживимо, али и да не поклекнемо. Није довољно само преживети, треба усправно стајати! Преживели смо и терор и егзекуције обезбожених Срба над сопственим народом, његово цепање на нове, тобожње нације, арнаутске побуне и злочине од давних турских до наших времена, као и различита искушења на крају другог и почетку трећег миленијума, све време остајући усправни“, навео је поглавар СПЦ.

Наводећи да је током искушења страдала и сама Црква, патријарх каже да упркос томе, светосавски дух чини да и даље, у истој мери, Црква ствара, преображава и спасава своју децу.


Фото З.Јовановић

Зато се у нади, казао је Иринеј, Црква моли да „верност светосавском путу оспособи српски народ да очува своју свету и заветну покрајину - Косово и Метохију, своју милу Боку и поносну Црну Гору, као и све оне друге крајеве и земље над којима су се надвиле руке силника овога света са циљем да их насилно и неправедно отму“.

Како додаје, за осам векова колико је прошло од добијања аутокефалности СПЦ, духовна снага Цркве чврсто и непромењиво усмерава све велике догађаје у историји српског народа, односно без ње историја и опстанак српског народа на тлу увек немирног Балкана, раскрсници многих етничких кретања, духовних и културних утицаја и разних освајачких амбиција, не може се ни замислити.

"Наш народ у највећем периоду своје историје није био обједињен унутар истих државних граница, па ипак није изгубио свој идентитет, јер га је чврсто укотвио у Цркви. Тако и данас, тамо где је присутна у српском народу, Црква чини темељ његовог идентитета. Посебно у крајевима где је угрожен, народ у Светосавској Цркви налази снагу за даљи опстанак, налази тихо пристаниште и утеху за свакодневни живот. Без Светосавске Српске православне цркве, ми Срби, као народ, данас не бисмо ни постојали“, истакао је Иринеј.

Али, како додаје патријар, СПЦ не слави овај велики јубилеј само да би подсетио на стару славу, већ да би истакли јасно и гласно „да ми желимо и хоћемо да ходимо Савиним траговима, да идемо путем који нам је он завештао“.

У том смислу подсетио је на значај Савиног дела, који је, каже, издејствовао аутокефалност Српској цркви и као њен први архиепископ организовао њен духовни живот, који је преусмерио развој српске сакралне архитектуре изградњом храма Спасовог у Жичи и отворио нове хоризонте српског живописа сликарским програмима Студенице и Жиче.Фото З.Јовановић


Патријарх Иринеј подсећа да је Свети Сава отац српске књижевности као писац Житија Светог Симеона и аутор писама и беседа, да је утемељио српско црквено право како типицима за Карејску испосницу и манастире Хиландар и Студеницу тако и чувеним Законоправилом и хрисовуљама које је са оцем и братом писао.

Такође, Свети Сава је обављао важне државне и дипломатске мисије са Бугарима и Угрима, наводи Иринеј, неговао добре односе са источним патријаршијама, одржавао деликатне црквено-политичке односе са Римом и био пионир међурелигијског дијалога са исламом.

Иринеј је подсетио и на то да су наши преци крштавани постепено, током столећа, све до деветог века, као и да су у тим временима као и, каже, у данашњем времену, области насељене Србима биле у погледу државне управе раздељене и разједињене.

Добијање аутокефалије за СПЦ десило се напоредо са учвршћивањем и развојем средњовековне српске државе, наводи Иринеј и додаје да је тако један првенствено црквени догађај имао и велики политички значај.

Области са различитим политичким традицијама, окупљене у једну државу, сада су повезане у јединствену духовну целину“, појашњава Иринеј и додаје:

Несумњиво је да је Свети Сава, тражећи аутокефалију, имао у виду и национални, државни интерес српског народа.“


Фото З.Јовановић

Како је навео поглавар СПЦ, добијање аутокефалије је догађај који обележава сву историју српског народа у свим областима живота, науке, културе, духовности и државности, јендом речју, идентитет и самог историјског бића и опстанка нашег народа.

Додаје да се СПЦ за осам векова никада није „затворила у уске националне оквире“, већ је отварала своја врата и пунила своје крстионице свима онима који су у Христу Богочовеку препознавали свога Спаситеља, без обзира на националну припадност, боју коже, језик којим говоре и простор на коме живе.

Честитајући свима јубилеј СПЦ, Иринеј је пожелео да светим молитвама Светога Саве Господ благослови, укрепи, надахне, сачува и спаси српски народ и његов отаџбину у свим временима и на свим просторима на којима се налази.

09:21 - ОКУПЉЕНО ХИЉАДЕ ВЕРНИКА И ПРЕДСТАВНИЦИ ВЛАДЕ

Хиљаде верника окупило се на прослави јубилеја СПЦ, људи и даље пристижу у колонама док траје служба. Присутни су представници Владе, ВС, и полиције, грдоначелници, Краљева, Ужица и Чачка, као бројни председници општина.

Фото З.ЈовановићНа свечаност су дошли шеф српске дипломатије Ивица Дачић, генерални секретар председника Србије Никола Селаковић, министар културе Владан Вукосављевић, министар без портфеља Милан Кркобабић, Министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, директор за сарадњу са цркавама Милета Радојевић, министар државне управе Бранко Ружић, директор за сарадњу са цркавама Милета Радојевић, председник покрајинске владе Игор Маровић, престолонаследник Александар и његова жена Катарина Карађорђевић, председник Српског народног већа у Хрватској Борис Милошевић, председник Савета српског народног већа Милорад Пуповац, председник верских заједница реис-ул-улема Сеад Насуфовић, председник Јеврејске заједнице Александар Нећак са супругом, доктор Предраг Терзић градоначелник Краљева.

Фото З.Јовановић

09:30 - ВУКОСАВЉЕВИЋ: СПЦ ЈЕ ЈЕДРО И КОРМИЛО НАРОДА

Осамсто година аутокефалности СПЦ је без сумње један од најзначајнијих догађаја у политичкој и културној историји Србије. Осам дугих векова СПЦ је била и једро и кормило народа на бурним водама историје - каже за „Новости“ Владан Вукосављевић, министар културе.

- Тешко је проценити величину овог јубилеја јер је СПЦ вековима била духовни вођа и савест српског народа. Историја СПЦ је историја многих њених и знаних и незнаних мученика.
Министар је нагласио да су током осам векова исписане странице наше историје и да данас не би било ове државе онакве каква јесте да није тога.


Фото З.ЈовановићДа није било јасног и чврстог духовног и етичког вођства не би било ни овог значајног јубилеја - сматра Вукосављевић.

- Ни једној генерацији наших предака није било лако да се бори за свој опстанак и колективни идентитет културу и традицију народа и нације којој, припадају. Тешко је,очекивати да ће историја да донесе, ми смо наравно оптимисти, спремност на одрицање и оно што је у овом времену можда најскупље, а то је духовност.

09:37 - СЕЛАКОВИЋ: РЕКЕ ВЕРНИКА СВЕДОЧЕ О МАГНЕТНОЈ ОСОБИНИ ЖИЧЕ

Ово је сигурно један од најзначајнијих датума наше нације, нашег народа и историје СПЦ - каже Никола Селаковић, генерални секретар Председништва Србије и изасланик председника Александра Вучића.

- Стицање аутокефалности СПЦ, како то каже живописац Светог Симеона Стефана Немање је тренутак када се Србија просветлила и постала самоосвећења, а пре тога крунисањем Стефана Првовенчаног и самодржавна. И од тог тренутка српска држава и српска црква заједно руку под руку одредиле и предродредиле судбину српског народа кроз историју. Реке верника које се сливају говори о магнетној особини Жиче која привлачи људе из свих крајева српства, где наш народ живи, јер мало је народа који може да се подичи таквим јубилејом.


Фото З.Јовановић

09:47 - ТЕРЗИЋ: КРАЉЕВО ФИНАНСИРА ИНФРАСТРУКТУРУ ПОРЕД ХРАМА СВЕТОГ САВЕ

Осам векова аутокефалности СПЦ од огромног је значаја за српску државу и српску нацију. Ми смо се већ неколико година припремали за обележавање овог јубилеја - каже др Предраг Терзић градоначелник Краљева.

- Локална самоуправа је обезбедила финансијска средства за израду инфраструктуре поред храма светог Саве у Краљеву. Имамо одличну сарадњу са Епархијом жичком и надам се да ће тако бити и у будућем периоду, јер црква и државни органи морају блиско да сарађују у решавању важних државних питања.


Фото З.Јовановић11:54 - ПОПОВИЋ: ПРАЗНИК ЦРКВЕ КОЈА ЈЕ СТВОРИЛА ДРЖАВУ

Осам векова самосталности СПЦ је величанствен празник. Празник цркве која је створила државу, рекао је за “Новости” министар за за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

- Данас има још већи значај, јер смо пред великим искушењима. Као што је црква чувала државу за време турске окупације и данас смо пред великим изазовима када нам је потребно јединство и цркве и државе и верника како би сачували нашу Србију и наше Косово и Метохију – додао је министар.

Фото З.Јовановић

12:01 - ВЛАДИКЕ НИ БОЛЕСТ НИЈЕ СПРЕЧИЛА ДА ДОЂУ У ЖИЧУ

Ово је радостан дан, а свечана литургија је централни догађај прославе осам векова самосталности СПЦ, изјавио је за “Новости” протонамесник Александар Јевтић испред Епархије жичке.

- У саслужењу су учествовале готово све српске владике, чак и они који су стари и болесни су дошли. Програм се наставља на Косову и у Београду – каже Јевтић.


Фото З.Јовановић

12:31 - ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК: СРЕЋАН САМ КАДА ВИДИМ ЈЕДИНСТВО ЦРКВЕ И ДРЖАВЕ

Светковини је присуствовао престолонаследник Александар Карађорђевић са супругом Катарином. Патријарх Иринеј у манастирској трпезарији Светог Саве задржао се са њима дуго у пријатном разговору.

- Осам векова наша црква је самостална и овај јубилеј је од изузетног значаја не само за цркву, већ за народ и државу - изјавио је Карађорђевић за „Новости“.

- Срећан сам када видим јединство цркве и државе и то је пут којим Србија треба да иде. Уживао сам у литургији и припремљеном програму.

Фото Танјуг

13:05 - ВЕРНИЦИМА ПОДЕЉЕН РУЧАК

За све вернике и ходочаснике који су из свих крајева Србије дошли на литургију, Епархија Зичка обезбедила је богате ланч пакете, воду, сокове и друга пића. Нису желели да ико из манастира оде гладан и жедан. Тако је подељено око десет хиљада ланч пакета.


Фото З.Јовановић
Фото З.Јовановић

13:21 - КУЛТУРНО УМЕТНИЧКИ ПРОГРАМ

У пригодном културно уметничком програму наступају КУД Абрашевић из Краљева, ученици краљевачке основне школе Светозар Марковић, Бора Дугић, ансамбл Косовски божур.

Фото З.Јовановић
Фото З.Јовановић
Фото З.Јовановић

13:37 - БОРА ДУГИЋ: ГЛЕДАМ НАСМЕЈАНЕ ЉУДЕ КОЈИМА НЕ СМЕТА НИ ВЕТАР НИ КИША

- Жича и све ово што видимо чини нас да будемо бољи људи. Живео сам у неким временима када је црква била скрајнута и драго ми је што се вера враћа у наш народ. Гледам људе насмејаних лица, којима не смета ни киша, ни ветар, овде су јер осећају добру енергију - рекао је за „Новости“ истакнути виртуоз на фрули Бора Дугић, пред наступ у уметничком делу програма.

Фото З.Јовановић
Фото З.Јовановић